Milyen úton jutnak álláshoz a szakmunkásként - például cukrászként, szakácsként vagy éppen fodrászként pályázók? Körképünkből kiderül, az irodai, diplomás álláspályázásokkal szemben kisebb az önéletrajz szerepe. Ezzel szemben a bizonyítvány és a próbamunka hangsúlyosabb.

Állásra pályázás szakmunkásként

A próbanapban hisz a cukrászfőnök


Szintén a "puding próbája az evés" elvet vallja egy, az interneten közzétett álláshirdetésében cukrászt kereső rákospalotai cukrászda vezetője. Igaz, a tulajdonos bevallása szerint nem nagyon vesztegeti az idejét az önéletrajzok áttanulmányozására. A helyszínen, élesben úgyis minden kiderül. "A telefon alapján szimpatikus jelentkezőket próbanapra hívjuk. Aztán figyelünk. Itt rögtön kiderül a gyakorlottság vagy az alkalmatlanság abból, ahogyan a cukrászjelölt az asztal mellé áll, ahogyan a kést fogja vagy átfutja a sütéshez szükséges anyagok listáját. A gyakorlatlanság jele lehet például, ha szétszórtan viselkedik, kapkod vagy kifelejt 1-2 összetevőt a készülő süteményekből. Persze az is nagyon fontos, hogyan áll a kollégákhoz, tudnak-e majd együttműködni" - magyarázza.


"A cv a menedzsereknek való"


Hasonló tapasztalatokról számolt be a több mint 15 éve szakácsként dolgozó Péter is. "Szerintem az önéletrajzok a menedzsereknek valók és legfeljebb arra jók, hogy megtudják belőle a telefonszámomat. Eddig szinte minden munkámat úgy kaptam, hogy egyből odaállítottak a konyhába és kiadták a feladatot, mit és mennyit kell főznöm. Ha a próba jól sikerült, már csak a fizetésben és abban kellett megegyeznünk, mikor kezdhetek"- magyarázza.


Próbafőzés a harmadik körben


Persze munkáltatója válogatja. A budapesti Symbol étteremnél ennél hosszabb út vezet a szakács és felszolgálójelöltek számára a munkába álláshoz. "Elsőként önéletrajzot kérünk a jelölttől - ebben főként azt nézzük, szakképzett-e. Ha igen, milyen régóta az és hol dolgozott előzőleg. Az utána következő találkozón már a jelölt megjelenésének személyes varázsa is számít. Az ápoltságból, a beszédstílusból sok mindenre lehet következtetni. Az első két körben megfeleltek szakácsok és felszolgálók próbafőzésen, illetve próbanapon vesznek részt: az itt elért eredmény dönt arról, megkaphatják-e a munkát vagy sem"- tájékoztatott Horváth György, a ház üzemeltetési igazgatója.


Kérik a szakmunkás-bizonyítványt


Mi a helyzet, ha személyzeti tanácsadó cégen keresztül jelentkezünk? "Szakképzett fizikai vagy betanított munkák esetén jellemzően nagyobb tömegben - például 50 operátor, 30 hegesztő - kérnek tőlünk munkaerőt a megrendelők. Ráadásul mindezt elég rövid átfutási idővel, hiszen minél hamarabb kellenek az emberek. A regisztrációjuk alapján megfelelő jelentkezőkkel ilyenkor csak 1-2 perces beszélgetésre, bemutatkozásra és a legszükségesebb információkra - például vállalja-e lakhelyéről az adott munkahelyre bejárást- szorítkozunk. Egy műszerészi, technikusi munkára jelentkezőtől már kérjük a szakmunkás-bizonyítvány másolatát is. Regisztrációkor nekik is ki kell tölteniük egy egyszerűsített adatlapot "- mondta el Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketing vezetője.


Ácsok: józan élet és a magasság bírása


Mindezek ellenére úgy tűnik, nem minden építőiparhoz kötődő vállalkozás veti alá formális pályáztatásnak a jelentkezőket. A nemrégiben ács munkára toborzó, építőipari vállalkozó Toma Hunor mindössze annyit mondott: a megfelelő embernek - amellett hogy józan életűnek kell lennie - a szakmai hozzáértés mellett a magasságot is bírnia kell, hiszen a munka során sokat tartózkodnak a magasban. Az alkalmasságra - vagy épp az ellenkezőjére - az ilyen típusú munkáknál úgyis hamar fény derül. Természetesen az együttműködési készség a többiekkel is sokat nyom a latban. "Volt már rá példa hogy azért küldtem el valakit, mert gyenge teljesítménye mellett még kollégáit is állandóan megpróbálta egymás ellen hangolni."


Takács Gabriella, 2010. január 27.

 

« Összes hírünk