Híreink

#CodeLikeAGirl – mert a technológia világának szüksége van a lányokra!

Becslések szerint Magyarországon a női szakemberek aránya 8-10% körül van a technológiai szektorban, amellett, hogy továbbra is közel 25.000 programozói állás vár betöltésre. Ezen szeretne változtatni a Vodafone kezdeményezése, a #CodeLikeAGirl, amely az első alkalom sikere után augusztus végén ismét fiatal lányok számára hirdet kódolási tábort.

Munka, pénz, vb - Top 10 sztár labdarúgó éves fizetése 2017/2018

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Neymar, Jr, vezeti a Top 10-es listát a Total Sportek oldalon megjelent cikk alapján.  A 2018-as labdarúgó-világbajnokság alkalmából annak jártunk utána, kik a legjobban fizetett labdarúgók 2017/2018-ban, és mennyit keresnek. A számokból az kiderül, hogy a portugál Cristiano Ronaldo 17,5 millió angol fontnak megfelelő összeget keres éves szinten, ezzel ő a világ legtöbbet kereső futballistája. Őt követi az FC Bacelona és a PSG játékosa, az argentin Lionel Messi és a brazil Neymar Jr.

Hogyan (ne) írj önéletrajzot pályakezdőként? 10 tanács

Néhány hónappal ezelőtt több tucat pályakezdői önéletrajz véleményezésére kértek fel. Olyan fiatalok anyagaira küldtem visszajelzést, akik mostanában diplomáznak vagy fél éven belül diplomáztak, jártak egy félévet külföldi egyetemre és ezzel a tudással, tapasztalattal felvértezve vágtak neki a hazai álláspiacnak. Nem konkrét pozícióra készült, hanem általános CV-t küldtek magukról. Akadt néhány tanulság, ami gyakran előjött vagy fontosnak tartom közreadni. Íme 10 útravalóm.

Munkaszerződés: erre figyelj munkavállalóként

A munka világában kikerülhetetlen a munkaszerződés, ám sokan nincsenek tisztában azokkal a pontokkal, amiket mindenképpen ellenőrizni kell aláírás előtt. Összeállításunk segítségével kikerülhetőek a legfontosabb csapdák.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún 2.

Talán emlékeztek még Allan és Barbara Pease-re, a két amerikai kommunikációs szakértőre, akiknek a Testbeszéd című könyve, bár évtizedekkel ezelőtt jelent meg hazánkban, amikor a társadalom talán még kevésbé volt nyitott ezekre a kérdésekre, mégis óriási siker lett. A két szakértő szerint az emberek az első találkozás első 4 másodperce alatt eldöntik, hogy az illető, akivel találkoztak szimpatikus-e, egy állásinterjú első 15 másodperce a sorsdöntő, és annak kimenetelét elsősorban a kézfogás, a fellépés és a testbeszéd dönti el. Hosszú karrierjüket és tengernyi tapasztalatukat figyelembe véve bátran hihetünk nekik.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún

Sokan azt gondolják, hogy egy felvételi beszélgetés sikere kizárólag azon múlik, hogy szépen felöltözünk és magabiztosan megpróbáljuk „eladni magunkat”. Természetesen ezek is fontosak, de ha túlságosan nagy az eltérés a lelkiállapotunk és a kifelé mutatott viselkedésünk között, biztosak lehetünk benne, hogy kilóg majd valahol a lóláb. Az ember önkéntelenül is folyamatosan alkalmazza a testbeszédet, és ha nem elég tudatos erre, akkor akár a bizonytalanságát is elárulhatja vele.

Karrier arcok (4.) - Ramocsai Barbara, a nemzetközi szakácsverseny 2. helyezettje

23 éves, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem másodéves hallgatója, aki a 2. helyet szerezte meg az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjében a 25 év alattiak kategóriájában. Ramocsai Barbara az érettségi után egy éves angliai kintléte alatt szerette meg a szakmát. Hazajövetele után elvégezte a Gundel Károly Szakiskolában a szakács képzést. 2016-tól a BGE turizmus-vendéglátás szakos hallgatója a vendéglátás és szálloda szakirányon. Barbara elárulja, kinek való a szakács szakma.

Milyen munkát lehet távmunkában végezni?

Még mindig számos tévhit kering itthon a távmunkáról. Az egyik az, hogy csak igen szűk réteg engedheti meg magának azt, hogy otthonról dolgozzon, mert a legtöbb feladatot kizárólag a munkahelyről lehet elvégezni. Ez természetesen számos, elsősorban az építő- vagy a feldolgozóiparral vagy a kereskedelemmel kapcsolatban vagy az oktatásban, egészségügyben, televíziózásban stb. a munkakörök túlnyomó részére igaz is. Ám éppem elég kivétel akad ahhoz, hogy bizonyítsa: vannak olyan feladatok és munkafázisok, amelyeket nem kell egyetlen helyhez kötve, megszabott munkaidőben végezned. Elég csak arra gondolnod, hogy egyre többen készítenek otthon ajándéktárgyakat, kiegészítőket vagy éppen kézműves élelmiszereket, amelyeket ők maguk reklámoznak és értékesítenek a különböző online felületek segítségével.

Milyen nyári munkák vannak és hol kell keresni őket?

A nyári munkáknak két nagy csoportja van: a szezonális és szakképesítés nélkül végezhető, valamint gyakornoki munkák. Az utóbbi csoportba sorolhatjuk azt is, amikor a munkavállaló nem kizárólag pénzkereseti szándékkal vállal munkát, hanem azért is, hogy a tanulmányaihoz törvényileg előírt gyakorlati időt teljesítse. Ebben az esetben érdemes az iskola segítségét kérni, hiszen fontos, hogy az adott munkáltatónál eltöltött időt az iskola elismerje gyakorlati időnek (általában is iskola és a munkáltató közötti szerződés szükséges hozzá).

Keresett szakember a CRM manager – mit is csinál?

Ma már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg, ám arról kevesebb szó esik, hogy újak is jönnek létre. Ilyen a CRM (ügyfélkapcsolat-kezelő) menedzser is, amiből nagy hiány mutatkozik Ennek pótlására Magyarországon először indul szakirányú továbbképzés az Edutus Főiskolán. Mit is csinál a CRM manager? Bemutatjuk H. Nagy Fannit, aki ebben dolgozik.

Mikor tanuljunk tovább és mennyit?

Felgyorsult és szélesedő látókörű világunkban a képzettség és sokoldalúság rendkívüli módon felértékelődött. A különféle készségek és képességek elsajátításának határa egyértelműen egyre korábbra tolódik (lásd többnyelvű és egyéb készségfejlesztő programokkal dolgozó óvodák, sőt bölcsődék), de évek-évtizedek óta látható az is, hogy a szakiskolák elvégzése, diploma megszerzése nem a végállomás a tanulási folyamaton átvezető, majd karrierbe torkolló úton.

Nyári munka diák- vagy iskolaszövetkezeti tagsággal (3.)

Az iskolaszövetkezet révén történő munkavállalás nagy előnye, hogy a szövetkezet stabil pozíciója és nagyobb jogi súlya révén hatékonyabban biztosíthatja a diákok érdekképviseletét, mintha egymagukban próbálnak érvényesülni a munkaerőpiacon.

Így válassz OKJ-s képzést – tanácsok, fizetések, toplista

Akit nem vesznek fel egyetemre, főiskolára vagy már meglévő diplomáját egészítené ki piacképes képzéssel, neki jó lehetőség egy OKJ-tanfolyam megcélzása. Nagy a kínálat, sok a képzésszervező. Mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor? Mennyit keresnek az OKJ-szakmával dolgozó munkavállalók.

Újrakezdés két év kihagyás után – A karrier coach válaszol

Mit tehet egy álláskereső, ha 2 évre kiesett a körforgásból és most úgy érzi, a nulláról kell indulnia megcsappant önbizalommal? Egy kedves olvasónk tette fel a kérdést Petrány Viktória karrier coachunknak, de valószínűleg ez még sokakat érint, például szülés után visszatérő kismamákat.

Nyári munka megbízási jogviszonyban és egyszerűsített munkaszerződéssel (2.)

Néhány szó az adózásról - A cikksorozat első részében említésre került, hogy a diákmunka, mint minden jövedelemszerző tevékenység, adóköteles. Ezért, mielőtt a munkaszerződés megkötésre kerülne, a NAV-nál adószámot kell igényelni a 17T34-es nyomtatvány kitöltésével. A diákmunkával szerzett jövedelem adózásának mértéke 15%, amelyet a munkáltató adóelőlegként levon a bruttó bérből. A munkaviszony végeztével a munkáltató a jövedelemről és a levont járulékokról igazolást állít ki, amelyet a munkavállaló fiatal a következő évi adóbevallás ellenőrzésére, illetve alátámasztására használhat fel. Ha a munkavállalás biztosítást eredményező jogviszonyban történik (megbízás, munkaviszony), a munkavállalónak egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató intéz.

Távmunka, céges óvoda, relax szoba – work-life balance családdal

A munka - magánélet egyensúlya, a feltöltődés és a munkahelyi stresszkezelés témája mindig kényes kérdés... Hiszen számos vállalatnál csak szólamok szintjén létezik a téma. Ám vannak cégek, ahol azért komolyabban gondolják... Mostani összeállításunkban elsősorban a családosokra fókuszálunk.

Így lehetsz nyerő és kapós informatikus az álláspiacon

Milyen készségek lesznek néhány éven belül múlva aduászok az informatikában? Startup vagy multi az ideális munkahely? Számít a papír vagy csak a gyakorlati tudás dönt? Egyebek mellett ezek a kérdések kerültek terítékre a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Jobsgarden és a Greenfox programozóiskola szerda esti rendezvényén. Az IT iránt érdeklődő fiatalok, és karrierváltók laza környezetben egy pesti romkocsmában, a Doboz BárbaN találkozhattak a téma szakértőivel. Most a legérdekesebb kérdéseket és válaszokat vesszük nagyító alá.

Miért érdemes diákmunkát vállalni?

Már egy hónap sincs hátra a suliból és ilyenkor bizony már a legtöbb diák régen elfáradt. Tanulók és tanárok egyaránt repeső szívvel várják a szünidőt, és másra se tudnak gondolni, csak a pihenésre és kikapcsolódásra. Ha ilyenkor – de akár később, a szünidő kezdetén is – megkérdezünk egy középiskolás diákot, hogy mivel fogja tölteni a nyarat, jó eséllyel csak a vállát fogja vonogatni. De a vakáció hosszú, mindenképpen érdemes elkerülni, hogy ellébecoljuk nyár heteit.