Három újabb területtel zárjuk sorozatunkat, amely a Hays Hungary munkaerő-közvetítő „Salary guide” című kiadványának néhány érdekességét mutatja be. Az első részben az IT, mérnöki és logisztikai területtel foglalkoztunk, majd a másodikban a pénzügy, banki, SSC vonal került terítékre, most pedig az értékesítés, a marketing és a HR. A fizetési adatok jellemzően multinacionális cégekre vonatkoznak és a fejvadász megbízásokban felbukkanó jellemző (tehát a minimum és a maximum közötti) havi bruttó összegeket takarják.

Fizetések és iparági trendek a Hays szemével – értékesítés, marketing, HR (3.)

Értékesítés


A Hays személyzeti szakértői azt tapasztalták, hogy az FMCG (ez jellemzően háztartási termékeket jelent, ‘gyorsan forgó fogyasztási javak’) szektorban munkaadói részről a legnagyobb kereslet a kiemelt vevői kapcsolattartó (Key Account Manager) és a területi képviselő pozíciók iránt volt. Álláskeresőből sincs hiány, azonban a cégek többnyire iparági tapasztalatot várnak el. Jellemzően azonos pozícióba nem váltanak a jelöltek, előrelépési lehetőséggel, régiós pozícióval, kedvezőbb juttatási csomaggal lehet megfogni őket. Nagy érték a piacon a némettudás és a szomszédos országok nyelvének ismerete.


Alapfizetések az FMCG szektorban (bruttó összeg, forintban)


 Direkt értékesítés


 Sales Representative (területi képviselő)


 380 000


 Area Sales Manager (területi vezető)


 600 000


 Key Account Manager (kiemelt vevői kapcsolattartó)  


 680 000


 Senior Key Account Manager


 800 000


 Sales Manager (értékesítési vezető)


 1 000 000  


 Értékesítés támogatása (sales support)


 Sales Assistant


 350 000


 Sales Analyst


 380 000


 Sales Support Specialist


 400 000


Marketing


A jó technikai és kereskedelmi vénával rendelkező szakemberek iránt komoly keresletnövekedést tapasztalnak a Hays szakértői. Az e-kereskedelem megállíthatatlanul tör előre, ami hatékony online jelenlétre és tartalomgyártásra kényszeríti a cégeket. Országos szintű a hiány a digitális marketinghez értő, az online trendeket ismerő marketingszakemberek iránt. Ez azzal is magyarázható, hogy az oktatási rendszerben ez a naprakész képzés nincs meg vagy nem kellő mélységű. A Hays szakértői sok új pozíciót várnak a következő években termékmenedzsment, trade marketing és digitális marketing területen.


Alapfizetések marketing területen (bruttó összeg, forintban)


 Marketing Assistant


 320 000


 Trade Marketing Specialist


 500 000


 Market Research Analyst


 550 000


 Product Specialist


 600 000


 Online Marketing Specialist         


 600 000


 Brand Manager


 700 000


 Trade Marketing Manager


 750 000


 Communication Manager


 750 000


 E-commerce Manager


 1 200 000  


 Marketing Manager


 1 300 000


 Marketing Director


 1 500 000


HR


HR-ben fontos trend a cég munkaerővonzó képességének növelése, ami már nemcsak a multik prioritása, hanem megjelenik kisebb, startup vállalatoknál is. Az ezt segítő munkaadói márkaépítés (employer branding) kiemelt szerepe így a jövőben megmarad. Divatos lett a munkavállalói élmény fogalma és az ehhez kapcsolódó fejlesztések, ami az állásra jelentkezés első lépésétől a felmondás utáni időszakig (céges alumni) tart.


Az utóbbi egy évben humánerőforrás területen nem változtak érdemben a bérek, csupán a bérszámfejtők fizetése emelkedett érezhetően - mondják a Hays szakértői. A Learning & Development (oktatás-fejesztés) területen a cégek törekednek kiszervezés helyett belső erőforrások megmozgatására. A HR Business Partner pozíció stratégiai fontosságúvá vált. A generalista pozíció  nagyobb hangsúlyt kap a jövőben, ugyanis a munkavállalók közti megfelelő kommunikáció, a konfliktuskezelés, a gördülékeny HR ügymenet az ideális munkakörnyezet kialakításának alappillérei. A HR és az informatika találkozásánál alakulhatnak ki új pozíciók (például HR digitalizálása: teljesítményelemzések, prediktív analitika). A mésik fontos közeledés a HR és a marketing között figyelhető meg, így a marketingben jártas HR-esek szerepe felértékelődik.


Alapfizetések HR területen (bruttó összeg, forintban)


 HR Administrator


 250 000


 HR Assistent


 300 000


 Payroll Specialist (bérszámfejtő)


 450 000


 Learning & Development Specialist    


 500 000


 Recruiter (toborzó)


 500 000


 HR Specialist


 500 000


 HR Generalist


 580 000


 HR Business Partner


 850 000


 HR Manager


 1 100 000


 HR Director


 1 500 000


 International HR Director


 1 600 000    


Hogyan keress állást?


+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,
    friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

 

« Összes hírünk