Időről-időre egyre több elrettentő példa hívja fel a figyelmet a meggondolatlan Facebook - és blogposztok miatt elbocsátott munkavállalókra világszerte. Kényes témákban véleményt nyilvánítva, a cég vevő, - és ügyfélkörét vagy éppen a kollégákat kritizálva és a vezető tiltása ellenére direkt Facebook-ozva szinte biztosan az elbocsátást kockáztatják a munkavállalók.

Facebook - ozás munkaidőben: veszélyes üzem

Facebook-on gúnyolódott a nemi erőszak áldozatán


Újabb elbocsátást szült a kedvelt közösségi portál és az internet nem éppen körültekintő használata, ezúttal Magyarországon. Néhány napja egy videós bulvárújságíró meggondolatlanul közzétett posztja váltott ki nagy felháborodást a Facebook - on és az interneten. "Majd máskor nem iszod magad ájultra, ribi’”- posztolta ki magánvéleményét Droppa Gergely egy, a bulvárlapban is tárgyalt bűncselekmény kapcsán, melynek 2 gyanúsítottja egy öntudatlan állapotban lévő tinilányt erőszakolt meg egy XVII. kerületi házibulin. Az elbocsátott sajtómunkás ráadásul az áldozatot okolta a történtekért, akinek szerinte ”csak azt kell mondania, hogy nem tudott semmiről, és máris 15 évre börtönbe zárhatnak 2 embert.”


A bejegyzés ezt követően szélsebesen terjedt az interneten. A később észbekapó sajtómunkás megpróbálta eltávolítani a posztot. Majd jobb híján elhatárolódott az elkövetőktől és bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott (kivéve az áldozatot.)  Csakhogy munkáltatója közleményben határolódott el tőle és azonnali hatállyal elbocsátotta. "Becsmérlő, lenéző, az áldozatot hibáztató, védhetetlen bejegyzést tett közzé saját Facebook - profilján egy Blikknél dolgozó videós újságíró, akitől azonnali hatállyal megvált a szerkesztőség" - összegzett a napokban kiadott közleményben Murányi Marcell főszerkesztő és Papp Gábor lapigazgató.


Monterrey


Blogjában figurázta ki a törzsolvasókat és a lapnak küldött leveleket


A lapot kiadó vállalat mindenesetre következetesnek tűnik a neten a ”tilosban járó”- azaz a tartalmilag vagy etikailag vállalhatatlan privát posztokat megjelentető munkavállalóik szankcionálásában. Néhány évvel ezelőtt például a Motoska ”művésznevű” bloggernek mondott fel. A blogger ugyanis posztjában cinikusan kifigurázta az egyik közkedvelt ifjúsági lap levelezési rovatába érkező olvasói leveleket és becsmérelte a kiadvány zömében tini-lányokból álló olvasótáborát is. A kirúgott munkatárs annak idején nem indított pert a kiadó ellen. Azt viszont sérelmezte, hogy állítása szerint a blogolást megelőzően sem figyelmeztették soha a meggondolatlanul közzétett posztok esetleges következményeire - ennek ellenére már az első ilyen eset után sem kapott több esélyt.


Konkrét munkáltatói tiltás ellenére pásztázott a közösségi oldalon


Ám nem kell ahhoz okvetlenül sajtómunkásnak lenni, hogy a munkavállaló ”kihúzza a gyufát” a meggondolatlan Facebook - ozással vagy épp a blogolással. A walesi közlekedésügyi hivatal (DVLA) például azért bocsátotta el egyik alkalmazottját, mert az munkaidő alatt választotta inkább a közösségi oldalt. Igaz, a férfi nem is irodai számítógépéről, hanem saját mobiljáról Facebook-ozott egy magánjellegű ügyintézés miatt. A hivatal szabályzata szerint viszont ”vörös posztó” és tilos az oldal használata. Az irodai gépekről a rendszer nem is elérhető. Használatát még a munkavállaló privát eszközeivel is tiltják. A hivatal az elbocsátott munkavállalóval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a közösségi oldal tiltott használata csak egy volt az elbocsátásához vezető okok közül - ám ezt cáfolja, hogy korábban több munkatársat küldtek el hasonló okokból. 


Név nélkül is ráismert a főnök a virágnyelven szidalmazott munkatársra


Már a Phoenix-ben élő Jessica Bibbs is biztos bánja, hogy a Facebook-on fakadt ki munkahelyi problémái, idegesítő kolléganője miatt és nem inkább szűkebb baráti társaságban kávézgatva. ”Kész röhej ez a hely! Már csak azt sajnálom, hogy egy sokkal jobb lehetőséget szalasztottam el miatta. Ki nem állhatom ezt a lusta és hazug … - t !” Bibbs - et a posztot követően azonnal elbocsátották állásából, mert főnöke a benne emlegetett kolléga neve nélkül is kitalálta, kiről szól a bejegyzés. A nőt korábban alkalmazó Ideal Physical Therapy rehabilitációs intézet részéről ugyanakkor cáfolják, hogy a Facebook-on közétettek miatt küldték volna el Bibbs-et. Az intézmény szerint elbocsátásának többek közt az is oka volt, hogy nem tudott együttműködni a kollégákkal - ám ennek ellentmondani látszik, hogy nem sokkal az elbocsátás előtt épp a munkatársak választották a Hónap Dolgozójának.


Takács Gabriella, 2013. július 24.


 

« Összes hírünk