Az álláskeresők 95 százaléka munkahelyéről pályázik titokban, szinte a vezetők orra előtt böngészgeti a hirdetéseket és küldi át a megfelelőkre önéletrajzát - tudtuk meg Kiss Gabriella karriertanácsadótól. Bár kétségkívül ez az álláskeresés legkényelmesebb módja, ugyanakkor a legveszélyesebb is. A jelölt bármikor lebukhat, ami akár azonnali elbocsátást is vonhat maga után. Íme néhány tipp, hogy a titokban történő pályázás valóban titokban maradjon, és csak akkor derüljön ki, amikor már a zsebben van az új szerződés.

Álláskeresés a munkahelyről Így kerüljük el a lebukást" A titkos álláskeresés elkezdését szükséges alaposan átgondolni, hiszen egy apró figyelmetlenség is lebukáshoz vezethet. Akkor érdemes csak belevágniuk a pályázásba, haa vezetővel nem megoldható a váltás gondolatát előidéző probléma. " - figyelmeztet Kiss Gabriella karrier-tanácsadó, az "Aim To Please" Személyzeti Tanácsadó Iroda vezetője.


Ne tároljunk semmit a benti gépen"A pályázóknak már az első lépéseket is a lehető legóvatosabban kell megtenniük. Bizonyos cégeknél ugyanis az informatikusok feladatai közé tartozik az is, hogy "kövessék" a dolgozók napját. Figyelniük kell, hogy milyen oldalakat látogattak, gépükre milyen dokumentumokat mentettek el. Mivel általában minderről be is kell számolniuk a vezetőknek, így a főnök akár már az első nap értesülhet arról, hogy új állás után néztek. Érdemes lemezre vagy más hordozható eszközre lemeteniük cv-jüket, bemutatkozó anyagukat - ahelyett, hogy munkahelyi gépükön tárolnák" - ad tippet Kiss Gabriella."Vigyázni kell arra is, nehogy a céges e-mail címéről küldje át önéletrajzát. A levelezésüket is figyelhetik, olvasgathatják. Célszerű ezért egy freemailes vagy más, cégen kívüli postafiókot létrehozniuk, és azon keresztül kommunikálniuk a munkáltatókkal" - tette hozzá.


Határozzuk meg, mikor hívhatnak a munkáltatókTovábbi problémákat okozhat, ha a pályázót rossz időben hívják a leendő foglalkoztatók. Épp egy megbeszélés közepén szólal meg a telefonja, ráadásul a vonal másik végén pont az állásinterjú ideális időpontjáról érdeklődnek. A pályázó viszont ilyenkor könnyen gyanúba keveredhet. "Hogy ez ne következhessen be, ajánlott az önéletrajzban a mobilszám mellé írni, hogy a munkaidő után - vagy a végéhez közel, 5-6 óra körül - hívható. A céges mobil számának megadása egyáltalán nem ajánlott. Könnyen megeshet ugyanis, hogy az álláskereső helyett egy kolléga veszi fel a leendő munkáltató hívását. Így azonnal elterjedhet az álláskeresési szándék. Ehelyett célszerű az otthoni számát megadnia, vagy beszereznie egy privát mobiltelefont" - figyelmeztet a karriertanácsadó.


Az interjúidőpontok meghatározásakor is figyelni kellAz interjúkon való részvétel során is ügyelni kell. "Aki nagyon tart attól, hogy a kollégáknak fel fog tűnni, hogy munkaidőben állásinterjúkra jár, annak ajánlott az interjúidőpontokat a reggeli órákra, vagy a munkaidő végéhez közeli időpontra tenni. Így feltűnés nélkül részt vehetnek a beszélgetésen. A pályázóknak az öltözködésre is tanácsos odafigyelniük. Azonnal gyanúba keveredik, aki öltönyben, nyakkendőben érkezik - vagy távozik - az irodából, holott a hétköznapokban sportos ruhákat visel. Érdemes ezért inkább átöltözni közvetlenül az interjú előtt" - mondja Kiss Gabriella.


Nem vet rossz fényt a jelöltre a titkolózásA karriertanácsadó szerint ha a főnök tudta nélkül, titokban keres állást a pályázó, az az esetek többségében nem vet rossz fényt rá - legalábbis akkor, ha az interjún elmagyarázza, miért kellett így tennie, és helyzete valóban indokolta a titkolózást.


Néhány kerülendő hiba:
  • Ne mentsük le pályázati anyagunkat a cég gépére

  • Ne írjunk céges mailcímről

  • Kerüljük a céges telefon használatát

  • Puhatoljuk ki, ellenőrzik-e a cégnél a weboldalak látogatását

  • Ha kínos a munkaidőben történő időpont-egyeztetés, írjuk bele a cv-be a mobilszám mellé, mikor keressenek

  • Reggelre vagy a munkaidő vége felé időzítsük az állásinterjút

  • Ha nagy a kontraszt az öltözködésben, előfordulhat, hogy a kollégák rákérdeznek, miért az elegáns öltözék

 

« Összes hírünk