Az új munkahely keresése manapság több hónapig is eltarthat. Az álláskeresés és közben a megélhetés pénzbe kerül, így érdemes minden állami forrást kihasználni. Mennyi pénzzel jár, ha valaki regisztráltatja magát munkanélküliként? vállalkozóként mire számíthatunk? Milyen ingyenes képzési lehetőségek közül választhatunk? Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ.

Ennyit kaphatunk munkanélküliként

Az állam munkanélküliség esetére négy különböző támogatást nyújt az épp álláskeresőben lévőknek - így az álláskeresési járadékot, álláskeresési segélyt, a keresetpótló juttatást és vállalkozói járadékot, amelyek a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségeknél igényelhetőek. Jó tudni: az álláskeresési támogatások alatt természetesen biztosított az álláskereső - az időszak a szükséges szolgálati időbe is beleszámít. Mi jár ezen kívül?


Álláskeresési járadék


Álláskeresési járadékot legfeljebb 270 napig vehet igénybe venni. Folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének a napja. Nem árt azonban tudni: sajnos nem mindenki jogosult automatikusan a köznyelvben régebben csak munkanélküli segély néven futó támogatásra. Álláskeresési járadékot ugyanis csak azok igényelhetnek, akik az álláskeresővé válást megelőző négy évben legalább 365 napnyi bejelentett munkaviszonnyal rendelkeznek és sem önállóan, sem a munkaügyi kirendeltséggel együttműködve nem találtak még megfelelő munkahelyet.


Hogy ezen az úton mennyi pénz szerezhető? Az álláskeresési járadék összegét mindig a munkanélkülivé válást megelőző négy naptári negyedév átlagkeresete alapján lehet kiszámolni. Rendszerint 60 százalékos kulccsal számolunk. 100 ezer forintos havi átlagkereset esetén például 60 ezer forint lesz majd az álláskeresési járadék havi összege. Ezt az összeget a folyósítás első szakaszában- a folyósítási időtartam feléig, de legfeljebb 91 napig - kaphatja az álláskereső. Ebben az első szakaszban a járadékösszeg alsó határa a legkisebb kötelező havi munkabér 60 százaléka - 42 900 forintra, míg felső határa ennek kétszerese, 85 800 forintra fog kijönni. A folyósítás második időszakában az amúgy sem tetemes összeg sajnos tovább csökken: ekkor már csak a havi minimálbér (71 500forint) 60 százaléka jár az épp álláskeresőben lévő apanázsa.


Álláskeresési segély


Az álláskeresési segéllyel már kicsit más a helyzet. Ezt a támogatástípust 90 napig, míg az 50. életév betöltése után 180 napig lehet igénybe venni. Az álláskeresési segélyt az álláskereső kérelme alapján fogják megállapítani-feltéve, ha előtte legalább 180 napig kapta az álláskeresési járadékot és a folyósítás megszűnése után 30 napon belül igényelte. Emellett azok az álláskeresők is kaphatják ezt a támogatást, akik az álláskeresővé válás előtt legalább 200 nap munkaviszonyt fel tudnak mutatni vagy a kérelem benyújtásakor már csak 5 év hiányzik a nyugdíjazásig. Az álláskeresési segély havonta plusz 28 600 forintot - a legkisebb kötelező munkabér 40 százalékát -jelent a munkakereső költségvetésében.


Keresetpótló juttatás


Ugyancsak segítséget jelenthet az álláskeresés folyamatában lévőknek, ha keresetpótló juttatást igényelnek. Ennek összege havonta 42 900 forint, ám ezt csak akkor kaphatja meg az igénylő, ha részt vesz a munkaügyi központ által számára felkínált, heti 20 órás képzésben.


Vállalkozói járadék


Az időszakos munkanélküliség vállalkozókat éppúgy érintheti, mint az alkalmazottakat. Ezt a helyzetet lehet valamennyire áthidalni a vállalkozói járadékkal. Ezt a támogatástípust legfeljebb 270 napig igényelheti a vállalkozó. Feltéve, ha az álláskeresővé válást megelőzően, legalább 4 éven belül legalább 365 napig folytatott egyéni vállalkozást vagy működött közre társas vállalkozóként végzett tevékenységben, miközben persze fizette a járulékokat is. Hasonlóan az álláskeresési járadékhoz feltétel, hogy az igénylő ne kapjon táppénzt, rokkantsági és baleseti segélyt. A vállalkozó járadéka a vállalkozóként befolyt havi jövedelem átlagának 65 százaléka. A kiszámításhoz mindig az elmúlt 4 évből annak az utolsó évnek a jövedelmét kell figyelembe venni, melyben legalább 6 hónapon keresztül fizette az álláskeresési járadékot. Minderről az APEH-kirendeltségen kérhet az igényléshez igazolást. A vállalkozó persze itt sem számíthat addig megszokott életszínvonala fenntartásához. A vállalkozói járadék alsó és felső határa havi 25 670 és 51 300 forint.


Munkanélküliből vállalkozó: 3 millió forintért


Természetesen nem csak pénzbeli támogatásra tarthatnak igényt az álláskeresők. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat például ingyenes Álláskereső Klubokat működtet az álláskeresési technikák elsajátítására és átismétlésére. A 3 hetes, egyszerre átlagosan 10-12 fős, kiscsoportos álláskereső tréningek alkalmával az első héten megismertetik a résztvevőkkel a legjellemzőbb álláskeresési technikákat, fordulatokat, és szimulálják az állásinterjúk legjellegzetesebb fordulatait. A második, közel 2 hetes szakasz már éles álláskereséssel telik. A tréninget választók előnye, hogy ingyenesen használhatják a tréning helyszínén a telefont, a faxot, a fénymásolót, miközben számtalan kiadványból is tájékozódhatnak a megürült pozíciókról. Aki szeretne bővebb információt kapni az álláskeresési tréningekről, a munkaügyi kirendeltségeken teheti meg.


A munkanélküliség időszaka a fentiek mellett arra is alkalmas lehet, hogy önálló vállalkozás működtetésébe kezdjünk, esetleg pályamódosítást hajtsunk végre, és új szakmát tanuljunk államilag finanszírozott képzés keretében. A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás annak nyújtható, aki már legalább 3 hónapja nyilvántartott álláskereső. Ők 3 millió forint értékű, kamatmentes visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő támogatásra egyaránt pályázhatnak. Amennyiben a támogatás vissza nem térítendő, a pályázónak legalább 20 százalékos önerővel kell rendelkeznie - visszatérítendő támogatás esetén azonban anyagi biztosítékkal is rendelkeznie kell a pályázáshoz. További lehetőség, hogy az állam 6 hónapig, a havonta adható legalacsonyabb munkabér erejéig nyújt vissza nem térítendő támogatást a vállalkozóvá válás kezdeti nehézségeinek kiküszöbölésére.


Új szakma is tanulható


Az állam mindemellett egy új szakma megszerzését is támogathatja, amennyiben az álláskereső ezt igényli és ha megfelel a munkaerőpiac követelményeinek. A választható szaktanfolyamokat a munkaügyi kirendeltségeken közzétett vagy kérhető listából választhatják ki az érdeklődők. A tanfolyamok mindegyike az Országos Képzési Jegyzék kínálatából kerül ki és rendszerint néhány (általában 2-3) hónapos iskolarendszerű, képzés keretében zajlanak. A résztvevők ebben az esetben nem csupán ingyen tanulhatnak, hanem a tanfolyamok időtartama alatt a havi 71 500 forintos minimálbér is jár számukra. Viszonyításképpen: ha a pályamódosítást tervező például önerőből, támogatás nélkül iratkozik be egy cukrász, egy szakács, egy vendéglátó-vállalkozó vagy ács-állványozó tanfolyamra, mindezért piaci áron 150-300 ezer forint közötti összeget kell fizetnie érte.


Takács Gabriella, 2009. május 14.

 

« Összes hírünk