Új sorozatunkban röviden és tömören össszefoglaljuk az állásra pályázás során felbukkanó leggyakoribb hibákat. Indításként a motivációs levelet vesszük nagyító alá. Hogyan (ne) írjunk motivációs levelet.

A legnagyobb pályázási hibák (1.) - motivációs levél

Íme a hibák


1. Ugyanazt küldeni minden helyre
Egyszerűnek tűnő és időspóroló taktika egyszer megírni és minden pályázathoz bemásolni. Ezzel azonban a levél sava-borsa veszik el. A motivációs levélnek ugyanis a legfontosabb ismérve, hogy pozícióra, cégre íródik, nincs szóról szóra ugyanolyan dokumentum.


2. Figyelmetlenség
A félregépelés és a nyelvtani hibák rendkívül lehúznak egy pályázatot. Az elgépelés az igénytelenség és a motiválatlanság látszatát kelti, a nyelvtani hibák pedig a nyelvhelyességi szabályok nem ismerésére utalnak. Különösen ügyfelekkel való írásos kommunikáció esetén lehet kizáró ok egy ilyen pályázat.


3. Az etikett megsértése
A tegezés, az udvariatlan megszólítás (Szia!), a túlzott távolságtartás (Mélyen tisztelt... Úrhölgy!) egyértelműen rontják az anyagot. Megfelelő megszólítási forma: „Tisztelt – a címzett neve - !”


4. Közhelyek
„Ezúton küldöm pályázati anyagomat”, „Álláshirdetésük felkeltette érdeklődésemet”. Gyakran felbukkannak ezek a mondatok a motivációs levélben, amelyek üresek, nincs jelentéstartalmuk. Érdemes azzal kezdeni, hogy a pályázó hol találta az álláshirdetést. Aki állásbörze után küldi el anyagát, írhatja, hogy „Örültem, hogy az állásbörzén személyesen is találkoztunk” vagy „Örültem, hogy az állásbörzén személyesen is találkozhattam cégük képviselőjével”.


5. Semmitmondó önjellemzés
Az önjellemzésnél találkozni a legtöbb közhelyes szófordulattal. „Jó a szervező és a kommunikációs készségem, kitartó vagyok”. Többet segítenek a konkrétumok. „Az egyetemi diákönkormányban évente két állásbörze szervezését végeztem egy 5 fős csapat részeként.” „Hobbim a futás, hetente háromszor 10 kilométert futok és évente két félmarathon versenyen veszek részt. A futás adta kitartás a munkámban is segít.”


6. Túlzó megfogalmazások
„Számomra önök az ország leginnovatívabb cége.” Nem hangzik túl hitelesen. Tanácsos egy-egy terméket vagy szolgáltatást kiemelni, ami piacvezető vagy amivel a pályázónak jó tapasztalata volt.


7. Túl hosszú a szöveg
Egy ideális motivációs levél legfeljebb egy oldal, de inkább annál rövidebb. Kiemeli a legfontosabb motivációs tényezőket, a pozícióhoz illeszkedő munkatapasztalatot, a cég szempontjából hasznos tudást, a szakmai célokat. A motivációs levél tehát NEM az önéletrajz megismétlése prózai formában.


8.A kérést nem teljesíteni
Ha az álláshirdetésben azt kérik, hogy a pályázó írja le a fizetési igényét, akkor nem célszerű a pályázati anyagban egy összeg megadása helyett kifogásokat felsorolni. Például ezt kerüljük. „Fizetési igényemről majd a személyes interjún szeretnék nyilatkozni.”


2014. augusztus 8.

 

« Összes hírünk