A ChatGPT használata az álláskeresés segítésére nem csalás. Lehetővé teszi, hogy idejét az igazán fontos dolgokra, például az interjúkra és a beszélgetésekre összpontosítsa. Nem kellene az időt a friss mai állások keresésével, e-mailek, életrajzok vagy kísérőlevelek kidolgozására pazarolnia. Itt jön a képbe a ChatGPT. Ez egy hatékony kutatási asszisztens, amely eredményeket generál, amelyeket aztán validálhat és személyre szabhat.

Hogyan segíthet a ChatGPT álláskeresésben?

Mi az a ChatGPT?



Az OpenAI bemutatta a ChatGPT rendszerét. Ez egy természetes nyelvi forgalomra kifejlesztett gépi tanulási rendszer. Képes emberi beszélgetéseket utánozni, és képes beszélgetést folytatni az emberekkel. A ChatGPT képes alkalmazkodni a beszélgetéshez és megtanulni, hogy bizonyos üzenetekre válaszoljon. A válaszait nyilvánosan elérhető információkból meríti. Adatainak túlnyomó többsége 2021 szeptembere előttről származik.



A ChatGPT használatának megkezdéséhez az szükséges, hogy regisztráljon egy ingyenes OpenAI-fiókra. Lehetőség van fizetős tagságra frissíteni, amely lehetővé teszi, hogy gyorsabb válaszokat kapjon, és bejelentkezhessen a csúcsidőszakokban.



Vannak más AI-eszközök is. A Microsoft Bing például már rendelkezik AI chatbottal. A jövőben várhatóan még több ilyennel találkozhat.



A ChatGPT használatának módjai álláskeresőként



A ChatGPT segíthet az álláskeresőknek racionalizálni az álláskeresési folyamatot. Válaszolhat a kérdésekre, tanácsokkal és értékes meglátásokkal szolgálhat. Ötleteket adhat az álláskeresési anyagok megírásához.



Nem az önéletrajzírók és karrier-trénerek helyettesítésére szolgál, mivel nem tökéletes és nem teljes körű. Azonban egy produktív eszköz, amely segít az ötletelésben, és olyan alapokat ad, amelyekből dolgozhat, ahelyett, hogy egy üres képernyőt bámulna. Akár a kutatáshoz, kaszinó bónuszok, az interjúkra való felkészüléshez, az önéletrajzoktól kezdve a kísérőleveleken át a networking sablonokig bármi más elkészítéséhez kér segítséget, jobb, mintha egy üres képernyőről indulna.



A ChatGPT használata cégek felkutatására



Ha kíváncsi arra, hogy milyen vállalatok lehetnek megfelelőek, például kismegyemeknevelő állás terén. Vagy akár arra is, hogy milyen vállalatok léteznek bizonyos iparágakban, kérdezze meg a ChatGPT-t. Ha megkérdezi a ChatGPT-t egy adott vállalatról, megtudhatja, hogy mi a küldetésük, a kultúrájuk és a hírnevük az iparágban. Ezek az információk segíthetnek eldönteni, hogy a vállalat megfelel-e az Ön karriercéljainak és értékeinek.



Azt is megkérdezheti, hogy mely szervezetek felelnek meg bizonyos jellemzőknek. Akár az iparágspecifikus szervezetek, a szervezet mérete, egy adott küldetésre vagy ügyre összpontosító, vagy egy adott területen található szervezetek listájának összeállításához kér segítséget.



Hogyan használható a ChatGPT az önéletrajz megírásához



Az önéletrajz lehet az első benyomás a potenciális munkáltatók felé, ezért fontos, hogy hatékonyan közvetítse a tapasztalatokat, készségeket és képesítéseket. A ChatGPT segíthet önéletrajzának minden részében. Az oldal tetejére kerülő szakmai összefoglalótól kezdve az egyes korábbi munkatapasztalatok alatt található felsorolásig.



Kérje meg a ChatGPT-t, hogy írjon szakmai összefoglalót az Ön által megadott háttér alapján, vagy írjon önéletrajzot a munkaköri leírás alapján.



Másodperceken belül számos olyan felsoroláspontot generál, amelybe be tudja illeszteni az információkat. Természetesen szeretné majd összevetni az álláshirdetéssel, hogy lássa, mely készségek relevánsak, ÉS igazítsa őket a pontos tapasztalataihoz.



Nem biztos, hogy a ChatGPT valaha is helyettesíteni fog egy karrieredzőt vagy egy önéletrajzírót. Azonban, ha most nem engedheti meg magának ezeket a szolgáltatásokat, vagy nincs meg az a luxus, hogy minden egyes álláspályázatához partnerrel dolgozzon, a ChatGPT egy nagyszerű hely az alapozáshoz.



A ChatGPT használata kísérőlevél készítéséhez



A ChatGPT az önéletrajzok megírásához hasonlóan a kísérőlevelek megírását is sokkal gyorsabbá és gördülékenyebbé teheti. Ha Ön is olyan, mint a legtöbben, akkor valószínűleg nem a kedvenc álláskeresési feladata, hogy minden egyes álláshoz új kísérőlevelet írjon. A ChatGPT-t azonban felkérheti, hogy írjon önnek egy kísérőlevelet az állásleírás alapján.



Ne felejtse el szükség szerint szerkeszteni! Bár a ChatGPT elég tisztességes bekezdésekkel tud előállni, nem mindig pontos vagy személyre szabottan alkalmazható. Az Ön által hozzáadott saját érintés az a plusz lépés, amely biztosítja, hogy valami jó minőségű anyagot küldjön be (és hogy úgy hangozzon, mintha Ön lenne!). Soha ne akarjon olyasmit beküldeni, ami nem felel meg a tényleges képességeinek és munkatapasztalatának.



Interjúra való felkészülés a ChatGTP segítségével



Az interjúra való felkészülés idegtépő lehet. A ChatGPT segíthet enyhíteni a szorongást azzal, hogy adott munkakörökre vagy iparágakra vonatkozó lehetséges interjúkérdéseket ad. Még egy mintaválaszt is kérhet tőle.

Azt is megmondhatja neki, hogy konkrétan milyen pozícióban és milyen vállalatnál van interjún, ha általános interjú-tanácsokat szeretne kérni.



A ChatGPT használatának előnyei az álláskeresésben



A Harvey-Nash 2019-es felmérése szerint a vállalatok több mint 20%-a használ valamilyen szintű chatbot technológiát a toborzási folyamatában. Ezek a chatbot-interjúk gyakran arra szolgálnak, hogy kiszűrjék az alulképzett vagy a vállalati kultúrához nem illeszkedő jelölteket. A ChatGPT-vel való interakció segíthet átmenni ezeken az interjúkon. Megtanítva, hogy milyen kulcsszavakkal és megfogalmazásokkal juthat tovább a következő fordulóba. Mint mindig, most is alaposan el kell olvasnia az álláshirdetést. De ezen túlmenően - miért ne kérjen segítséget a ChatGPT-től?



Az AI chatbotok jövőbeli szerepe az álláskeresésben



A nagyszerű élmény biztosítása a jelöltek számára elengedhetetlen, és ez az egyik legnagyobb trend, amelyet a munkaerő-közvetítő ügynökségeknél látunk. Ha ki akar tűnni a zajból, az egyik leghatékonyabb módszer, ha a versenytársaknál jobb élményt kínál.



A legnyilvánvalóbb gyors nyereség a nagyszerű tapasztalattal az, hogy megszünteti az "állásidőt" a jelölt önéletrajzának benyújtása és a toborzó válasza között. Egyes munkakörök esetében a jelentkezők száma óriási lehet, és megterhelő feladat lehet minden jelentkezőnek külön-külön üzenetet küldeni.



A csevegőrobotok ezt a folyamatot a jelöltek számára szinte azonnal elvégezhetővé tehetik. Gyorsabbá téve a felvételi ciklust, ami mind a jelöltet, mind az ügyfelet elégedetté teszi. Az álláskeresés gyors lebonyolítása és az interjúra alkalmas jelöltek nagy száma mindkét fél számára pozitív eredmény.



Összegzés



Több időt tölthet interjúkkal és beszélgetésekkel, mint munkahely keresés, kutatással és e-mailek szerkesztésével. A mesterséges intelligencia kutatási asszisztensként való használata lehetővé teszi, hogy arra összpontosítson, amit szívesen csinál, és amiben jó!


 

« Összes hírünk