Híreink

Modern magyar labdarúgó-válogatott legjobb játékosai: top 5

Szemle a modern magyar labdarúgó-válogatott öt legtehetségesebb és legbefolyásosabb játékosáról. Szerepük, eredményeik és jelentőségük a válogatottban.

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta először fogadtak el új határértékeket az ólomra és a diizocianátokra.

Újra pörög a felnőttképzés: mit és hogyan tanuljunk 2024-ben?

2022-ben több mint 100 ezer ember vett részt felnőttképzésben, tavaly valószínűleg még többen, bár végleges adatok nincsenek. Zsuffa Ákos a Felnőttképzők Szövetségének elnöke szerint a legnépszerűbb képzési területek közé tartozott a szoftverfejlesztés, a kereskedelmi ismeret, a pénzügy és a marketing. Bár a képzések többsége online is elérhető, egy friss nagymintás kutatás szerint a felnőttképzésben résztvevők csaknem fele most is a tantermi oktatásban hisz.

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik valóban azok, de ritka, hogy az üzleti döntéseket, esetleg a profitot is felülírhatja az emberközpontú szemlélet. Vagyis mit jelent igazi emberközpontú (Human Centric Organization) szervezetet létrehozni? Erről beszélt Jánosi Sándor, a Baker Hughes globális HR vezetője, a Business Coach Kft. által szervezett legutóbbi sHaRe program alkalmával.

Kitiltják az Unióból a kényszermunkával előállított termékeket

A becslések szerint világszerte 27,6 millió ember végez kényszermunkát.

Sofőrből konyhai kisegítő: thai karriertörténet Magyarországon

biztosítékokat keresünk. Ez természetes, és ezért is vállalnak a munkaközvetítők garanciát – de mi van, ha minden rendben, a munkavállaló megérkezett, képes a munkára, neki is fog, de… valami mégsem stimmel. Ő nem boldog, mi nem vagyunk teljesen elégedettek. Bemutatjuk Danai sorsát, aki sofőrként érkezett Magyarországra, és végül, ha kerülőúton is, de megtalálta a boldogságát.

Minden második egyetemista dolgozik. Mik a legnépszerűbb munkák, mennyit lehet keresni?

Minden rekordot megdöntött a napokban az Educatio kiállításon résztvevők száma: 60 ezer diák vett részt a négynapos nemzetközi oktatási szakkiállításon. A vágyott diploma azonban rengetegbe kerül: tandíj, albérlet, megélhetési költségek, sorolhatnánk, hogy mi mindenre kell előteremteni a pénzt. Arról nem is beszélve, hogy a felsőoktatás mellett dolgozók 20%-a egy felmérés szerint a családját is segíti. Mik a legnépszerűbb munkák, mennyit lehet keresni suli mellett? Ennek jártunk utána.

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport cégei között több száz munkavállaló mozgott 2023. október és november között. A Lidlnél 200 fő feletti a bővülés. Néhány érdekesség a HR Portál és az Opten céginformációs szolgáltató összeállításából, amely a legnagyobb magyarországi foglalkoztatókat monitorozza.

Álláspályázati trendek az online fogadási iparágban

Az online fogadási ipar terjedésével és növekedésével a munkakeresési trendek is átalakulnak.

Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma megjelenő, legfrissebb lista az alkalmazottak 2023-as véleménye alapján készült. Ahogy a 14 országban jelenlévő portál alapítója, Costin Tudor jelezte, ez egy vállaltan szubjektív rangsor, ugyanakkor a közvetlenül az adott cégnél dolgozóktól érkező értékelés komoly értéket jelent, a nemzetközi jelenlét pedig fontos összehasonlításokra ad lehetőséget.

Diszkrimináció a munkahelyen: a várandósság miatti próbaidős elküldés a legjellemzőbb

Egészségi állapot, életkor, politikai vagy más vélemény, anyaság vagy nemzetiséghez való tartozás - tavaly ezen tulajdonságok miatt részesültek másoknál kedvezőtlenebb bánásmódban azok a munkavállalók, akik végül az alapvető jogok biztosához fordultak kérelmükkel. Megkerestük az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát (AJBH) és egy munkajogászt, hogy tapasztalatuk szerint a hazai munkaerőpiacon milyen gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a munkavállalókat, állásra jelentkezőket. Milyen döntések születnek és mit érdemes tenni, ha valaki úgy érzi diszkrimináció érte?

Közel 30 ezer üres állás a weben: itt a friss statisztika

Egy év alatt 13 százalékkal kevesebb a magyar weboldalakon az álláshirdetés az Állásportál.hu friss statisztikája szerint. Január közepén 29 172 pozícióra lehet pályázni. Decemberhez képest viszont 879 hirdetéssel nőtt a kínálat.

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a valóságot. Ettől függetlenül a cégek nem dőlhetnek hátra. Jönnek a béremelési döntések, a teljesítményértékelések. Ha rosszul kezelik a helyzetet, könnyen nőhet a fluktuáció. Hogyan lehet a váltási tervekből valóság? Mekkora szerepe van a fizetésnek? Mennyire reális a teljes szakmaváltás?

Melyek a legnagyobb üzleti szolgáltatóközpontok? - Itt a lista

A shared service vagy business service iparág az utóbbi tizenöt év jelentős munkahelyteremtője, már mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben, jellemzően nyelveket magas szinten beszélő diplomások. Megnéztük, hogy kik a jelentős szereplők, az utóbbi egy évben hogyan változott a létszám e cégeknél.

Alapvető készségek az online fogadásokkal kapcsolatos álláspályázatokhoz

Az online sportfogadás hazai növekedéséhez sok tényező hozzásegített, például a technológia fejlődése és az online szerencsejátékok terjedése.

Ezek a legnagyobb vezetőkiválasztó cégek: Majdnem duplázott a listavezető, komoly mozgások a dobogó többi fokán

Jó év volt 2022 a vezetőkiválasztó cégek számára. Majdnem megduplázta bevételét az előző évhez képest a listavezető helyét megőrző HumanField Kft. Második helyre rakétázott a leggyorsabban növekvő HR szolgáltató az MP Solutions. Folytatjuk a Budapest Business Journal (BBJ) iparági toplistáit bemutató sorozatunkat. Nézzük, mi történt az executive search piacon az elmúlt időszakban!

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az Országgyűlés eltörölte az általánosan kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot, bár a jogszabály és a munkáltató is meghatározhat olyan munkaköröket, ahol ez továbbra is kötelező lesz. Vajon hogy fog kinézni a gyakorlat, és ez mit jelent a munkavállaló és a munkáltató számára?

Munkahely van, már csak dolgozó kellene

2024 első negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka bővíteni tervezi létszámát, miközben csökkentést 21 százalékuk jelez előre – derül ki a Manpower munkaerő-közvetítő kutatásából. Informatikában, pénzügyben és az ingatlanszektorban nőhet leginkább a munkaerőigény. "A munkaerőpiacról mintegy húszezer olyan munkavállaló hiányzik aki megfelelő digitális készségekkel rendelkezik” – nyilatkozta a HR Portálnak Tajthy Krisztina az IVSZ főtitkára. Mit tesznek a cégek a hiány enyhítéséért? Mit jelez a Green Fox programozóiskola megszűnése?

2024: trendforduló vagy bércsapda jön a munkavállalóknak?

Átlagosan 11 százalék lehet a béremelkedés jövőre a GKI kutatása szerint, ami a minimálbér 15 százalékos emelkedése miatt több helyen bértorlódást okozhat az alacsonyabb kereseti kategóriákban. A szakszervezeti vezető nem feltétlenül a százalékban egységes emelésekben látja a megoldást. Sok múlhat az alternatív megoldásokon. Előzetes a következő hetek, hónapok béralkuihoz.

Hatalmas az érdeklődés: így látja a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítő a magyar toborzást

Jelenleg nagyjából 8000 - 10 000 Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor jövőre a többszörösére nőhet a számuk - nyilatkozta a HR Portálnak Rowena Paragas a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke, aki december elején Magyarországon és szerkesztőségünkben is járt. “Hype lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken az utóbbi egy évben” - fűzte hozzá. Hogyan néz ki a folyamat a másik oldalról? Mit érdemes tudni munkaadóként?

Mennyi az annyi, avagy vágyálom, vagy valóság a kétszámjegyű béremelés?

25%-os béremelésért harcol a volánbusz-sofőrök egyik szakszervezete, a amelynek munkabeszüntetése több-kevesebb bosszúságot okozott vasárnap és hétfőn az utasoknak. Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint a béremelés igénye jogos, ám annak mértéke teljesen irreális, eltúlzott. Nem tartja feltétlenül annak a volánosok igényét a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Zlati Róbert szerint akár más ágazatokban is elérheti egyes munkavállalók béremelése a 20%-ot. A Vállalkozók Országos Szövetsége azonban nem ilyen optimista a jövő évi fizetésemelések tekintetében: felmérésük szerint a cégek 10% körüli emelést tudnak kigazdálkodni.

Hogyan segíthet a ChatGPT álláskeresésben?

A ChatGPT használata az álláskeresés segítésére nem csalás. Lehetővé teszi, hogy idejét az igazán fontos dolgokra, például az interjúkra és a beszélgetésekre összpontosítsa. Nem kellene az időt a friss mai állások keresésével, e-mailek, életrajzok vagy kísérőlevelek kidolgozására pazarolnia. Itt jön a képbe a ChatGPT. Ez egy hatékony kutatási asszisztens, amely eredményeket generál, amelyeket aztán validálhat és személyre szabhat.

Sofőrállás

Sokféle sofőr állás létezik, nézzünk, milyen lehetőségek kínálkoznak a különböző közlekedési eszközök vezetőinek.

Minisztériumi állás

A minisztériumi állások betöltői közigazgatásban dolgozó állami alkalmazottak. A munkavállaláshoz szükséges feltételek eltérhetnek az egyes minisztériumok esetében, de általában a következőket kell figyelembe venni.

Home office munka

A home office (otthoni munka) lehetővé teszi, hogy a dolgozók a saját otthonukból végezzék el a munkájukat, anélkül, hogy a vállalat székhelyén jelen kellene lenniük. A home office munka végezhető részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben egyaránt.

Közigállás

A közigállás fogalmát általában a közszféra munkavállalói, például az állami szervezetek, az önkormányzatok, a közszolgáltató cégek dolgozói kapcsán használják. A közigállás tehát azokat a munkahelyeket jelenti, ahol a dolgozók a közjavakat szolgálják, és ahol az állam valamint a helyi közösségek által finanszírozott szolgáltatásokat nyújtják.

Karrier a Lidl, Aldi és Penny üzleteiben

Hazánk vezető élelmiszerláncai számos munkalehetőséget kínálnak azoknak, akik stabil munkahelyet keresnek a kereskedelemben. Összegyűjtöttünk pár fontos információt, miért érdemes karriert építeni a Lidl, Aldi vagy Penny üzleteiben.

Az online sportfogadásban való karrierhez szükséges készségek és képesítések

Az online sportfogadás a sportesemények kimenetelére tett fogadások gyakorlatát jelenti. Évszázadok óta létezik, de az internet és a mobiltechnológia térhódításával az utóbbi években egyre inkább elérhetővé vált.

Magyarország online kaszinóipara: A munkahelyek és a gazdasági növekedés jövője

A magyarországi online kaszinóipar gyorsan növekszik, az elmúlt években folyamatosan nőtt a játékosok és az üzemeltetők száma.

A munkahelyek és az online fogadások közötti kapcsolat: Lehetőségek és kockázatok

Az online fogadás egyre népszerűbbé válik a világban, és egyre több ember fedezi fel annak előnyeit és veszélyeit. Az online fogadás lehetőséget nyújt az embereknek pénzügyi stabilitás elérésére, valamint új bevételi forrásokat teremt.

Milyen távmunka lehetőségeket kínálnak az online kaszinók?

Az online kaszinóipar évek óta folyamatosan növekszik, és a távmunka-lehetőségek elterjedésével az online kaszinóvállalkozások számára most könnyebb, mint valaha, hogy tehetséges szakembereket találjanak.

Navigálás a szabadúszók világában

A munka folyamatosan változó világában a szabadúszás népszerű választássá vált a rugalmasságot, önállóságot és a lehetőséget kereső szakemberek számára, hogy saját feltételeik szerint élhessék ki szenvedélyeiket.

Hogyan írj tökéletes önéletrajzot?

A munkakeresésben a tökéletes önéletrajz elkészítése alapvető lépés mindazok számára, akik új munkalehetőséget keresnek, vagy akik karrierjükben szeretnének előrelépni. Egy jól megírt önéletrajz nemcsak a készségeidet és tapasztalataidat mutatja be, hanem a szakmai potenciálodat is kiemeli. Ebben az útmutatóban végigvesszük a legfontosabb elemeket és stratégiákat, amelyek segítségével kiemelkedő önéletrajzot készíthetsz.

Hogyan írj tökéletes önéletrajzot?

A versenyző álláspiacon az önéletrajz az első lehetőség arra, hogy jó benyomást kelts a potenciális munkaadóban.

Hogyan (ne) írj önéletrajzot pályakezdőként? 10 tanács

Néhány hónappal ezelőtt több tucat pályakezdői önéletrajz véleményezésére kértek fel. Olyan fiatalok anyagaira küldtem visszajelzést, akik mostanában diplomáznak vagy fél éven belül diplomáztak, jártak egy félévet külföldi egyetemre és ezzel a tudással, tapasztalattal felvértezve vágtak neki a hazai álláspiacnak. Nem konkrét pozícióra készült, hanem általános CV-t küldtek magukról. Akadt néhány tanulság, ami gyakran előjött vagy fontosnak tartom közreadni. Íme 10 útravalóm.

Munkaszerződés: erre figyelj munkavállalóként

A munka világában kikerülhetetlen a munkaszerződés, ám sokan nincsenek tisztában azokkal a pontokkal, amiket mindenképpen ellenőrizni kell aláírás előtt. Összeállításunk segítségével kikerülhetőek a legfontosabb csapdák.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún 2.

Talán emlékeztek még Allan és Barbara Pease-re, a két amerikai kommunikációs szakértőre, akiknek a Testbeszéd című könyve, bár évtizedekkel ezelőtt jelent meg hazánkban, amikor a társadalom talán még kevésbé volt nyitott ezekre a kérdésekre, mégis óriási siker lett. A két szakértő szerint az emberek az első találkozás első 4 másodperce alatt eldöntik, hogy az illető, akivel találkoztak szimpatikus-e, egy állásinterjú első 15 másodperce a sorsdöntő, és annak kimenetelét elsősorban a kézfogás, a fellépés és a testbeszéd dönti el. Hosszú karrierjüket és tengernyi tapasztalatukat figyelembe véve bátran hihetünk nekik.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún

Sokan azt gondolják, hogy egy felvételi beszélgetés sikere kizárólag azon múlik, hogy szépen felöltözünk és magabiztosan megpróbáljuk „eladni magunkat”. Természetesen ezek is fontosak, de ha túlságosan nagy az eltérés a lelkiállapotunk és a kifelé mutatott viselkedésünk között, biztosak lehetünk benne, hogy kilóg majd valahol a lóláb. Az ember önkéntelenül is folyamatosan alkalmazza a testbeszédet, és ha nem elég tudatos erre, akkor akár a bizonytalanságát is elárulhatja vele.

Nyári munka megbízási jogviszonyban és egyszerűsített munkaszerződéssel (2.)

Néhány szó az adózásról - A cikksorozat első részében említésre került, hogy a diákmunka, mint minden jövedelemszerző tevékenység, adóköteles. Ezért, mielőtt a munkaszerződés megkötésre kerülne, a NAV-nál adószámot kell igényelni a 17T34-es nyomtatvány kitöltésével. A diákmunkával szerzett jövedelem adózásának mértéke 15%, amelyet a munkáltató adóelőlegként levon a bruttó bérből. A munkaviszony végeztével a munkáltató a jövedelemről és a levont járulékokról igazolást állít ki, amelyet a munkavállaló fiatal a következő évi adóbevallás ellenőrzésére, illetve alátámasztására használhat fel. Ha a munkavállalás biztosítást eredményező jogviszonyban történik (megbízás, munkaviszony), a munkavállalónak egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató intéz.

Távmunka, céges óvoda, relax szoba – work-life balance családdal

A munka - magánélet egyensúlya, a feltöltődés és a munkahelyi stresszkezelés témája mindig kényes kérdés... Hiszen számos vállalatnál csak szólamok szintjén létezik a téma. Ám vannak cégek, ahol azért komolyabban gondolják... Mostani összeállításunkban elsősorban a családosokra fókuszálunk.

Így lehetsz nyerő és kapós informatikus az álláspiacon

Milyen készségek lesznek néhány éven belül múlva aduászok az informatikában? Startup vagy multi az ideális munkahely? Számít a papír vagy csak a gyakorlati tudás dönt? Egyebek mellett ezek a kérdések kerültek terítékre a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Jobsgarden és a Greenfox programozóiskola szerda esti rendezvényén. Az IT iránt érdeklődő fiatalok, és karrierváltók laza környezetben egy pesti romkocsmában, a Doboz BárbaN találkozhattak a téma szakértőivel. Most a legérdekesebb kérdéseket és válaszokat vesszük nagyító alá.

Miért érdemes diákmunkát vállalni?

Már egy hónap sincs hátra a suliból és ilyenkor bizony már a legtöbb diák régen elfáradt. Tanulók és tanárok egyaránt repeső szívvel várják a szünidőt, és másra se tudnak gondolni, csak a pihenésre és kikapcsolódásra. Ha ilyenkor – de akár később, a szünidő kezdetén is – megkérdezünk egy középiskolás diákot, hogy mivel fogja tölteni a nyarat, jó eséllyel csak a vállát fogja vonogatni. De a vakáció hosszú, mindenképpen érdemes elkerülni, hogy ellébecoljuk nyár heteit.

Hasznos tippek külföldre költözés előtt

Az utóbb időben Magyarországról egyre többen próbálnak munkát keresni Nyugat-Európában. Ha a külföldre költözés lehetőségét latolgatjuk, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az áttelepülés akár tetemes költségekkel és számos elintéznivalóval járhat. Nézzük, mi mindent érdemes átgondolni és elintézni, mielőtt útilaput kötünk a talpunkra!

Remekeltek a magyar lányok a matekolimpián

Egyéniben ezüst és bronzérmekkel tértek haza a fiatalok az Európai Lányok Matematikai Olimpiájáról Firenzéből. Csapatban pedig a hatodik legjobb eredmény lett az övék. A verseny ráirányította a figyelmet a természettudományos tárgyak egyre nagyobb jelentőségére a karrierépítésben. A jó matematikatudás megnyitja az utat a programozás, a kockázatelemzés és más jól fizető szakmák felé. Egyre több lány választja e területet, a mostani remeklő versenyzők útja is vélhetően erre vezet. 

Befektetés az idegennyelv-tanulásba: mennyi idő alatt térül meg?

Egy idegen nyelv elsajátítása tipikusan befektetés jellegű projekt, hiszen hosszú időn át úgy kell energiát tenni bele, hogy tudjuk: csak később fogjuk hasznát látni. Persze az, hogy mikor tudjuk elkezdeni alkalmazni a frissen szerzett tudásunkat, sok mindentől függ, de tény, hogy amíg nulláról olyan szintre tudjuk fejleszteni az idegennyelv-tudásunkat, hogy azon olvassunk, hallgassunk előadásokat vagy éppen tárgyaljunk, hónapok, esetleg évek megfeszített munkájára van szükség.

5 dolog, amit Y generációsként megtanulhatsz az X-ektől - és hasznát veszed!

A nálad idősebbek talán néhányszor rugalmatlanok, és technológia szempontból még ez is lehet, hogy egyenesen dinoszauruszoknak tűnhetnek a szemedben. Azonban számos dolgot tanulhatsz tőlük, amivel hatékonyabb munkavállaló leszel, és jobb pozíciód lehet a munkaerőpiacon.

Szakmai gyakorlat az Európai Bizottságnál – így juthatsz be

Januárban lehet jelentkezni az Európai Bizottság 2017. október 1-jén induló gyakornoki programjára. Olyan diplomás, legalább az EU egyik munkanyelvét magas szinten beszélők pályázatát várja a brüsszeli testület, akik szeretnék megismerni az EU illetve annak egy területének működését. A túljelentkezés nagy, a szakmai gyakorlattal járó előny (kapcsolatok, referencia, új tudás) úgyszintén. Kinek jobbak az esélyei? A Blue Book nevű programról tartott tájékoztatót a Bizottság a budai Európa Pontban.

A jobb fizetés javítja a vezetők és beosztottak közti viszonyt

Ez derült ki a Paylab.com nemzetközi bérösszehasonlító portál 11 európai ország 52 ezer munkvállalója körében készített felméréséből.

Védekezés munkahelyi támadások ellen

Dicséretbe ágyazott kritika, rosszindulatú pletyka terjesztése, folyamatos közbeszólás előadásunk alatt. A munkahelyi hétköznapokban számtalan helyzetben lehetünk szóbeli támadások célpontjai.

7 tipp a sikeres bértárgyaláshoz

Legalább 10 százalékot nyernek azok a jelöltek, akik felkészültek és mernek a fizetésről tárgyalni a kiválasztás során. Ráadásul most – látva az óriási munkaerőhiányt - még jobb alkupozícióban vannak.