Az interneten böngészve nem nehéz angliai munkaajánlatokra bukkanni. Mezőgazdasági, gyári, takarítói munkára, idősgondozásra mindig keresnek magyar munkaerőt. Próbát tettünk és négy hirdetésről érdeklődtünk telefonon. Íme az eredmény.

Angliai munka: hirdetéseket teszteltünk

Hagymaszedés: indulás pénteken!


Következőként feltárcsázott hirdetőnk már zöldségszüretre - ez esetben főként hagymaszedésre - toboroz embereket. Természetesen nem a legendás Makóra, hanem az Egyesült Királyságba, méghozzá közel 6 fontos órabérért, heti közel 40 órában. A feltétel minimális angol nyelvtudás - viszont hamar kell dönteni, mennénk-e, mert egy gyors elbeszélgetést követően a következő hagymaszedő csapat pénteken már indul is.


Eközben, mintegy mellékszálként vetem fel középfokú angol nyelvtudásomat. Informátorom kapva kap az alkalmon. "Ebben az esetben önnek sokkal jobb lehetőségeink vannak. Minimális szakmai tapasztalattal lehetne akár idősgondozó, esetleg au-pair is." Ezekkel a szakmai tapasztalatokkal sajnos nem rendelkezem - a cég munkatársa így áthidaló megoldásként gyári munkát kínált. "Szalámit, sajtot, gyümölcsöt kellene csomagolni, szalag mellett. Az órabér 5,80 font. A munkáltató 6 hónapos, határozott idejű szerződést kínál: aki a későbbiekben, problémamentesen beválik, azzal kinti partnerünk a továbbiakban is szívesen szerződést köt." A munkába állás előtt mindenesetre ki kell tölteni egy tesztet is. "Ezzel a cég és mi azt vizsgáljuk meg, nem szélsőséges-e valamilyen téren a jelölt személyisége. A deviáns magatartás, a drog - és az alkoholfüggőség sajnos kizáró ok." Zárszóként még annyit fűz hozzá: a kinti munkáltató segít a szállás elintézésében. A munkavállalónak előlegként 300 font körüli foglalót kell kifizetnie. A többi költséget majd hó végén, a munkabérből vonják le.


Fiatal célcsoport: "bulizva-nyaralva pénzt keresni"


A neten felkutatott, újabb cég már egészen másmilyen vonalon mozog. A toborzó ezúttal a "bulizva-nyaralva pénzt keresni" szlogennel hirdeti magát. Az ügynökség animátorokat - azaz görög, olasz, ciprusi és spanyol hotelek szállóvendégeinek sport és szórakoztatóprogramokat, aerobic-órákat, kirándulást és gyermekmegőrzést szervező, "hangulatkarbantartó" mindeneseket keres. "A feltétel legalább egy stabil, erős középfokú angol nyelvtudás - ezek mellett egyéb, más európai nyelv - olasz, spanyol és német - további előnyt jelent. Ez egyébként nem is mindenhová elég: egyes hotelek kifejezetten sportoktatói, aerobicedzői vagy vízimentő képesítést is várnak a pályázóktól"- tájékoztat a cég képviselője.


Megtudtuk még, hogy a CV és az elbeszélgetés után megfelelt pályázók már egy héttel a munkába állás előtt a helyszínre utaznak és egy ingyenes tréningen rázódhatnak bele a munka-nyaralás kombinációját alkotó dolgos hétköznapokba. A lehetőség már csak a nyelvgyakorlás és a munkavégzés alatt megtakarítható összegek miatt sem utolsó. Informátorunk - bár konkrét összegeket nem mondott, annyit elárult: "2003-ban, amikor először végeztem ilyen munkát, a fizetés úgy jó 80 százalékát sikerült megtakarítanom. Nem is volt nehéz. A szállást és az étkezést ilyenkor mindig a hotel fizeti. Ráadásul az animátorok kint, a vendégtérben étkezhetnek a turistákkal - már csak a velük való kapcsolattartás miatt is." Végezetül hozzáfűzte: amíg tart a szezon, folyamatosan vannak munkáik, az érdeklődőknek mégis érdemes regisztrálni és feliratkozni a hírlevelekre is a hasonló profilú cégeknél. "Nem minden állás kerül ki automatikusan a honlapra: a legjobb lehetőségek gyakran csak az előzőleg regisztráltakhoz jutnak el."


Idősgondozás Angliában


Negyedikként tesztelt hirdetőnk már ismét az Egyesült Királyság teljes területére keres idősgondozókat - átlagosan heti 460 fontért. Informátorunk a telefonbeszélgetés alapján szívélyesnek tűnik: némiképp gyanút kelt azonban, hogy mindenféle előképzettség vagy szakmai tapasztalat nélkül, mindössze erős társalgási szintű angoltudással neki lehet indulni a "kalandnak." A hölgy által beharangozott, pár napos, ingyenes, szakmai gyorstalpaló valahogy nem tűnik túl meggyőzőnek, tekintve, hogy a munkavállalóknak idős és gyakran nem is teljesen egészséges emberekkel kell majd foglalkozniuk. "Inkább idősek és nem is annyira betegek. Legfőképpen társalogni kell velük, napközben szemmel tartani őket, és ha szükséges, orvoshoz vagy ügyintézőhöz kísérni a családdal amúgy egy háztartásban élő időseket." Kontaktunk elmondta: az önéletrajzuk alapján alkalmasnak tűnő jelentkezők angoltudását a kinti, szolgálataikra igényt tartó partnercég skype - on teszteli. Nekik ezután csak 30 ezer forintnak megfelelő ügyintézési díjat továbbá az útiköltséget kell kifizetniük. A szállásról és az étkezésről értelemszerűen a család gondoskodik majd, akinél a pályázó munkát vállalt.


Tanácsok, mielőtt elfogadunk angliai munkaajánlatot


- Ne fizessünk pénzt az állásközvetítésért, ugyanis a közvetítő cég ezen a címen nem számíthat fel költséget az álláskeresőnek. Az ő fizető ügyfele az angliai munkaadó. (Más címen már kérhető pénz - például átmeneti szállás, karrier-tanácsadás, ügyintézés - ám ezért is csak szerződés és számla ellenében fizessünk.)
- Nézzünk utána a közvetítő cégnek. Közvetítői engedélyszám, vélemények az interneten vagy infoszerzés az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (afsz.hu) nemzetközi osztályán.
- Megfelelő anyagi tartalékkal vágjunk bele. Legalább 2 hónapra elég pénzre szükség lesz (300-350 ezer forint)
- Angoltudás nélkül inkább ne menjünk, csak csapatban megbízható, angolul tudó társakkal. Nyelvtudás nélkül ugyanis kiszolgáltatott az ember.


Takács Gabriella, 2010. május 14.

 

« Összes hírünk