A közigállás fogalmát általában a közszféra munkavállalói, például az állami szervezetek, az önkormányzatok, a közszolgáltató cégek dolgozói kapcsán használják. A közigállás tehát azokat a munkahelyeket jelenti, ahol a dolgozók a közjavakat szolgálják, és ahol az állam valamint a helyi közösségek által finanszírozott szolgáltatásokat nyújtják.

A közigazgatási munkára való belépéshez általában az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

Magyar állampolgárság: Az állami szférában dolgozni csak magyar állampolgárok dolgozhatnak

Szakirányú végzettség: A közigazgatásban dolgozni általában szakirányú végzettséggel lehet, például jogász, közgazdász, közigazgatási szakember stb.

Nyelvtudás: A közigazgatásban bizonyos munkakörök betölthetők nyelvtudás nélkül, de amennyiben szükséges, akkor magas szintű nyelvtudásra van szükség, főként angol és német nyelven.



Állami alkalmazottként: Az állami alkalmazotti jogviszony feltétele a sikeres állásinterjú, valamint a közigazgatási alkalmazotti jogviszonyhoz szükséges képzés elvégzése.

Vizsga: A közigazgatásban munkát vállalni kívánók számára eltérő lehet a vizsgák szükségessége attól függően, hogy melyik szervnél, melyik pozícióban szeretnének dolgozni.

Néhány esetben a közigazgatásban dolgozók számára bizonyos előzetes képzések is elvárhatóak.

Általános jellemzők: A jelentkezőnek tisztességesnek, megfelelő erkölcsi értékrendűnek, egészségnek kell lennie, valamint rendelkeznie kell a közigazgatáshoz szükséges képességekkel és ismeretekkel.

A feltételek eltérhetnek az egyes szervezetek, illetve pozíciók esetében, fontos tehát a jelentkezéskor a helyi szabályozásokat és elvárásokat is figyelembe venni. Budapesten számos álláslehetőséget lehet találni a közigazgatásban.



Munkák a közigazgatásban könnyen találhatóak a Közigallas.gov.hu-n.



 


 

« Összes hírünk