A Lidl standjánál alig győzik megválaszolni a kérdésözönt, ám némettudás nélkül továbbra sem tudnak munkát adni. A proaktív álláskeresők CV-jeire viszont azonnal lecsapnak a bankok-akárcsak a több nyelven kommunikációképes álláskeresőkre. Ráadásul minderre még van további 4 aktív nap. A www.allasexpo.hu oldalon zajló Virtuális Állásexpó első napjának villámkrónikája.

Chaten is várnak a munkaadók - így zajlik a virtuális állásbörze

Tegnap reggel rajtolt a Monster Virtuális Állásexpó 21 neves munkáltató csaknem 1000 megpályázható pozíciójával. És már a papucsban-pizsamában-kávézgatva látogatható expó első pillanataiban látszott, hogy az expózók bizony örömmel veszik az extra kényelmes állásvadászat lehetőségét - ugyanis a virtuális kapunyitás első pillanataiban is vagy 150 álláskereső várakozott online. Viszont a virtuális formátumnak hála, itt legalább nincs idegőrlő sorbanállás és tolakodás... Előny ugyanakkor, hogy az álláskeresők egyszerre több céget is bombázhatnak a kérdéseikkel.

Aki mer chaten szakmai múltjáról beszélni
És bár számos állásexpózó választja eleinte a csendes nézelődés-standfeltérképezés stratégiáját, már délelőtt is vannak aktívan érdeklődő álláskeresők. Ilyen például az együttműködés lehetőségeit több céggel is proaktívan kereső Attila, aki multinacionális környezetben szerzett tapasztalatokkal keres éppen állást. "Üdvözlöm Önöket! Műszaki és gazdasági diplomákkal, továbbá kontroller képesítéssel, sokéves belső ellenőrzési multinacionális tapasztalattal keresek széles körben állást, ahol fontos a jó problémamegoldó képesség. Legnagyobb tapasztalatom a belső ellenőrzés területén van. Milyen lehetőségeim vannak a Citibank-nál a részletesebb bemutatkozásra és lehetőségeim felmérésére?"- kérdi. A bank sem késlekedik az infókkal: másik munkatársuk máris privát chaten veszi fel a kapcsolatot az állásvadásszal, aki így bátran továbbíthatja is anyagait a Citibankhoz a következő lépésig.

Kell a némettudás a Lidlhez

Eközben a Lidl standjánál - amely eddig minden korábbi virtuális állásexpón mágnesként vonzotta az állásvadászokat - is aktívan érdeklődnek az álláskeresők. Olyannyira, hogy a cég munkatársa alig győzi megválaszolni a privát chaten rázúduló kérdésözönt. "Kedves József! Sok a kérdező és én igyekszem is mindenkinek kielégítő választ adni"-reagál az őt kissé sürgető álláskeresői észrevételre. Ám hiába favorit évek óta az állásvadászok körében az áruház, némettudás nélkül sajnos továbbra sincs állás. "Az anyavállalattal való kapcsolattartás miatt a némettudás sajnos nélkülözhetetlen a cégnél"-jegyzi meg már egy másik, mégis tipikus, gyakori álláskeresői kérdésre. A németül magabiztosan kommunikálók jelentkezését viszont továbbra is várják asszisztensi, területi értékesítési vezetői, IT-s és építőmérnöki pozíciókra.

Vadásznak az üzlettámogató központok is

Mindenesetre az UPC virtuális standjához "továbbsétálva", náluk is folyamatosan zajlanak az események. "Üdvözlöm Önöket! Pécs közelében keresnék új állást. Van ugyan távközlés-technikai OKJ-s végzettségem, de tapasztalatom még nincs a szakmában. Érdeklődnék, van-e számomra valamilyen pályázható lehetőség?" Aztán hamar kiderül, Pécsett jelenleg nincs hasonló állás - ám mivel a végzettsége pont beleillik a cégprofilba, tanácsos mihamarabb regisztrálnia. Mert bármikor adódhat hasonló pozíció, amiről azonnal értesítik hírlevelükben. IT-szakértőket, sales-es és helpdesk-es kollégákat azonban keresnek - így aki a leírásból magára ismer, ne habozzon jelentkezni! Kiváltképp, ha Budapesten vadászik épp állásra.

A virtuális állásexpóra egyébként az idegen nyelveken magas szinten kommunikáló bölcsészeknek is érdemes virtuálisan ellátogatniuk. Az üzleti szolgáltató központok ügyfélszolgálatos pozícióira épp őket keresik. "Üdvözlöm Önöket! Bsc-s ügyfélszolgálatos állást szeretnék angol és lehetőség szerint németnyelv-tudással. Pályázható jelenleg Önöknél ilyen pozíció?"-veti fel épp az egyik álláskereső az Avis Budget Group standjánál. "Várható a toborzás a területre-ezért kérem, adja le jelentkezését az általános ügyfélszolgálati álláshirdetésünkre!" -érkezik is a válasz. Ám az ügyfélszolgálatos munkatársak mellett könyvelőt, adminisztrátort és pénzügyes munkatársakat is keresnek - méghozzá Budapestre.

A Virtuális Állásexpo péntek estig tart nyitva a www.allasexpo.hu címen.

2014. szeptember 30.

 

« Összes hírünk