Milyen lehetőségei lesznek a most felvételizetteknek, mely szakok végzetteire mi vár majd a diplomázást követően? Megérte-e azt a szakot választaniuk vagy épp ellenkezőleg: hiába a diploma, az elhelyezkedés számukra nehézkes lesz. Sorozatunk első részében nagyító alatt a nemzetközi gazdálkodás, a kereskedelem és marketing illetve a kommunikáció és médiatudomány. Volt olyan iskola, ahová ezekre a szakokra 140 pont feletti eredménnyel lehetett bekerülni.Idén több mint 132 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba. A jelentkezők mintegy 70 százalékát (93 599 főt) fel is vették. Némely szakokon a ponthatárok 2006-ban is rendkívül magasak voltak, több helyre csak maximum pontszámmal, 144 ponttal lehetett bejutni. Ilyen volt egyebek mellett a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi gazdálkodás illetve a kereskedelem és marketing szak.

A leendő diplomások kilátásai (1)-kereskedelemtől kommunikációig
Ezen szakokra idén átlagosan 3-3 ezer főt vettek fel. 4-5 év múlva tehát várhatóan 12 ezer diplomás kezdi el az álláskeresést. Ezen pályázók közül a legnehezebb helyzetben valószínűleg a kommunikáció és médiatudomány szakon végzettek lesznek - mondják a szakemberek.


Kommunikáció szakosok: építsék a kapcsolati hálót"A kommunikáció és médiatudomány szakon végzetteknek jelenleg korlátozottak a lehetőségei: a médiába köztudottan elég nehéz bejutni, a pályakezdőkre nem várnak százával az üres álláshelyek, és ez várhatóan nem változik a jövőben sem. A piac szűk, ráadásul túlképzés is van" - számolt be a kettős problémáról Gárdus Zsuzsanna, az Adecco ügyvezető igazgatója.A helyzet ugyanakkor nem reménytelen. "A kapcsolati háló minél korábbi kiépítésével és folyamatos ápolásával nagyban könnyíthetnek majdani elhelyezkedési esélyeiken. Próbáljanak meg minél több szakmabelivel megismerkedni, jelenjenek meg a sajtónak szánt eseményeken. Olyan rendezvényeken, ahol a szakma profi művelőivel találkozhatnak" - tanácsolja Gárdus Zsuzsanna.


Gyakornokoskodás portáloknál, rádiónál, tévénélA szakértők szerint a gyakornokoskodás is egy megoldás lehet. A legtöbb portál, televíziós csatorna és némelyik rádió is ajánl gyakornoki álláshelyeket. Bár a legtöbb esetben nem vagy csak minimális összegű fizetést kapnak a diákok, mégsem árt megfontolni ezt a lehetőséget: köztudottan sokan helyezkedtek így el a médiában.A kommunikáció szakosok a médián kívül egyébként elhelyezkedhetnek például szóvivőként, ügyfélszolgálati területen, vagy a nagyobb cégek marketing-, PR-, HR-, illetve Kommunikációs osztályain.


Nemzetközi gazdálkodás: fontos a szakosodásVárhatóan a kommunikáció szakosoknál jobb helyzetben lesznek a nemzetközi gazdálkodás szakon végzettek. Bár elhelyezkedési esélyeik nagyban függnek majd attól, hogy merre specializálódnak tanulmányaik során - tudtuk meg."Jelenleg például rendívül kevés elemző és pricer van a piacon. Keresettek továbbá a pénzügy-számvitelhez értők, a könyvelők és kontrollerek. Az erre felé orientálódás tehát hasznos lehet - ad tippet Gárdus Zsuzsanna. "A friss diplomások emellett jó eséllyel pályázhatnak majd külkereskedelmi, illetve logisztikai cégekhez nyelvtudásuk és külkereskedelmi tanulmányaiknak köszönhetően" - tette hozzá.


Inkább a specialistákat keresik"Jelenleg egyébként világszerte az figyelhető meg, hogy a munkaerőpiacokon azokra egyre kevésbé van igény, akik a szakmájukon belül minden területhez értenek egy kicsit. Ma már inkább azok a keresettek, akik a szakmán belül egy bizonyos területhez értenek - annak viszont szakértői" - avatott be Gárdus Zsuzsanna.


Kereskedelem és marketing: járjanak nyitott szemmelCsakúgy, mint a fenti két szakon, a kereskedelem és marketing szakon is túlképzés van - véli Vankó Csilla, a ProfiPower fejvadász cég tanácsadója. "Túl sok az itt végzett diák ahhoz képest, hogy a magyarországi kereslet mit indukál - mondták el.Véleményük szerint a területen belül azok a diákok találnak nagyobb eséllyel jó állást, akik egyetemi éveik alatt is nyitott szemmel járnak, és bepillantást nyernek a szakirányukhoz kapcsolódó gazdasági-üzleti történésekbe.Mint Gárdus Zsuzsanna elmondta, a pályakezdőknek a két terület közül a kereskedelemben kedvezőbbek az elhelyezkedési esélyeik. Ott ugyanis jóval több a megüresedő és új állás, mint a marketing területen.


A diplomásokra váró pozíciókA diákok egyébként a kereskedelemben mint business development manager, értékesítő, vagy mint ajánlatíró helyezkedhetnek el a diplomaosztót követően. A marketing területén belül pedig a junior brand manageri, a trade marketing manageri, vagy a PR-os pozíciók nyitottak a számukra.Gárdus Zsuzsanna a fentiekhez hozzátette: bár valóban mindhárom szakon túlképzés van, és ezrével özönlenek a piacra az ezeken a szakokon végzett frissdiplomások, ugyanakkor az is igaz: amennyiben a túlképzést produkáló szakok diákjai komolyan veszik tanulmányaikat, célirányosan készülnek a pályájukra és keresik a kapcsolatot a piaccal, nagy eséllyel állásra fognak találni a szakmájukban.


A nyelvtudás fejlesztése rendkívül fontosA fenti három szakra felvételt nyerteknek egyébként már a kezdetektől rendkívül nagy hangsúlyt szükséges helyezniük a nyelvtudásuk fejlesztésére - már ha gyorsan szeretnének elhelyezkedni.A friss diplomások zömének csak a papírja bizonyítja nyelvtudását - a gyakorlat azonban egészen mást mutat - tudtuk meg. A nagy cégeknél viszont alapkövetelmény az angol és mellette még egy idegen nyelv ismerete. Ezért mindenképp érdemes már az első években elkezdeni a nyelvtanulást - tanácsolják a szakemberek.


Ismerjék a nemzetközi szabályozási elveketA szakemberek mindehhez hozzátették: a külföldi cégek nagy része a munkavállalóktól már azt is elvárja, hogy ismerjék a szakmájukhoz kapcsolódó nemzetközi szabályozásokat, irányelveket. Pénzügyi területen ilyen szabályozás például az IFRS, a US GAAP és a Sarbanes Oxley. Ezért ezekkel sem árt tehát tisztában lenni - ha a diplomaosztót követően nem szeretnének a diákok a munkaügyi központok állandó vendégei lenni...

 

« Összes hírünk