Balogh Péter társadalomföldrajz-határkutatás szakterületen doktorandusz Svédországban. A fiatalember lassan 16 éve él az észak-európai országban. Hogyan látja a svédeket, az ottani munkahelyi viszonyokat, a kereseti lehetőségeket és a hiányszakmákat?

A svéd álláspiac egy ottani magyar szemével

1 millió forint körül keres egy doktorandusz


"Már gyermekkoromban érdekelt ez a terület, de Magyarországon külön szakként sajnos nem oktatják." További előny, hogy az EU-s tagországok állampolgárai számára a felsőoktatás ingyenes és az északi országban még a karrierkilátások is lényegesen jobbak tudományos területen. "Svédországban nagyjából az országosan jellemző átlagkereset érhető el a szakterületemen is: ez kb. bruttó 25-26 ezer svéd koronát jelent (900 ezer forint.) Ezzel szemben, Magyarországon sajnos nagyon rosszak a feltételek a felsőoktatásban, a kutatásban, még az ország lehetőségeihez képest is. Ez a társadalomtudomány területére még inkább igaz. Egy magyarországi doktorandusz jelenleg havi 100 ezer forint körüli összeget keres."


Stockholm


Így oldanak meg munkahelyi problémákat


Péter eddigi svédországi élete folyamán, zömében nyitott, progresszív gondolkodású, az újdonságokra fogékony embereknek ismerte meg az ország lakóit. A svédek kiállnak az esélyegyenlőség mellett, sőt ha lehet így fogalmazni, néha még túlzásba is viszik. "Itt teljesen másfajta értékrend jellemző, mint otthon. Például nagyon felkészültek és körültekintőek: akármiről legyen szó, mindig részletesen körüljárják a témát és többfajta megoldási javaslatot is megvitatnak. Emellett különösen, néha már-már katonásan védelmezik a nemek egyenjogúságát és mélységesen megvetik a "macho kultúrát." A svédek számára a környezettudatos gondolkodásmód szintén nagyon fontos, ebben a kérdésben is az élen járnak. Mindemellett alapvetően pozitív beállítottságú, optimista emberek"- enged némi betekintést a gondolkodásmódjukba.


Svéd nyelv a legtöbb álláshoz kell


Ráadásul Péter valóban elmondhatja magáról, hogy nemzetközi környezetben telnek a mindennapjai. Munkájából és érdeklődési köréből adódóan - a svédek mellett - főleg németekkel, oroszokkal, lengyelekkel dolgozik, ám a szabadidejében azért rendszeresen keresi a magyarok társaságát. Az országban egyébként egyértelműen a svéd nyelvtudást részesítik előnyben a cégek. "A nyelv legalább elfogadható szintű ismerete alapfeltétel a legtöbb munkahelyen, de minél kvalifikáltabb szakemberről van szó, annál elfogadottabb az angol nyelv használata is." Svédországi munkavállalást tervezőknek jó tudni, a hiányszakmák északon is kísértetiesen hasonlóan alakulnak, mint Európa egyéb országaiban. "Nagyon keresettek például a mérnökök, az egészségügyi dolgozók és a szakmunkások, a mesteremberek."


Stockholmi garzon: 200 ezer forint havonta


Azt azért Péter sem rejti véka alá, hogy Svédországan a csábító kereseti lehetőségek mellett is drága az élet. Egy fővárosi garzonért forintra átszámítva közel 200 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni. A stockholmi, havibérlet hasonló árakon itthon átlagosan 15-20 ezer forintba kerülne. A svéd fővárosban egy jobbára kenyérrel, felvágottakkal, hússal, zöldségekkel, gyümölcsökkel és kávéval megrakott bevásárlókosár tartalmáért nagyságrendileg 200-220 svéd koronát kell fizetni a bolt vagy épp a hipermarket kasszájánál a fiatalember tapasztalatai szerint. Néhány havi megélhetést fedező "aranytartalék" nélkül tehát a svédországi munkavállalást tervezőknek sem tanácsos elindulniuk a nagy útra.


Takács Gabriella, 2013. április 23.

 

« Összes hírünk