A nálad idősebbek talán néhányszor rugalmatlanok, és technológia szempontból még ez is lehet, hogy egyenesen dinoszauruszoknak tűnhetnek a szemedben. Azonban számos dolgot tanulhatsz tőlük, amivel hatékonyabb munkavállaló leszel, és jobb pozíciód lehet a munkaerőpiacon.

5 dolog, amit Y generációsként megtanulhatsz az X-ektől - és hasznát veszed!

No, de milyenek az X generációba tartozók? Bár a kutatók szerint világviszonylatban kevesebben vannak, mint a többi generáció tagjai, Magyarországon ez azért nem igaz, mert a háborút követő baby boom után éppen az 1970-es és 1980-as években születettek vannak a legtöbben. 


Az X generáció tagjai 1965 és 1979 között születtek, még a szocializmus idején. Számukra elfogadott volt az, hogy a nők többsége dolgozik, pénzt keres, és már nem volt tabu a válás. Az X nemzedék tagjai voltak a kulcsos gyerekek, akik az akkori közbiztonság miatt szabadon, egymás társaságában, gyakran szülők vagy felnőttek nélkül tekereghettek, biciklizhettek, játszhattak kint az utcán és a játszótereken.


Kötelező volt kisdobosnak vagy úttörőnek lenniük, részt vettek akadályversenyeken, vitték őket nyári táborokba, mert ez akkor még nem volt drága, és ezek az élmények segítettek az X generáció tagjainak abban, hogy közösségben gondolkodjanak, kooperatívak legyenek, alkalmazkodjanak másokhoz.


Tiniként vagy fiatal felnőttként érték meg a rendszerváltozást és a technológia fejlődést. Még internet, mobiltelefon és közösségi oldalak nélkül voltak gyermekek, de később találkoztak az újdonságokkal és megtanulták kezelni ezeket.


A kutatók szerint ez a nemzedék a legjobban iskolázott, és igazi túlélők, mivel körülöttük változott folyamatosan a világ, amikor fiatalok voltak. Küzdeniük kellett a munkahelyekért, mert a rendszerváltás után már nem volt teljes foglalkoztatás, a régi vállalatok nagy része megszűnt, új cégek alakultak, a karrierépítésben náluk már számított a nyelvtudás, és ennek a generációnak fiatalon kellett beletanulnia a vállalkozói létbe, és abba, hogy milyen segítség nélkül önállóan boldogulni a munkaerőpiacon.


Jellemző rájuk, hogy mostanra rendelkeznek annyi tapasztalattal, ami átsegítheti őket válságos helyzeteken. Ugyanakkor igaz, hogy közülük azok, akik a technológia és az új skillek elsajátításában lemaradtak, képtelenek rugalmasak lenni és váltani.Mit tanulhatsz tehát az X generációtól, ami a munkahelyeden hasznos lehet?


Megbízhatóság és lojalitás


E nemzedék tagjai rendszerint hűségesebbek a munkahelyükhöz. A vállalatot, ahol dolgoznak gyakran a magukénak érzik. Kevesebbszer és lassabban váltanak helyet, mint az Y generáció fiatalabb tagjai, akik néhány hónap után otthagyják a céget, ha valamivel nem elégedettek. A X generációsok szeretnek több évet egy helyen tölteni, és igyekeznek a legjobbat kihozni magukból a próbaidő alatt, hogy bizonyítsák: alkalmasak a feladatra. Előbb kiismerik a céget és a feladatokat, és csak végső esetben adják fel.


Szakmai igényesség – fontos a megszerzett tudás


„Nálunk még számított a lexikális tudás. Nem vagyunk digitális bennszülöttek, mint az utánunk következő és a gyerekeink. Úgy tapasztaltam, hogy nekünk nem mindig természetes, hogy elsőre a google-ba ütjük be, ha valami azonnal nem jut az eszünkbe, hanem gondolkodunk rajta, utánanézünk, megkérdezzük az ismerőseinket, és csak utána keresünk rá” – mondta el név nélkül egy 1970-ben született középvezető. Egy kisebb online szerkesztőség vezetője szerint az X generáció tagjai alaposabbak, sokszor nyelvileg és stilisztikailag is igényesebbek arra, amit kiadnak a kezükből, szeretik egy-egy dolognak a hátterét is megvilágítani, éppen ezért jó, ha ők tanítják be az új munkatársakat.


Hogyan keress állást?


+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,     friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Függetleníteni tudják magukat a közösségi oldalaktól és a mobileszközöktől


Mivel nem születtek bele az online korba, és nem volt már tiniként mobiltelefonjuk, kevésbé ragaszkodnak hozzá, mint az Y generáció tagjai. Ez nem csak azt jelenti, hogy a legtöbbjük kizárólag Facebookon regisztrált, Twitteren szinte láthatatlanok, és sokan közülük csak most kezdik felfedezni az Instagramot. Hanem inkább azt, hogy ki tudnak kapcsolni szó szerint és átvitt értelemben is, nem "lógnak" munka közben is szinte megállás nélkül a közösségi oldalakon, nem feltétlenül érzik azt, hogy mindent azonnal posztolniuk kell, és simán eltöltenek napokat vagy heteket a social media nélkül. Így a munka és magánélet egyensúlyát hatékonyabban képesek megteremteni. Az sem utolsó szempont, hogy később fenyeget a kiégés veszélye, ha időnként teljesen kiszállsz a virtuális világból.


Kritikai észrevételeikkel segítenek elkerülni végzetes hibákat


Amikor a nálad idősebb, X generációs kollégádról azt gondolod, hogy kukacoskodik az ötleteiddel vagy az általad lelkesen előadott újdonsággal kapcsolatban, akkor lehet, hogy éppen attól óv meg, hogy fejjel rohanj a falnak. Ennek a nemzedéknek az egyik remek tulajdonsága, hogy amikor nagyon elszállnál, és már gőzerővel vetnéd is bele magad valamibe, rámutatnak a projekt gyenge pontjaira, felhívják a figyelmet a nehézségekre és azt is megmondják neked, milyen kockázatokat rejt a feladat.


Egyszerre önállóak és csapatjátékosok


Képesek egyedül a hátukon elvinni egy egész feladatot. Ugyanakkor kifejezetten kooperatív munkatársak az X generáció tagjai. Ez a kettősség a gyermekkorban megtapasztalt szabadságnak és a "bandázásnak", a közösségi élményeknek köszönhető.


 

« Összes hírünk