Míg az Egyesült Királyságban az álláshirdetésekben is szerepel a felkínált éves kereset, nálunk hivatalosan még a munkatársak sem tudják, ki mennyit visz haza. Nem könnyű így állásinterjúra, bértárgyalásra menni. Vannak azonban olyan fogások, csatornák, ahol utána lehet járni, mennyit lehet reálisan kérni. Erről kérdeztünk szakértőket.A bértárgyalásra készülők nincsenek könnyű helyzetben, amikor a kiszemelt állás fizetési viszonyait kell feltérképezniük. Míg az angolszász álláshirdetések minden további nélkül közzéteszik a konkrét éves bruttó fizetést, a hazai cégek bizalmasan kezelik a bérekkel kapcsolatos információkat. Az álláshirdetések legfeljebb a versenyképes jelző jótékony homályába burkolják a keresetek nagyságát.

A reális fizetés nyomában Tippek bértárgyalás előtt állóknak
Joó Zsuzsanna karrierszakértő, a Karrieriskola Kft ügyvezetője a munkáltatók óvatosságával indokolja a titkolózást. Formálisan még közvetlen munkatársak sem tudhatnak a többiek anyagi helyzetéről.


Az állásváltoztatók elszólásai is tanulságosak lehetnekMit tehet a bértárgyalás előtt álló álláskereső? Joó Zsuzsanna szerint a hiteles információkra vágyóknak nem elég a bértárgyalás előtti néhány napban megkezdeni az adatgyűjtést. A tájékozódást a siker érdekében tanácsos akár több hónappal korábban elkezdeni.A keresetekről többnyire a közeli barátok, ismerősök sem szívesen beszélnek. Ezzel együtt érdemes elcsípni az ismeretségi körben munkahelyváltás előtt állók elejtett megjegyzéseit. Az ex-munkahelyükről távozók ugyanis gyakrabban adnak hangot véleményüknek, főként ha az elégedetlenség oka a fizetésük volt. A panaszkodók ilyenkor önkéntelenül is nyilatkoznak arról, mekkora a szektorban kapható ideális bér és ehhez képest hol helyezkedtek el a fizetési skálán.


Béren kívüli juttatások: a fizetés 10-20 százaléka lehetÉrdemes információkat gyűjteni az egyéb, béren kívüli juttatások témakörében is. Ezekről szívesebben ejtenek szót az ismerősök és így a tényleges fizetésekre is lehet következtetni. A juttatások a fizetések 10-20 százalékát is kitehetik.A bértárgyalás előtt állóknak a szakmai konferenciák és rendezvények biztosította kapcsolatépítési lehetőségek, szakmai hírlevelek is segítségükre lehetnek az optimális fizetés betájolásában. Az álláskeresőnek azzal is számolnia kell, hogy vidéken ugyanabban a munkakörben átlagosan 10-20 százalékkal alacsonyabb fizetési igény a reális.


Érdemes a fejvadászok véleményét is kikérni"Célravezető, ha a munkakereső fejvadászokhoz, tanácsadó cégek munkatársaihoz fordul segítségért az ideális kereset feltérképezéséhez. Ez a tájékozódási mód jó támpontot adhat az információgyűjtésnél. A tanácsadók ilyenkor konkrét összegekben határozzák meg, mennyire reális a pályázó bérrel kapcsolatosan alkotott képe"- teszi hozzá Gárdus Zsuzsanna, az Adecco ügyvezető igazgatója.A szakember azt is elmondta: amennyiben a munkakereső pályakezdő, mindenképpen érdemes rászánni az időt, hogy alaposan körbenézzenek a meghirdetett állásbörzéken. A cégekről ilyenkor inkább elmondható: nyílt kártyákkal játsszanak, szívesen adnak felvilágosítást az érdeklődőknek.


Internetes állásportálokon is kutathatunk


Tüttő Regina, a Your Profile Management Consulting Group HR-tanácsadójának tapasztalatai szerint az internetes állásportálok, a szaklapok HR-mellékletei szintén jó eszközök a fizetési viszonyok felmérésére. Érdemes figyelemmel kísérni a tanácsadó cégek által készített, az interneten is közzétett éves vagy időszaki fizetési felméréseket, statisztikákat. Emellett az internetes állásportálok fizetésvarázsló kalkulátorai is segítségére lehetnek a bértárgyalás előtt álló állásvadászoknak.

 

« Összes hírünk