A válság rányomja a bélyegét az év végi céges partikra. Dőzsölés helyett sok helyen már csak sült gesztenyéből, forralt borból vagy egy hangulatos kávészünetből áll a buli. Akadnak kreatív cégek, ahol a munkatársak főznek a kollégáknak. A céges partit - bármennyire visszafogott is - nem szabad kihagyni a repertoárból. Erősíti az összetartást és nem mindegy, milyen hangulatban megy a csapat karácsonyozni. Körképünk.

Év végi céges partik - így ünnepel főnök és beosztott

Érezteti a hatását a gazdasági visszaesés a céges rendezvényeken is. Ez főként abban érhető tetten, hogy a megrendelők egyszerű, külsőségektől és látványosságoktól mentes, költséghatékonyabb megoldások irányába törekednek a partyk szervezésekor, legyen szó akár 25, akár 600 fős csapat megvendégeléséről.


Valahol csak hangulatos kávészünet lesz


"Teljesen változatos, melyik cég milyen menüt kér az évzáró rendezvényekre. Sok helyütt jellemzők a vacsorák, a hidegtálak szendvicsekkel - ám a takarékosság jegyében idén már olyan megrendelőre is van példa, aki mindössze egy hangulatos kávészünetet tervez az évzáró partyra"- kaptunk rövid helyzetképet a La Fiesta Party Service-től. A céges műsorok szerkezete sem sokat változott az elmúlt évekhez képest: még mindig elég gyakoriak a csapatépítő játékok és a DJ-szettek, teljesen változó zenei stílusokban, éppúgy, mint a Dumaszínház fellépői.


Szerényebbek a céges igények


“Az egész éves alacsony megrendelésszám ilyenkor értelemszerűen nő - ugyanakkor a cégek annyira költséghatékonyan szeretnék megoldani ezt az időszakot, hogy sokan 10 évvel ezelőtti árakon várnák a szolgáltatást. Ez persze nem lehetséges, a szervező cégek többsége így arra törekszik, mi hozható ki leginkább az épp rendelkezésre álló költségkeretből"- mondta el Semperger Szabolcs a Gála Eseményszervező Kft. értékesítési igazgatója. Elmondása szerint akadnak, akik klasszikus karácsonyi ételekkel - halászlével, töltött káposztával, az új trendeknek megfelelően gesztenyével töltött pulykával is - ünneplik az éves sikereket. Emellett egyre gyakoribbnak számít az aperitifekre építeni az estét. "Trendi sült gesztenyével, sült almával, punccsal,vagy épp forralt borral ünnepelni az év lezárását. Nem egy közepes méretű cég kéri ezt mostanában"- magyarázza.


Mindenesetre lesz év végi party a Tisza Cipő Zrt. csapatában is. “A részletek még nem teljesen tisztázottak, úgyhogy most szervezzük a partyt gőzerővel, de mindenképp sor kerül majd valamilyen összejövetelre a kollégákkal"- mondta el Csernyi Gabriella HR-munkatárs.


A férfiak főznek a kreatívügynökségnél


Nem túl hivalkodó, szűkkörű, de annál bensőségesebb hangulatú céges karácsonyozásra készül a szegedi Factory Creative Studio teamje kicsivel december közepe után. Az informatikával, grafikával és kommunikációval foglalkozó cég munkatársai saját főzőiskolájukban (!!!) előállított finomságokkal tervezik az idei ünneplést. Mint megtudtuk, a rendhagyó főzősulit egyszerre szülte a kényszer, a kreativitás és a tenni akarás bő másfél évvel ezelőtt. A zömében férfiakból álló csapat ugyanis hadilábon állt a főzéssel. Mára zömében ledolgozták a gasztronómiai hátrányokat és a cég csapatából ma már kifejezetten a főzőcske miatt járnak össze. "Mára a cigánypecsenye, de még egyes egzotikus, dél-amerikai halételek elkészítése sem jelent gondot a számukra. A cég 50 fős csapatára így a főzőiskola 5-10 fős "krémje" főz majd a karácsonyi ünnepségen, ahol természetesen szendvicsezni is lehet majd"-enged előre is bepillantást az ünnepi hangulatba Udvari Krisztina, a cég kommunikációs munkatársa.


Vacsora lesz a Budapest Banknál


A nehezebb időszak ellenére is stílusos évzárásra készül a Budapest Bank csapata. Decemberben kerül sor a BB berkeiben a karácsonyi munkatársi vacsorákra, amelyeken a dolgozói csoportok szimbolikusan is lezárják majd az évet, és megünneplik a sikereket, eredményeket. Annak ellenére, hogy az utóbbi években nem egy multicég csapata csak akkor ünnepelhetett, ha az adott osztályok munkatársai maguk is a zsebükbe nyúltak az események finanszírozására, itt nem kerül erre sor. Az évzáró rendezvényeket a pénzintézet finanszírozza.


Hogy ünnepelnek a nonprofitok?


Már biztos, hogy lesz ünneplés és évzáró party a Jól-Lét Alapítvány csapatában. Az okot erre nem pusztán az év végi rutin és az ilyenkor szokásos összegzés igénye szolgáltatja."Idén ünnepeljük az alapítvány 10. születésnapját, így aztán ezért is speciális a számunkra ez az időszak és az évzáró party. Itt először egy nagyobb lélegzetvételű visszatekintéssel fogjuk kezdeni a programot. Később pezsgőzéssel, tortázással folytatódik az este és egy fergetes karaoke-partyval zárjuk majd a Luca napjára tervezett bulinkat. A rendezvényen nagyjából 40 ember vesz majd részt, beleértve a jelenlegi és egykori munkatársakat, partnereket és az önkéntes segítőinket is"- engedett bepillantást az alapítvány év végi party-terveibe Svéda Dóra ügyvezető-helyettes.


Hangulatos évzáró és dinamikus évkezdés van kilátásban a nappali tagozatos diákok és a vállalkozó szellemű fiatalok számára tengerentúli diákmunkákat szervező CCUSA csapatában. Igaz, náluk ezeket az eseményeket általában "több hullámban" tartják meg. "A karácsony előtti munkanapon az iroda 4 fős csapata, továbbá családtagjaik és a cég partnerei is eljönnek egy közös vacsorára velünk ünnepelni. Később, januárban majd egy nagyobb lélegzetvételű összejövetelre kerül sor, az USA-beli táborigazgatók részvétele mellett, amelyet a Lancelot étteremben tervezünk megtartani. Tavaly például a Budapesti Labirintusba vittük őket, ahol nagyon élvezték az útkeresős próbálkozásokat a mécsesekkel megvilágított, kalandos terepen. A közös éttermezéseket rendre kisebb toastok mondásával, sztorizgatással szakítjuk meg. Ez az elem nemcsak arra jó, hogy végig dinamikus maradjon az összejövetel, hanem arra is, hogy ennek keretében minden egyes jelenlévő szakmai eredményeit, érdemeit is meg lehet pár mondatban említeni"- magyarázza Rasovszky Miklós, a CCUSA ügyvezetője.


Takács Gabriella, 2012. december 11.

 

« Összes hírünk