Egymással rossz viszonyban levő felek - házastársak, üzleti partnerek - között próbálnak békét teremteni. Általában jogi, pszichológus vagy szociológus végzettségűek, ám igazi alkalmasságuk élesben mutatkozik meg. Átlagosan 5-10 ezer forintért békéltetnek és országosan legfeljebb 2500-an lehetnek. Szakmabemutató sorozatunkban egy kevésssé ismert foglalkozást veszünk nagyító alá: a mediátort.

A kompromisszumkeresés művészei

Nem tolakodó, inkább támogató


A mediáció - azaz az egymással konfliktusban álló felek vagy szervezetek álláspontjainak közelítése és felek navigálása a megegyezés és az optimális megoldások irányába - egyre divatosabb tevékenységnek számít. A mediátor gyakran válófélben lévő, a gyermekelhelyezésen és a vagyonmegosztáson vitatkozó egykori házasfeleknek, gazdasági ügyeken összekülönböző cégeknek és üzleti partnereknek segít. A variációk tárháza azonban végtelen - szinte az élet bármely területén előadódhatnak a mediációt szükségessé tevő események. Gyakran még politikai nézetkülönbségek miatt hajba kapó családok, szerelmespárok és jó barátok között is vállalnak közvetítést. A cél rendszerint az, hogy a mediátor nem tolakodó, inkább támogató - részvétele mellett a felek maguktól is dűlőre jussanak, közösen mindkettőjük számára elfogadható megoldást találjanak és elkerüljék a pereskedést.


"A mediátor abban is támogatást nyújt, hogy a felek valóban egymás helyzetébe beleérzően, békés úton - ez alatt nem pusztán a veszekedés és a durva hangnem mellőzését, hanem a problémamegoldás egy magasabb, európai színvonalát értem - jussanak el a megoldásra. A hazai társadalmi környezetben ez bizony gyakran komoly feladatot jelent - ezért is szeretem annyira ezt a munkát"- magyarázza Wágner János.


A közvetítéshez elsősorban nagy élettapasztalatra, kiemelkedő empátiás készségre, konfliktuscsillapító, megnyugtató személyiségre van szükség. Mediátori tevékenységet a törvény szerint kizárólag azok folytathatnak, akik az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jegyzékén szerepelnek.


A mediátor nem "megmondóember"


A Partners Hungary alapítvány elnöke azt is elárulta: a szakma elsajátítása egyáltalán nem ördöngösség. A mediátorok többsége diplomás - sokan közülük ügyvédek, jogászok, pszichológusok, szociológusok vagy a családsegítés területén dolgozók. A betanulásnál azonban gyakran jelenthet gondot, hogy a leendő mediátorok kezdetben "nem tudnak eléggé kibújni a bőrükből" és kevéssé képesek elvonatkoztatni saját, előzőleg tanult szakmájuktól.


"Az ügyvéd gyakran mediálás közben is ügyvédként, míg a pszichológus pszichológusként szeretne viselkedni. Megszokták, hogy számos helyzetben"megmondóemberként" kell fellépniük; állást kell foglalniuk, mi számít jó vagy rossz megoldásnak és meg kell fogalmazniuk, ők miként döntenének adott szituációban. A mediátor szerepe azonban nem erről szól. Neki finoman terelnie kell az eseményeket és hagynia, hogy a felek közösen dűlőre jussanak"- magyarázza. A konfliktusoktól az átlagosnál jobban tartó, azokat szélsőségesen kerülő- vagy épp ellenkezőleg - minden helyzetben "megmondóemberként", túlságosan határozottan viselkedő személyeknek tudatosan hangsúlyt kell fektetni az ilyen magatartás korrigálására, ha mediátorként sikereket szeretnének elérni.


80 ezer forintba kerül a tanfolyam


A mediátorképzésekre rendszerint diplomás jelentkezőket várnak. Az internetes kínálat feltérképezéséből az is kiderült: egy általános mediációs, egy társkapcsolati és válási, továbbá egy 60 órás gazdasági és üzleti mediációs képzés külön-külön 80 ezer forintba kerül. Emellett a három szakterületet külön modulokként tárgyaló mediátor mesterképzéseken is el lehet sajátítani a szakmai alapokat: ez 300 ezer forint körüli áron érhető el. Wágner János azonban leszögezi: a szakmában hatványozottan érvényesül a "gyakorlat teszi a mestert " alapelv. "Több, a mediátorok szakmai pályafutását és sikerességét vizsgáló amerikai kutatás jutott arra a megállapításra, hogy nem a papír határozza meg a sikert: a tapasztalat szerint minél több megoldott esetet tudhat maga mögött a mediátor, annál rutinosabb és sikeresebb."


5-10 ezer forintos óradíj


És hogy milyen az elhelyezkedési esély? " Vannak ugyan segítségnyújtást igénylő ügyek szép számmal az élet minden területén, de még így is viszonylag kevesen fordulnak problémás ügyeikkel mediátorhoz. Magyarországon jelenleg 2000-2500 ember tartja magát mediátornak: ám közülük hozzávetőlegesen 150-200 ember foglalkozik ténylegesen a területtel "- tájékoztat Krémer András, az Országos Meditációs Egyesület szociológus végzettségű elnöke. A szakemberek óradíjai is változóak. Általában 5-10 ezer forint körüli óradíjért vállalnak el egy-egy megbízást. Ez alól csupán az üzleti élet szereplői között felmerülő vitás helyzetek képezik a kivételt - mivel itt esetenként milliós nagyságrendű összegek foroghatnak kockán a felek kompromisszumképtelensége miatt. Itt értelemszerűen az óradíjak is magasabbak lesznek. Ezek az összegek azonban - hasonlóan a sztárügyvédek megbízási díjaihoz - titkosak. Krémer András azért hozzáfűzte: a mediátoroknak nem áll szándékában mesterségesen elnyújtani azt az időszakot, míg a felek közösen eljutnak a számukra optimális megoldásig. Mint mondja, a vitás esetek 90 százalékánál elegendő 1-3, alkalmanként 3 órás ülés a megegyezéshez.


Takács Gabriella, 2010. február 17.

 

« Összes hírünk