Németország orvoshiánnyal küzd, több ezer fehér köpenyes hiányzik a rendszerből. Egy ottani gazdaságkutató intézet szerint a keleti uniós tagországokból kellene pótolni a hiányt, többek között Magyarországról. Nem lenne nehéz odacsábítani a magyar orvosokat, ugyanis a keresetek alacsonyak - kezdő szakorvosként bruttó 135 ezer forint és a fiatalok a külföld felé kacsingatnak. Az elvándorlás kritikus lenne, ugyanis Magyarország is orvoshiánnyal küzd.A Magyar Kórházszövetség februári felmérése szerint - amelyben 93 kórházat kérdeztek meg - az orvosok 15 százaléka hiányzik a hazai egészségügyi intézményekből. Ezt Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára is megerősítette.

A németek könnyen elcsábíthatják a magyar orvosokat"Magyarország egészére jellemző az orvoshiány, amely a vidéki kórházakban jelentkezik a leginkább. A szakterületeket tekintve elsősorban radiológusokból, aneszteziológusokból, patológusokból, traumatológusokból van hiány, de nincs elegendő pszichiáter és háziorvos sem" - mondja a főtitkár.


Bruttó 280 ezer forint az átlagbérA hiány kialakulásáért elsősorban az alacsony bérek okolhatók. Az orvosok átlagjövedelme bruttó 280 ezer forint volt 2006 júniusában - derül ki az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet legfrissebb felméréséből, amely 175 egészségügyi szolgáltató több mint 73 ezer egészségügyi dolgozójának második negyedéves fizetéseit tartalmazza.Hasonló eredményre jutott az Állami Foglalkoztatási Szolgálat is. Hivatalos bérstatisztikája szerint egy általános orvos fizetése 220 ezer, egy szakorvosé pedig 290 ezer forint.
"Hazánkban egy kezdő szakorvos bruttó 135 ezer forintot keres, vagyis nettó 70-80 ezer forintot" - árnyalta a képet Gyenes Géza.


Svájc: főorvosként havi kétmillióértAz alacsony fizetések miatt sokan döntenek a pályamódosítás mellett, illetve sokan inkább külföldön vállalnak munkát - ahol akár itthoni bérük 10-20-szorosát is megkereshetik.Svájcban például egy segédorvos 1-1,5 millió forintot keres havonta, egy főorvos pedig 1,5-2 milliót. Angliában az alapfizetés 9-16 millió forint, de elég csak Németországig menni, ahol egy kezdő korházi orvos nettó 520 ezer forintnak megfelelő eurót keres - ami többszöröse a magyarországinak."Az Egyesült Királyságban egy háziorvos egy hét alatt 500 ezer forintot kereshet meg. A kórházi orvosok bére körülbelül 2 millió forint havonta" - tudtuk meg Aszalós Zoltántól, az orvosok, gyógyszerészek, és fogorvosok angliai munkaközvetítésével foglalkozó Metafórum Központ ügyvezető igazgatójától.


Több százan külföldre távoztakA külföldre távozó orvosok számát egyébként csak megbecsülni lehet. Ilyen nyilvántartást ugyanis itthon senki sem vezet. Az elvándorlók számára az úgynevezett jó hírnév igazolást igénylők számából lehet következtetni - ez ugyanis a kinti munkavállalás egyik előfeltétele. Ugyanakkor a pontos szám kérdéses: hiszen nem tudni, hogy az igénylők közül végül ki hagyja el valóban az országot, illetve ki az, aki meggondolja magát."A Magyar Orvosi Kamara hazánk uniós csatlakozása óta összesen 1700 jó hírnév igazolást állított ki. A legtöbbet a háziorvosok igényelték, őket követik a fogorvosok és az aneszteziológusok" - tudtuk meg Gyenes Gézától.


Az első számú célpont AngliaAszalós Zoltán elmondása szerint az EU-csatlakozás óta mintegy két-háromszáz orvosnak sikerült ténylegesen Angliában munkát vállalni, mivel jelenleg kifejezetten nehéz magyar orvosként ott megfelelő munkát szerezni. Az ügyvezető emellett hangsúlyozta: a külföldre távozók egy része nem hagyja el végleg az országot, hanem néhány éven belül anyagilag megerősödve, új ismeretek birtokában visszatér. Sokan ráadásul csak ügyelni mennek ki Angliába - vagyis mindössze a hétvégéket vagy havonta egy-egy hetet töltenek ott, és Magyarországon továbbra is ellátják feladataikat."A magyarok nem túl mobilak. Még nem ismerjük a pontos ki-, és visszaköltözési arányokat, de mostani tapasztalataink szerint a legtöbben hazaköltöznek, vagy szeretnének hazaköltözni. Véleményem szerint az elvándorlásnál nagyobb problémát jelent a pályamódosítás. Jóval több az orvoslátógatóként dolgozó, mint a kint munkát vállaló, és ott is maradó orvos" - véli Aszalós Zoltán.


A végzősök is a Nyugat felé kacsingatnakA hazai hiányt az utánpótlás elmaradása is egyre növeli. Bár a létszámokat tekintve minden szakterületre jut elegendő diák, többségük azonban nem kíván Magyarországon maradni az egyetem elvégzése után. Egy tavalyi felmérés szerint 84 százalékuk külföldön akarja kamatoztatni itthon megszerzett tudását.


Ketyeg a demográfiai bomba"A helyzetet akár néhány éven belül kritikussá válhat, különösen akkor, ha az elvándorlók és pályamódosítók mellett a nyugdíjazás előtt állók is úgy döntenek: nem folytatják tovább. Hazánk 35 ezer orvosából ugyanis 8500 hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt. Pótlásukra kevés az esély: már most hiány van, kevés a diák, ráadásul nincs elég idő sem: legalább 14 évbe telik ugyanis, míg egy tanulóból szakember válik" - avatott be Dr. Gyenes Géza.

 

« Összes hírünk