Legalább 10 százalékot nyernek azok a jelöltek, akik felkészültek és mernek a fizetésről tárgyalni a kiválasztás során. Ráadásul most – látva az óriási munkaerőhiányt - még jobb alkupozícióban vannak.

7 tipp a sikeres bértárgyaláshoz

Hogyan határozzuk meg a bérigényt? Sávot mondjunk vagy konkrét összeget? Bele kell már írni az önéletrajzba?


Bartos Marianna személyzeti szakember a HVG Állásbörzén osztott meg tanácsokat az álláskeresőkkel.


A férfi álláskeresők sokkal tudatosabbak a bértárgyalásban mint a nők. Míg előbbiek 58 százaléka egyezkedik a leendő fizetéséről a munkaerő-felvétel során, addig ez a nőknek csupán 7 százaléka – említ egy meglepő statisztikát a személyzeti szakember.


Merj a bérről tárgyalni, nincs kőbe vésve az összeg


Miért nem beszélünk a bérről? „Félünk tőle, nincs megfeelelő adatbázis és gyakorlat híján ódzkodunk tőle” – fogalmaz Bartos Marianna. Pedig mostanság jó pozíciókkal indulhatnak neki a jelöltek: a munkaerő- és szakemberhiány egyre nagyobb alkupotenciált jelent.


Hogy mennyit nyer az, aki a sarkára áll? „Minimum 10 százalékot, ami átlagfizetést nézve egy év alatt egy nyaralás ára.” Azért is lényeges már a felvételkor figyelni a bérre, mert menet közben a munkahelyen már rendkívül nehéz jelentős emelést kialkudni.


Mérd fel, mennyiből jössz ki egy hónapban


Bartos Marianna két irányt javasol. Először is add össze, hogy mekkora összegre van szükséged a havi megélhetéshez. Ide tedd bele minden költségelemedet a lakbértől a rezsin át az étkezésésig a luxusköltések kivételével. Ez az összeg jelenti azt a minimumot, ami alá nem mehetsz.


Végezz mini kutatást a szakmádban


Mérd fel azt is, hogy milyen fizetést ajánlanak a cégek a megcélzott munkakakörben. Ehhez az interneten rengeteg forrást találsz (állami statisztika, monster.hu: információk a fizetésről, fizetesek.hu bérinformációs portál, gazdasági sajtó). Bartos Marianna azonban azt javasolja, más helyekről is érdeklődjk. Például hasonló munkakörben dolgozó egykori kollégáknál, ismerősöknél, személyzeti szakembereknél, akik hasonló pozíciókra, hasonló cégekhez közvetítettek ki munkavállalót.


Ne sávot adj meg, hanem egyetlen összeget


Ha mindez megvan, akkor határozd meg az ideális összeget és egy ahhoz közeli értéket adj meg bérigényként.


Ha az álláshirdetésben azt kérik, hogy a jelentkezéshez önéletrajzot várnak el fizetési igény megjelölésével, akkor feltétlenül írd bele a CV-be. Ha kihagyod, akkor jó eséllyel nem jutsz tovább, telefonos visszakérdezésre ugyanis a HR-eseknek többnyire nincs kapacitása.


Ne sávot írj be, hanem egy konkrét havi bruttó összeget. Ha úgy adod meg, hogy „bruttó 250-300 000 forint között”, akkor a HR-es automatikusan 250 000 forintot ért alatta és ez képezi a tárgyalás alapján. Ilyenkor inkább írj bruttó 290 000 forintot. Bartos Marianna azt tanácsolja, jelezd rugalmasságod, például így: „a pozíció pontos tartalma ismeretében rugalmas vagyok”. Így ugyanis arcvesztés nélkül engedhetsz az összegből vagy nagyobb felelősségű, összetettebb feladat esetén felfelé korrigálhatsz.


A személyzeti szakember figyelmeztet arra, hogy állásinterjún ne te hozd szóba a fizetést. Ha jól eladod magadat és csak a 3. körben kerül elő a bér, az azt is jelenti, szüksége van a cégnek rád, magyarán javul az alkupozíciód.


Az alkuhelyzetet egyébként az állásinterjú alatt is fel lehet mérni ügyes kérdésekkkel. Ha például megkérdezi a HR-es, van-e kérdésed, akkor be lehet dobni: „Mióta üres pozíció? Mennyire lenne sürgős a kezdés? Van-e kiemelt projekt a területen?” Ha a cég nehezen talál munkatársat, és sürgős lenne valakit felvenni, akkor jó eséllyel megadja a tervezettnél magasabb bért.


Csomagban gondolkodj, ne bruttó alapbérben


A bruttó alapbér fontos eleme a juttatási csomagnak, de ne csak ebben gondolkodj. A cafeteria, a bónusz, a mobiltelefon, a céges autó, a képzési lehetőség szintén része a csomagnak, ahogyan a számokban nehezen kifejezhető otthoni munka és a tanulmányi szabadság is. Ha nem adják meg a kívánt alapbért, akkor kérhetsz heti 1-2 nap ottoni munkát, amivel időt és pénzt spórolsz meg.


Ne légy túl mohó


Bartos Marianna felhívja a figyelmet: ha kialkudtad a kívánt csomagot, tehát engedett a munkaadó, ne legyél mohó. Ne srófold felfelé az igényt, mert akkor könnyen kiesel a versenyből: a munkaadó ezt a magatartást nem tartja fairnek és követlezetesnek.


Kérd írásban is a megállapodást


Ha pedig megszületett az egyezség, arról kérj írásos megállapodást, ami a részletekre is térjen ki. Például mikor leszel jogosult bónuszra, cafeteriára, milyen feltételekkel hazsnálhatod a céges autót.


Állást keresel?
+ keress állásaink között és pályázz: álláskeresés
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Kövesd tippjeinket, híreinket és szólj hozzá facebook-oldalunkon ›


 

« Összes hírünk