Híreink

Hogyan segíthet a ChatGPT álláskeresésben?

A ChatGPT használata az álláskeresés segítésére nem csalás. Lehetővé teszi, hogy idejét az igazán fontos dolgokra, például az interjúkra és a beszélgetésekre összpontosítsa. Nem kellene az időt a friss mai állások keresésével, e-mailek, életrajzok vagy kísérőlevelek kidolgozására pazarolnia. Itt jön a képbe a ChatGPT. Ez egy hatékony kutatási asszisztens, amely eredményeket generál, amelyeket aztán validálhat és személyre szabhat.

Sofőrállás

Sokféle sofőr állás létezik, nézzünk, milyen lehetőségek kínálkoznak a különböző közlekedési eszközök vezetőinek.

Minisztériumi állás

A minisztériumi állások betöltői közigazgatásban dolgozó állami alkalmazottak. A munkavállaláshoz szükséges feltételek eltérhetnek az egyes minisztériumok esetében, de általában a következőket kell figyelembe venni.

Home office munka

A home office (otthoni munka) lehetővé teszi, hogy a dolgozók a saját otthonukból végezzék el a munkájukat, anélkül, hogy a vállalat székhelyén jelen kellene lenniük. A home office munka végezhető részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben egyaránt.

Közigállás

A közigállás fogalmát általában a közszféra munkavállalói, például az állami szervezetek, az önkormányzatok, a közszolgáltató cégek dolgozói kapcsán használják. A közigállás tehát azokat a munkahelyeket jelenti, ahol a dolgozók a közjavakat szolgálják, és ahol az állam valamint a helyi közösségek által finanszírozott szolgáltatásokat nyújtják.

Karrier a Lidl, Aldi és Penny üzleteiben

Hazánk vezető élelmiszerláncai számos munkalehetőséget kínálnak azoknak, akik stabil munkahelyet keresnek a kereskedelemben. Összegyűjtöttünk pár fontos információt, miért érdemes karriert építeni a Lidl, Aldi vagy Penny üzleteiben.

Az online sportfogadásban való karrierhez szükséges készségek és képesítések

Az online sportfogadás a sportesemények kimenetelére tett fogadások gyakorlatát jelenti. Évszázadok óta létezik, de az internet és a mobiltechnológia térhódításával az utóbbi években egyre inkább elérhetővé vált.

Magyarország online kaszinóipara: A munkahelyek és a gazdasági növekedés jövője

A magyarországi online kaszinóipar gyorsan növekszik, az elmúlt években folyamatosan nőtt a játékosok és az üzemeltetők száma.

A munkahelyek és az online fogadások közötti kapcsolat: Lehetőségek és kockázatok

Az online fogadás egyre népszerűbbé válik a világban, és egyre több ember fedezi fel annak előnyeit és veszélyeit. Az online fogadás lehetőséget nyújt az embereknek pénzügyi stabilitás elérésére, valamint új bevételi forrásokat teremt.

Milyen távmunka lehetőségeket kínálnak az online kaszinók?

Az online kaszinóipar évek óta folyamatosan növekszik, és a távmunka-lehetőségek elterjedésével az online kaszinóvállalkozások számára most könnyebb, mint valaha, hogy tehetséges szakembereket találjanak.

#CodeLikeAGirl – mert a technológia világának szüksége van a lányokra!

Becslések szerint Magyarországon a női szakemberek aránya 8-10% körül van a technológiai szektorban, amellett, hogy továbbra is közel 25.000 programozói állás vár betöltésre. Ezen szeretne változtatni a Vodafone kezdeményezése, a #CodeLikeAGirl, amely az első alkalom sikere után augusztus végén ismét fiatal lányok számára hirdet kódolási tábort.

Munka, pénz, vb - Top 10 sztár labdarúgó éves fizetése 2017/2018

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Neymar, Jr, vezeti a Top 10-es listát a Total Sportek oldalon megjelent cikk alapján.  A 2018-as labdarúgó-világbajnokság alkalmából annak jártunk utána, kik a legjobban fizetett labdarúgók 2017/2018-ban, és mennyit keresnek. A számokból az kiderül, hogy a portugál Cristiano Ronaldo 17,5 millió angol fontnak megfelelő összeget keres éves szinten, ezzel ő a világ legtöbbet kereső futballistája. Őt követi az FC Bacelona és a PSG játékosa, az argentin Lionel Messi és a brazil Neymar Jr.

Hogyan (ne) írj önéletrajzot pályakezdőként? 10 tanács

Néhány hónappal ezelőtt több tucat pályakezdői önéletrajz véleményezésére kértek fel. Olyan fiatalok anyagaira küldtem visszajelzést, akik mostanában diplomáznak vagy fél éven belül diplomáztak, jártak egy félévet külföldi egyetemre és ezzel a tudással, tapasztalattal felvértezve vágtak neki a hazai álláspiacnak. Nem konkrét pozícióra készült, hanem általános CV-t küldtek magukról. Akadt néhány tanulság, ami gyakran előjött vagy fontosnak tartom közreadni. Íme 10 útravalóm.

Munkaszerződés: erre figyelj munkavállalóként

A munka világában kikerülhetetlen a munkaszerződés, ám sokan nincsenek tisztában azokkal a pontokkal, amiket mindenképpen ellenőrizni kell aláírás előtt. Összeállításunk segítségével kikerülhetőek a legfontosabb csapdák.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún 2.

Talán emlékeztek még Allan és Barbara Pease-re, a két amerikai kommunikációs szakértőre, akiknek a Testbeszéd című könyve, bár évtizedekkel ezelőtt jelent meg hazánkban, amikor a társadalom talán még kevésbé volt nyitott ezekre a kérdésekre, mégis óriási siker lett. A két szakértő szerint az emberek az első találkozás első 4 másodperce alatt eldöntik, hogy az illető, akivel találkoztak szimpatikus-e, egy állásinterjú első 15 másodperce a sorsdöntő, és annak kimenetelét elsősorban a kézfogás, a fellépés és a testbeszéd dönti el. Hosszú karrierjüket és tengernyi tapasztalatukat figyelembe véve bátran hihetünk nekik.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún

Sokan azt gondolják, hogy egy felvételi beszélgetés sikere kizárólag azon múlik, hogy szépen felöltözünk és magabiztosan megpróbáljuk „eladni magunkat”. Természetesen ezek is fontosak, de ha túlságosan nagy az eltérés a lelkiállapotunk és a kifelé mutatott viselkedésünk között, biztosak lehetünk benne, hogy kilóg majd valahol a lóláb. Az ember önkéntelenül is folyamatosan alkalmazza a testbeszédet, és ha nem elég tudatos erre, akkor akár a bizonytalanságát is elárulhatja vele.

Milyen nyári munkák vannak és hol kell keresni őket?

A nyári munkáknak két nagy csoportja van: a szezonális és szakképesítés nélkül végezhető, valamint gyakornoki munkák. Az utóbbi csoportba sorolhatjuk azt is, amikor a munkavállaló nem kizárólag pénzkereseti szándékkal vállal munkát, hanem azért is, hogy a tanulmányaihoz törvényileg előírt gyakorlati időt teljesítse. Ebben az esetben érdemes az iskola segítségét kérni, hiszen fontos, hogy az adott munkáltatónál eltöltött időt az iskola elismerje gyakorlati időnek (általában is iskola és a munkáltató közötti szerződés szükséges hozzá).

Keresett szakember a CRM manager – mit is csinál?

Ma már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg, ám arról kevesebb szó esik, hogy újak is jönnek létre. Ilyen a CRM (ügyfélkapcsolat-kezelő) menedzser is, amiből nagy hiány mutatkozik Ennek pótlására Magyarországon először indul szakirányú továbbképzés az Edutus Főiskolán. Mit is csinál a CRM manager? Bemutatjuk H. Nagy Fannit, aki ebben dolgozik.

Mikor tanuljunk tovább és mennyit?

Felgyorsult és szélesedő látókörű világunkban a képzettség és sokoldalúság rendkívüli módon felértékelődött. A különféle készségek és képességek elsajátításának határa egyértelműen egyre korábbra tolódik (lásd többnyelvű és egyéb készségfejlesztő programokkal dolgozó óvodák, sőt bölcsődék), de évek-évtizedek óta látható az is, hogy a szakiskolák elvégzése, diploma megszerzése nem a végállomás a tanulási folyamaton átvezető, majd karrierbe torkolló úton.

Nyári munka diák- vagy iskolaszövetkezeti tagsággal (3.)

Az iskolaszövetkezet révén történő munkavállalás nagy előnye, hogy a szövetkezet stabil pozíciója és nagyobb jogi súlya révén hatékonyabban biztosíthatja a diákok érdekképviseletét, mintha egymagukban próbálnak érvényesülni a munkaerőpiacon.

Így válassz OKJ-s képzést – tanácsok, fizetések, toplista

Akit nem vesznek fel egyetemre, főiskolára vagy már meglévő diplomáját egészítené ki piacképes képzéssel, neki jó lehetőség egy OKJ-tanfolyam megcélzása. Nagy a kínálat, sok a képzésszervező. Mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor? Mennyit keresnek az OKJ-szakmával dolgozó munkavállalók.

Újrakezdés két év kihagyás után – A karrier coach válaszol

Mit tehet egy álláskereső, ha 2 évre kiesett a körforgásból és most úgy érzi, a nulláról kell indulnia megcsappant önbizalommal? Egy kedves olvasónk tette fel a kérdést Petrány Viktória karrier coachunknak, de valószínűleg ez még sokakat érint, például szülés után visszatérő kismamákat.

Nyári munka megbízási jogviszonyban és egyszerűsített munkaszerződéssel (2.)

Néhány szó az adózásról - A cikksorozat első részében említésre került, hogy a diákmunka, mint minden jövedelemszerző tevékenység, adóköteles. Ezért, mielőtt a munkaszerződés megkötésre kerülne, a NAV-nál adószámot kell igényelni a 17T34-es nyomtatvány kitöltésével. A diákmunkával szerzett jövedelem adózásának mértéke 15%, amelyet a munkáltató adóelőlegként levon a bruttó bérből. A munkaviszony végeztével a munkáltató a jövedelemről és a levont járulékokról igazolást állít ki, amelyet a munkavállaló fiatal a következő évi adóbevallás ellenőrzésére, illetve alátámasztására használhat fel. Ha a munkavállalás biztosítást eredményező jogviszonyban történik (megbízás, munkaviszony), a munkavállalónak egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató intéz.

Távmunka, céges óvoda, relax szoba – work-life balance családdal

A munka - magánélet egyensúlya, a feltöltődés és a munkahelyi stresszkezelés témája mindig kényes kérdés... Hiszen számos vállalatnál csak szólamok szintjén létezik a téma. Ám vannak cégek, ahol azért komolyabban gondolják... Mostani összeállításunkban elsősorban a családosokra fókuszálunk.

Így lehetsz nyerő és kapós informatikus az álláspiacon

Milyen készségek lesznek néhány éven belül múlva aduászok az informatikában? Startup vagy multi az ideális munkahely? Számít a papír vagy csak a gyakorlati tudás dönt? Egyebek mellett ezek a kérdések kerültek terítékre a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Jobsgarden és a Greenfox programozóiskola szerda esti rendezvényén. Az IT iránt érdeklődő fiatalok, és karrierváltók laza környezetben egy pesti romkocsmában, a Doboz BárbaN találkozhattak a téma szakértőivel. Most a legérdekesebb kérdéseket és válaszokat vesszük nagyító alá.

Miért érdemes diákmunkát vállalni?

Már egy hónap sincs hátra a suliból és ilyenkor bizony már a legtöbb diák régen elfáradt. Tanulók és tanárok egyaránt repeső szívvel várják a szünidőt, és másra se tudnak gondolni, csak a pihenésre és kikapcsolódásra. Ha ilyenkor – de akár később, a szünidő kezdetén is – megkérdezünk egy középiskolás diákot, hogy mivel fogja tölteni a nyarat, jó eséllyel csak a vállát fogja vonogatni. De a vakáció hosszú, mindenképpen érdemes elkerülni, hogy ellébecoljuk nyár heteit.

Hasznos tippek külföldre költözés előtt

Az utóbb időben Magyarországról egyre többen próbálnak munkát keresni Nyugat-Európában. Ha a külföldre költözés lehetőségét latolgatjuk, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az áttelepülés akár tetemes költségekkel és számos elintéznivalóval járhat. Nézzük, mi mindent érdemes átgondolni és elintézni, mielőtt útilaput kötünk a talpunkra!

Remekeltek a magyar lányok a matekolimpián

Egyéniben ezüst és bronzérmekkel tértek haza a fiatalok az Európai Lányok Matematikai Olimpiájáról Firenzéből. Csapatban pedig a hatodik legjobb eredmény lett az övék. A verseny ráirányította a figyelmet a természettudományos tárgyak egyre nagyobb jelentőségére a karrierépítésben. A jó matematikatudás megnyitja az utat a programozás, a kockázatelemzés és más jól fizető szakmák felé. Egyre több lány választja e területet, a mostani remeklő versenyzők útja is vélhetően erre vezet. 

Befektetés az idegennyelv-tanulásba: mennyi idő alatt térül meg?

Egy idegen nyelv elsajátítása tipikusan befektetés jellegű projekt, hiszen hosszú időn át úgy kell energiát tenni bele, hogy tudjuk: csak később fogjuk hasznát látni. Persze az, hogy mikor tudjuk elkezdeni alkalmazni a frissen szerzett tudásunkat, sok mindentől függ, de tény, hogy amíg nulláról olyan szintre tudjuk fejleszteni az idegennyelv-tudásunkat, hogy azon olvassunk, hallgassunk előadásokat vagy éppen tárgyaljunk, hónapok, esetleg évek megfeszített munkájára van szükség.

5 dolog, amit Y generációsként megtanulhatsz az X-ektől - és hasznát veszed!

A nálad idősebbek talán néhányszor rugalmatlanok, és technológia szempontból még ez is lehet, hogy egyenesen dinoszauruszoknak tűnhetnek a szemedben. Azonban számos dolgot tanulhatsz tőlük, amivel hatékonyabb munkavállaló leszel, és jobb pozíciód lehet a munkaerőpiacon.

Fizetések és iparági trendek a Hays szemével – pénzügy, bank, SSC (2.)

Folytatjuk sorozatunkat, amely a Hays Hungary munkaerő-közvetítő „Salary guide” című kiadványának néhány érdekességét mutatja be. Egy héttel ezelőtt az IT, mérnöki és logisztikai területtel foglalkoztunk, most a pénzügy, banki, ssc vonal kerül terítékre. A fizetési adatok jellemzően multinacionális cégekre vonatkoznak és a fejvadász megbízásokban felbukkanó jellemző (tehát a minimum és a maximum közötti) havi bruttó összegeket jelentik.

Fizetések és iparági trendek a Hays szemével – IT, mérnök, logisztika (1.)

Idén is elkészítette a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Hays Hungary „Salary guide” című kiadványát, amelynek hivatalos bemutatóját március 22-én tartották. Itt a piacon tapasztalt bérajánlatok mellett a tanácsadók az egyes területek trendjeit is elemezték. Néhány érdekességet emelünk ki, cikkünk következő részében pedig újabb iparágakat veszünk nagyító alá.

Íme a legnépszerűbb OKJ-s képzések

Letaszította a trónról az évek óta vezető társadalombiztosítási ügyintéző képzést a bérügyintéző OKJ – derül ki a Perfekt Zrt. OKJ-s képzések toplistájából. Továbbra is a pénzügyi képzések uralják a legnépszerűbbek mezőnyét, de sokan jelentkeztek 2017-ben sportedzőnek és targoncavezetőnek is.

Nyerő szakmák, top képességek - készülj a jövőre

Pályamódosítás vagy szakmaválasztás előtt állóknak (is) érdemes néhány pillantást vetni az amerikai trendekre, melyek előbb-utóbb begyűrűznek Magyarországra, sőt egy részük már itt van. A LinkedIn szakmai közösségi portál Workforce Report néven publikált elemzést a feltörekvő foglalkozásokról és a jövő top munkavállalói készségeiről. Melyek is ezek?

Így változik az albérleti támogatás 2018-ban

Mintegy havi 32 ezer forinttal nő az albérlet-támogatás összege az idén, amely a határozott idejű foglalkoztatottnak is jár, sőt munkaerő-kölcsönzésnél a kölcsönbe-vevő vállalkozás is nyújthat adómentesen – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Mennyi jutalmat kap év végén a magyar?

A 13. havi fizetésekről és az év végi bónuszokról készített felmérést a Fizetesek.hu bérinformációs portál. A számokból kitűnik, nem áll rosszul a magyar dolgozó régiós összevetésben.

Így légy rugalmasan ellenálló – fontos karrierskill nyomában

Amivel szinte mindenki találkozott már: vannak emberek, akik mintha minden akadályt könnyebben leküzdenének, mint a többiek. És amíg egyes helyzetek mások számára elsőre megoldhatatlannak vagy legalábbis nagyon nehéz tehernek tűnnek -  ők rendre győztesen kerülnek ki belőlük. Sőt: még tanulnak, profitálnak is a tapasztalatokból. Ami jó hír: a rugalmas ellenállóképesség - a reziliencia - egyáltalán nem csak a zsenik vagy a különlegesek bűvészmutatványa. Hanem mindenki számára elsajátítható.  Ráadásul még a képesség is fejleszthető. Tippek hozzá Pozsgai Anita coachtól és supervisortól.

Szakmai gyakorlat az Európai Bizottságnál – így juthatsz be

Januárban lehet jelentkezni az Európai Bizottság 2017. október 1-jén induló gyakornoki programjára. Olyan diplomás, legalább az EU egyik munkanyelvét magas szinten beszélők pályázatát várja a brüsszeli testület, akik szeretnék megismerni az EU illetve annak egy területének működését. A túljelentkezés nagy, a szakmai gyakorlattal járó előny (kapcsolatok, referencia, új tudás) úgyszintén. Kinek jobbak az esélyei? A Blue Book nevű programról tartott tájékoztatót a Bizottság a budai Európa Pontban.

A jobb fizetés javítja a vezetők és beosztottak közti viszonyt

Ez derült ki a Paylab.com nemzetközi bérösszehasonlító portál 11 európai ország 52 ezer munkvállalója körében készített felméréséből.

Védekezés munkahelyi támadások ellen

Dicséretbe ágyazott kritika, rosszindulatú pletyka terjesztése, folyamatos közbeszólás előadásunk alatt. A munkahelyi hétköznapokban számtalan helyzetben lehetünk szóbeli támadások célpontjai.

Léhűtőtől a nagykövetig – 5+1 tuti sörgyári munkakör

Gyárban dolgozni talán nem tűnik olyan nagy kihívásnak, de más a helyzet, ha sörgyárról van szó. Nem is hinnéd, hogy az arany nedű kedvelői milyen meglepő állásokra bukkanhatnak itt!

Mi miatt váltana munkahelyet a magyar? – íme egy friss kutatás

Bár a hazai munkavállalók elsődlegesen versenyképes fizetésre vágynak, amely, ha nem teljesül, fontos indikátora a váltásuknak, azonban az olyan szociális tényezők, mint kedvező légkör, vagy kiegyensúlyozott társas kapcsolatok is kulcsfontosságúak a munkavállalók számára – derült ki a Kutatópont Kft. szeptemberben végzett 18 éven felüli lakosságra kiterjedő reprezentatív 2000 fős kutatásából.

7 tipp a sikeres bértárgyaláshoz

Legalább 10 százalékot nyernek azok a jelöltek, akik felkészültek és mernek a fizetésről tárgyalni a kiválasztás során. Ráadásul most – látva az óriási munkaerőhiányt - még jobb alkupozícióban vannak.

Itt vannak az év startupjai - ezért éri meg ilyen cégeknél dolgozni

A Turbine.AI lett az év legjobb startupja a Central European Startup Awards magyar fordulójában. A szerda esti díjátadón 12 kategóriában hirdettek győztest, ebből háromban is nyert ez vállalkozás, mely a rákot a mesterséges intelligencia segítségével győzné le. A többi kategória nyerteseire is érdemes figyelni a jövőben, nekik is lehet szurkolni a szófiai nemzetközi döntőben 2017 november 23-án.