A minisztériumi állások betöltői közigazgatásban dolgozó állami alkalmazottak. A munkavállaláshoz szükséges feltételek eltérhetnek az egyes minisztériumok esetében, de általában a következőket kell figyelembe venni.

Magyar állampolgárság: Az állami szférában csak Magyarország állampolgárai dolgozhatnak

Szakirányú végzettség: A minisztériumokban dolgozni általában szakirányú végzettséget igényel, például jogász, közgazdász, politológus, stb.



Nyelvtudás: A minisztériumokban bizonyos munkakörök betöltéséhez magas szintű nyelvtudásra van szükség, főként angol és német nyelven.



Állami alkalmazottként: Az állami alkalmazotti jogviszony feltétele a sikeres állásinterjú, valamint a minisztériumi alkalmazotti jogviszonyhoz szükséges képzés elvégzése.

Vizsga: A közigazgatásban munkát vállalni kívánók számára eltérő lehet a vizsgák szükségessége attól függően, hogy melyik szervnél, melyik pozícióban szeretnének dolgozni.

Tapasztalat: Minisztériumi állásoknál gyakran elvárás, hogy a jelentkezőnek legyen tapasztalata a közigazgatásban, vagy a kapcsolódó területen.

Általános jellemzők: A jelentkezőnek tisztességesnek, megfelelő erkölcsi értékrendűnek, egészségnek kell lennie, valamint rendelkeznie kell a minisztériumokhoz szükséges képességekkel és ismeretekkel.



A közszférában dolgozók fizetését bértáblában határozzák meg. A közigazgatási bértábla azokat a bérekkel kapcsolatos elveket és szabályokat tartalmazza, amelyeket a közigazgatási szervezeteknek alkalmazniuk kell a munkavállalóiknak fizetendő bérek kiszámításakor. A közigazgatási bértáblák általában a kormányzati szervezetek számára készülnek, és a közszféra munkavállalóinak bérezését szabályozzák. A bértáblák tartalmazzák a különböző munkakörökre és munkakörökre vonatkozó bérszinteket, valamint azokat a feltételeket, amelyek alapján a bérek emelkedhetnek vagy csökkenhetnek. A közigazgatási bértáblák általában évente frissülnek.



Magyarország minisztériumai a következők 2023. január 1-től:

Agrárminisztérium,

Belügyminisztérium,

Energiaügyi Minisztérium,

Építési és Közlekedési Minisztérium,

Gazdaságfejlesztési Minisztérium,

Honvédelmi Minisztérium,

Igazságügyi Minisztérium,

Kulturális és Innovációs Minisztérium,

Külgazdasági és Külügyminisztérium,

Miniszterelnöki Kabinetiroda,

Miniszterelnökség és

Pénzügyminisztérium



A minisztériumok közül Budapest központtal, a Belügyminisztérium (BM) az egyik legnagyobb kormányzati szervezet Magyarországon, amely számos különböző munkakörrel rendelkezik. A BM felelős a biztonsági és rendfenntartási feladatokért, valamint a közbiztonságért. A BM munkatársai a következő munkakörökben dolgozhatnak:

Rendőrök: A BM rendőrei felelősek a közbiztonságért, valamint a bűncselekmények és rendbontások megelőzéséért és felderítéséért.

Tűzoltók: A BM tűzoltói felelősek a tűzesetek megelőzéséért, valamint a tűz oltásáért és a károk minimalizálásáért.

Biztonsági őrök: A BM biztonsági őrei felelősek a kormányzati épületek, valamint az állami események biztonságáért.

Közigazgatási ügyintézők: A BM közigazgatási ügyintézői felelősek az ügyfelekkel való kapcsolattartásért, valamint az ügyek adminisztratív kezeléséért.

Közlekedési rendőrök: A BM közlekedési rendőrei felelősek a közlekedés biztonságáért, valamint a közlekedési szabályok betartásának ellenőrzéséért.

Technikusok: A BM technikusai felelősek a különböző technikai eszközök, rendszerek és járművek üzemeltetéséért, karbantartásáért.

Munkák a minisztériumokban könnyen találhatóak a Közigallas.hu-n.



 


 

« Összes hírünk