Vannak olyan internetes oldalak, amelyeken az álláskeresők saját magukat hirdethetik néhány soros bemutatkozással. "Dekoratív titkárnő munkát keres.", "Önállóan dolgozni tudó hölgy állást keres.", Nemzetközi gépkocsivezető állást változtatna." Ilyen "önhirdetésekből" választottunk ki négyet. Egy HR-szakembert, Fákó Andreát (Roche Services) pedig arra kértük, értékelje a prezentációkat. Íme az eredmény.

Álláskeresői önreklám - melyik a nyerő?

1. álláskereső - számos negatívum kevés konkrétummal


"2 éve végzett, közgazdász és kommunikációs diplomával, banki, adminisztrációs, szállodai és külföldi tapasztalattal teljes munkaidős, bejelentett, alkalmazotti állást keresek. Kizárva: MLM, ügynöki munka, vállalkozói jogviszony, telemarketing, értékesítés. Kérésre önéletrajzot küldök. E-mail: ..."


Fákó Andrea értékelése: "Ebből a néhány sorból mindössze annyi derült ki, mit nem szeretne vállalni az álláskereső. Azt, hogy mit szeretne, milyen munkakörökben dolgozna, a több felsorolt szakmai tapasztalat ellenére is végig homályban marad. Egyszóval: nem célirányos a mondanivalója - diplomái felsorolásával több irányba indul el, ennek ellenére sokat markol és keveset fog."


A másik visszatetszést keltő mozzanat a "kérésére önéletrajzot küldök" kijelentés, mert nem tiszteli az aktuális helyzetre vonatkozó erőviszonyokat. A HR-esek zöme többnyire dúskál az állásra jelentkezőkben: így egyáltalán nem kell személyre címzett e-mailben is kérlelniük a pályázókat, hogy juttassák el hozzájuk az önéletrajzokat. A szakember konklúziója: "biztosan nem hívnám be állásinterjúra."


2. álláskereső - céltudatos és külsejével szeretne jó benyomást kelteni


A következő hölgy ennél határozottan jobb esélyekkel indul az állásvadászatban. Pár soros hirdetése majdnem tökéletes villámbemutatkozás.


"25 éves, talpraesett, angolul jól kommunikáló, dekoratív nő teljes vagy részmunkaidős állást keres. Recepciós, asszisztens vagy bármilyen irodai munka érdekel. FIX fizetéssel. Elsősorban a 15. és környező kerületekben. Ügynöki állás NEM érdekel!
Elérhetőség: ..."


Fákó Andrea szerint ez az álláskereső már jó úton halad a siker felé. "Tetszik, hogy céltudatosan, tömören, lényegre törően fogalmaz. Tudja, mit szeretne, nem várja el, hogy mindezt a HR találja ki helyette. Megtudjuk, hogy otthon van a munkakör betöltéséhez szükséges idegen nyelvben és azt is, pontosan mely munkakörökben szeretne elhelyezkedni." Egy negatívumot azért talált a szakember a céltudatos hölgynél. "Felesleges és kihívó a bemutatkozásban a "dekoratív" jelző." Ennek ellenére pozitív elbírálásban részesülne. "Behívnám állásinterjúra."


3. álláskereső - mérgében írhatott provokatív mondatokat


A következő jelölt viszont biztos nem menne át a szűrőn. "Persze! Munkát meg kenyeret?! Mégis hol és hogyan? Agilis, önállóan dönteni és dolgozni tudó, logisztikai középvezetőként és kereskedelmi asszisztensként jelenleg is dolgozó hölgy vagyok. Nem kívánom a banknak ajándékozni az otthonom, ezért állást keresek, ahol elég, ha szépen és érthetően beszélem a magyar nyelvet. E-mail: ...


A dühös logisztikai középvezető hirdetése újabb bizonyíték rá, hogy a harag rossz tanácsadó. Indulatos hangvételű bemutatkozásával ugyanis legfeljebb annyit ér el, hogy a stíluson megbotránkozó HR azonnal, némi felületes olvasás után rögtön félretolja az e-mailt.


"Megengedhetetlen, hogy egy eredményesen pályázni kívánó álláskereső ilyen hangot üssön meg a címzettjeivel. Ez a hirdetés nagyon provokatív. Emellett újabb rossz pont, hogy az angol nyelv ismeretének hiányát is meglehetősen ellenszenves, mégis önigazoló stílusban kívánja tálalni." Fákó Andrea abban biztos, hogy semmiképp nem hívná be interjúra.


4. álláskereső - szerethető jelentkező kérdőjelekkel


Utolsó jelöltünkkel már jobban szimpatizált Fákó Andrea - de a szakember ennek ellenére sem biztos, hogy tudna neki bizalmat szavazni egy állásinterjú erejéig. A nemzetközi gépkocsivezető így jobbára a "kérdőjeles" kategóriába került. "Nemzetközi gépkocsivezető vagyok, 10 éves gyakorlattal rendelkezem. Jelenleg is van állásom. Hűtőkocsihoz is van gyakorlatom. Állást szeretnék változtatni, nem iszom, nem dohányzom, a munkámat becsülettel végzem. Megbízható vagyok. Szeretnék megbízható, őszinte állásajánlatokat kapni, ahol nem csapnak be a fizetéssel és néha haza is lehet jutni. Az ajánlatokat várom telefonszám, elérhetőséget kérek az e-mail címemre..."


A HR-szakember reakciója: "Szimpatikus, szerethető, őszinte és feltárulkozó figurának tűnik." Pozitívum a mögötte lévő szakmai tapasztalatok megemlítése. Ugyanakkor nem minden helyzetben előnyös, ha valaki túlzottan szerénynek mutatkozik. "Az önéletrajzok és a jelentkezők közül válogatókon sok múlhat: ha úgy alakulna, meghallgatnám."


Érdemes így pályázni?


Felvetődik a kérdés, van-e hatása az ilyen bemutatkozásoknak? Fákó Andrea ezt nem tartja célravezetőnek, ő a konkrét álláshirdetésre jelentkezésben hisz. Megjegyezzük: teljesen nem elvetendő a módszer, ugyanis, ha nincs állás, minden fórumot meg kell ragadni. Elképzelhető, hogy egy cégnek azonnal kell munkaerő és ezek között is keres. Azonban - ahogyan a HR-szakember mondta - sokat ne várjunk ettől, pályázzunk álláshirdetésekre is és mozgassuk meg kapcsolatrendszerünket.


Takács Gabriella, 2010. szeptember 24.

 

« Összes hírünk