Internetes naplóban szapulni a főnököt, flörtölni a vezető feleségével, balerinaként kinőni a fellépőruhát, pilótaként átlépni a súlyhatárt? Mindezek munkavállalókkal estek meg az utóbbi időben. Ami közös bennük: mindegyikért kirúgás járt. Megtörtént eseteket gyűjtöttünk össze.

Extrém kirúgások: féltékenység, megnőtt mellek Összefoglalónk

Egy Párizsban működő angol vállalat titkárnőjét internetes naplója miatt bocsátották el állásából. A dolgozó blogba foglalta párizsi élményeit, szerelmeit, írt munkatársairól, főnökéről, akinek vezetési stílusáról becsmérlően nyilatkozott.


Blogírás a főnökről munkaidőbenA hölgy álnevet használt, nem nevezte meg sem a céget, sem a benne dolgozókat. Ennek ellenére elbocsátották. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a naplót munkaidőben írta. Mint arról a lapok beszámoltak, hasonló sorsa jutott egy könyvesbolt alkalmazottja is, aki szatirikus blogjában szerepeltette főnökét és ezzel ártott az üzletember jó hírének.


Megnőtt mellek, kicsi fellépőruhaA súly/méret szintén problémaként merült fel az utóbbi időben. Egy baletttáncost például azért bocsátottak el az Egyesült Államokban, mert megnőtt a melle. A musical-balerina munkahelyi baleset miatt betegállományba kényszerült - megsérült egy lábujja, mert leejtette az egyik férfi táncos. Mire újra munkába állhatott, nemcsak lábujja gyógyult meg, kebelmérete is megváltozott: egy számmal, C-ről D-re nőtt. Alakja viszont a régi maradt. Mivel nem passzolt rá kellően mellben fellépő ruhája, munkáltatója menesztette. A hölgy egyébként pert indított volt munkaadója ellen, és 100 millió dollárt követel tőle.


Pilótaként nem lehet ész nélkül zabálniBírósághoz fordult az a pilótanő is, akit túlsúlya miatt rúgott ki az Indiai Légierő. A 32 éves Prerana Csaturvedi 1995-ben kezdte meg szolgálatát helikopterpilótaként. Belépésekor 70 kilogrammot nyomott, néhány év alatt azonban 79 kilóra hízott. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy a légierő túlsúlya miatt a munkára alkalmatlannak találja, és elbocsássa állásából.A fizikai megjelenés - főleg a nőknél - Indiában különösen fontos. Az ország vezető légitársasága például bejelentette, hogy már a kissé dundi légikísérő hölgyeket is meneszti.


Felmentés rossz álom alapjánA hazai munkáltatók ennyire azért nem ragadtatják el magukat - mondta el Pintér Zsolt az ismert fejvadász és karrierszakértő, aki közel 17 év alatt is mindössze 3-4 ilyen jellegű elbocsátásról hallott. "Az egyik legfurcsább eset egy titkárnővel esett meg, aki egy termelővállalat ügyvezető-tulajdonosának munkáját segítette. Egyik nap behívatta a vezető az irodájába, és közölte vele: sajnos nem vagyunk alkalmasak arra, hogy együtt dolgozzunk. Magyarázatként a következőket mesélte el: az egyik éjszaka rosszat álmodtam, és maga volt benne a főszereplő. Az álom olyannyira nyugtalanító volt, hogy felkerestem egy álomfejtőt, aki kijelentette: jobb, ha megválok öntől. És a vezető így is cselekedett" - mesélte a meghökkentő történetet a fejvadász.


Flörtölés és a főnökénél jobb autóA féltékenység is lehet elbocsátási ok - persze nem hivatalosan. "Egyik ügyfelem egy vállalati partin hosszasan beszélgetett a vezető feleségével és láthatóan nagyon élvezték egymás társaságát. Érdekes módon pont a parti után rúgták ki. Volt olyan eset is, amikor a főnök beosztottja anyagi javaira volt féltékeny. A dolgozó egy hazai viszonylatban luxusautónak számító gépkocsival járt be dolgozni, míg a vezetője egy átlagos autóval. A főnök ezt többször megjegyezte. Majd néhány hét után úgy döntött: meg kell válnia a dolgozótól, hiszen meglátása szerint "nem sikerült beilleszkednie" a kollégák közé" - mondta el Pintér Zsolt.

 

« Összes hírünk