Egyre több az álláskereső és kevesebb az üres álláshely, ezért minden korábbinál nagyobb a harc a pozíciókért. Fontosabb lett a szemfülesség, az asszertivitás az álláskeresésben, ami nem tévesztendő össze a gátlástalan, nagyképű nyomulással. Néhány hatékony fogás a sok közül: Kérjünk ajánlást volt főnökünktől; érdeklődjünk spontán módon a cégeknél az állásajánlatokról; kérdezzünk rá pályázatunk eredményére, ha nem jön válasz.

Álláskeresés szemfülesen

A korrekt távozás több hasznot hoz


Az álláskeresés a szemfülesek számára már az előző munkahelyen kezdődik. Ha megkapjuk felmondólevelünket főnökünktől, nem érdemes jeleneteket rendezni, fenyegetőzni, sokkal inkább a segítségkérésre helyezzük a hangsúlyt. Megkérdezhetjük a vezetőtől, tudna-e segíteni az elhelyezkedésben akár kapcsolatrendszerével, akár tanácsokkal. Ehhez persze stílusosan kell távoznunk. A felmondás közlése előtti táppénzre menetel ebben inkább gátol... "Volt már rá példa, hogy hasonló előzmények után a volt munkáltató már nem tudott jó szívvel pozitív referenciát adni a jelöltről: így sajnos meghiúsult az elhelyezkedés" - mondja Sipos Barbara pszichológus, a Human Matrix Kft. vezető tanácsadója.


Így hatékony a spontán megkeresés


Céltudatos álláskeresőként gyorsabbá tehető az új állás megtalálása, ha nem csak az interneten vagy a sajtóban meghirdetett pozíciókra jelentkezünk, hanem spontán módon, "hideghívással" keressük fel telefonon a kiszemelt céget. A tucatnyi, gyakran kaptafára gyártott önéletrajzok tengeréből sokkal könnyebb a személyes kapcsolatfelvételen keresztül kiemelkedni. "Fontos: a telefonos megkeresés után ne vaktában, a cég központi címére küldjük a pályázatot. Postázás előtt feltétlenül tudjuk meg a kontaktszemély, HR-munkatárs nevét, e-mail elérhetőségét. Ilyenkor kifejezetten jól jön az egyébként nem minden pozíciónál nélkülözhetetlen motivációs levél is. Ebben tömören, lényegre törően kifejthetjük, milyen céllal jelentkezünk"- ad tippet. Még hatékonyabb lehet a hideghívás, ha elsajátítunk különféle fogásokat kifejezetten értékesítőknek kifejlesztett tréning-anyagokból.


Sipos Barbara hozzátette: a meggondolatlanul kivitelezett spontán megkeresés könnyen kétélű fegyverré válhat. "Csakis magának árt az álláskereső, aki a titkárnői állástól az ügyfélkapcsolati vezető posztjáig mindent elvállalna, csakhogy dolgozhasson. Mindez komolytalanná teszi a jelentkezést "


Érdeklődés a cv beadása után


Ha valóban hatékonyan szeretnénk a pályázás folyamatát menedzselni, érdemes 2-3 héten belül, udvariasan, nem tolakodó stílusban érdeklődni telefonon. Persze más a helyzet, ha a cég az önéletrajzok elbírálásának határidejét is megjelöli. Ilyenkor a megadott időpont után 1 héten belül érdemes rákérdezni az eredményre: ha minden jól megy, már tovább is jutottunk az interjú első fordulójáig.


Udvariasan járjunk utána az elutasítás okainak


Meglehet azonban, hogy már az első rostán kihullik a pályázat vagy épp az utolsó interjúkörben vérzik el a jelölt. Jogosan merülhet fel a kérdés: hatékony önmenedzselés céljából érdeklődjünk-e az elutasítás okairól a cégnél? Sipos Barbara azt tanácsolja: mindez csak stílus kérdése. "Amennyiben a pályázó udvariasan, szakmai alázattal, a főbb tanulságok levonása és a későbbi sikeres álláskeresés reményében érdeklődik az elutasítás okairól, mindenképpen jó pontokat gyűjthet. Valószínűleg szóban választ is kap majd a kérdéseire. Nem tanácsos azonban arrogáns, követelőző hangnemben kioktatni a kiválasztási folyamatot végzőket és megkérdőjelezni a munkáltató döntését"- tette hozzá. Fő az óvatosság: számos fejvadász és tanácsadó cég vezet ugyanis nem hivatalos feketelistát a sikertelen, de követelőző pályázókról. Érthető módon velük a későbbiekben sem szívesen foglalkoznak a cégek...


Képezzük magunkat profi álláskeresővé


Nem árt szem előtt tartani: minél több időt fordítunk naponta az álláskeresésre, annál hamarabb állhatunk be ismét a reggelente rendszeresen munkába indulók sorába. A tapasztalatok szerint a legtöbb álláskereső napi 4 óránál is kevesebbet fordít új munkahelye megtalálására. A siker érdekében ez azonban aligha lesz elegendő, hiszen az álláskeresés önmagában is teljes munkaidőt kitöltő tevékenység lehet.


Takács Gabriella

 

« Összes hírünk