Rendhagyó EU-munkavállalási roadshow-ra várják a Németországba, Ausztriába és Hollandiába készülőket május 5-8-a között Magyarország több városában az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tanácsadói. A rendezvénysorozat célja a külföldön munkát vállalók kiszolgáltatottságának megelőzése.

A külföldi munkát népszerűsítik

Tudatosan kell készülni a külföldi körülményekre


Nem elegendő azonban a szakmai tudás és a nyelvismeret, a helyi sajátosságokkal sem árt tisztában lenni. A tapasztalatok szerint a kint létesített munkaviszonyok csaknem egynegyede menet közben meghiúsul. Az ok: a munkavállalók többnyire lelkesen nekivágnak az ismeretlennek, miközben nem tájékozódnak kellőképpen a kinti élet- és munkakörülményekről, a szükséges munkavállalási engedélyekről, a várható ügyintézésekről és azok menetéről. Ebben kívánnak tanácsot Szegedtől Zalaegerszegig egy hetes roadshow keretében az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkatársai.


"Kevesen tudják, hogy a munkavállalóknak a hazatérésük előtt a külföldi munkaviszonyt és egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumokat is be kell szerezniük és az adózási szabályokkal is tisztában kell lenniük" - hívja fel a figyelmet Kalmár András EURES - menedzser. Hozzáteszi, a külföldi egészségbiztosításuk itthon is érvényes, amennyiben időközben hazalátogatnak - a kártyát hozniuk kell. De nem ez az egyetlen, amit szem előtt kell tartani. A külföldi munkavállalót a célország munkavállalóival azonos jogok illetik meg: nekik is jár például az Ausztriában bevett szokásnak számító 14. havi fizetés. Sokakat szintén kellemetlen meglepetésként érhet: amennyiben nem a munkaadó biztosítja a szállást, a bérbeadók minimum 2 havi kauciót kérnek.


A tanácsadók az előadásokon a külföldi életvezetéshez szükséges egyéb praktikus tanácsokkal szolgálnak a kinti életvezetéshez. "Osztrák és német területen hierarchikus, tekintélyelvű viszonyra számíthatnak a munkatársakkal, nem nagyon fér bele a tegező hangnem, a barátkozás. Ugyanakkor szemben a diszkriminációt tiltó angol gyakorlattal, a német és osztrák munkáltatóknál elvárás a fényképes önéletrajz"- mutat rá. Emellett arra is felhívják a figyelmet: a külföldön munkát vállalóknak érdemes már a kiutazás előtt, itthon lefordíttatniuk bizonyítványaikat és a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat.


A roadshow helyszínei:
- május 5, Pécs (Hotel Palatimus), Szeged (Tanulmányi és Információs Központ),
- május 6, Zalaegerszeg (Munkaügyi Központ),
- május 7, Várpalota (Nagy Gyula Galéria)
- május 8, Budapest (ELTE Gólyavár)


Takács Gabriella

 

« Összes hírünk