A legnagyobb állásbörzéket tavasszal és ősszel rendezik Magyarországon, így néhány hét múlva következik az őszi évad. Sorozatunkban most erről a műfajról adunk rövid útravalót. Milyen hibákat ne kövess el?

A legnagyobb pályázási hibák (3.) - állásbörze

2. Túlzó elvárásokat megfogalmazniÁllásbörzén nem osztanak állásokat. Ez egy fórum a tájékozódásra, a pályázat elindítására, benyomás gyűjtésére a munkaadóktól.


3. Előnytelen öltözetben megjelenniA hagyományos állásinterjúnál a börzék lazább fórumok. Nem kell öltöny-nyakkendő vagy kosztüm. Ennek ellenére a kinyúlt póló, a bakancs, a szakadt farmer ront az összképen.


4. Az önéletrajzot otthon hagyniUgyan sok cég már elektronikus formában kéri a pályázati anyagot, mégse hagyjuk otthon papír alapú önéletrajzunkat. Akadnak ugyanis még konzervatív munkaadók, amelyeknél papír CV-ket fogadnak a pályázóktól.


5. Rossz kérdéseket feltenni és túlzott magabiztosságot sugározni a standoknálMivel foglalkoznak maguk? Mennyit lehet keresni? Milyen állások vannak itt? Nekem mit tudnak ajánlani? Ezek a kérdések felkészületlenségről árulkodnak. Jobban veszi ki magát, ha az érdeklődő jelzi, képben van és az állások részleteiről, a fontos elvárásokról, a munkaadó terveiről érdeklődik. A saját végzettség említése mellett pedig tudni kell elmondani, hogy milyen állásokra érzi magát alkalmasnak.


6. Az ajándékokra hajtaniRossz hatást kelt a cégekben az az álláskereső, aki csak a standoknál megszerezhető promóciós ajándékokra hajt (toll, édesség, jegyzetfüzet, üdítő, kávé, prospektusok stb.), más kérdése nincs is a cég képvielőjétől.


7. Az ingyenes tanácsadásokat kihagyniA legtöbb állásbörzén számos ingyenes szolgáltatás vehető igénybe. Például önéletrajz ellenőriztetése, próba állásinterjú, grafológiai elemzés, pályaorientáció. Kár ezeket kihagyni.


8. Az előadásokat figyelmen kívül hagyniSzínesítik az állásbörzéket a céges előadások, a tanácsadói workshopok, a "rapid randik" a cégek képviselőivel. Érdemes az időpontokról előre érdeklődni, mert sok hasznos info és kapcsolat szerezhető.


Sorozatunk korábbi cikkei:


A legnagyobb pályázási hibák (1.) - motivációs levél A legnagyobb pályázási hibák (2.) - állás keresése


2014. augusztus 22.

 

« Összes hírünk