E hét csütörtökéig folyamatosan zajlanak az év végi vállalati partik. Mit lehet és mit nem? A legfontosabb tippeket gyűjtöttük össze.

7 tanács céges karácsonyi partikra

A céges karácsonyi parti nem csupán a pénzköltésről szól: fontos csapatépítő szerepe van. A cégvezetés ilyenkor jelezheti, fontosak számára a dolgozók, erős a vállalat és nőhet a csapaton belüli összetartás. Az esemény tétje ugyanis, milyen hangulatban mennek karácsonyi szünetre a dolgozók: az álláskeresés vagy a cégért való dolgozás szándékával.


Munkavállalóként érdemes óvatosan kezelni ezt a műfajt. Könnyű ugyanis olyan bakikat elkövetni, amellyel hosszú időre eláshatjuk magunkat. Melyek is ezek?


1. A céges parti nem magánbuli. Még akkor sem, ha a cégvezetés azt kommunikálja, hogy most mindenki elengedheti magát. Fogjuk fel inkább félhivatalos eseménynek, amely a vidámságról szól.


2. Öltözzünk alkalomhoz illően. Ha nem vagyunk biztosak az elvárt öltözetben, inkább kérdezzünk rá (ezt a vezetés dolga lenne közölni). Kellemetlenül érezzük magunkat, ha mindenki laza öltözetet vesz magára, míg mi öltönyben feszítünk és fordítva is.


3. A közvetlen kollégák mellett mással is beszéjünk. Nyugodtan menjünk oda olyan vezetőkhöz / munkatársakhoz, akikkel korábban kevés dolgunk volt. Az ilyen esemény a cégen belüli kapcsolatépítésre is remek esély, főleg egy nagyvállalat esetén. Ilyenkor minden vezető nyitottabb, könnyebben megközelíthető.


4. Óvatosan az alkohollal. Csak annyit igyunk, amennyi biztosan nem árt meg. A kontrollt vesztett dolgozó nagyon kellemetlen helyzetekbe sodorhatja magát. Ugyan az éttermi számlát a cég állja, mégsem érdemes megpróbálni "kienni" vagy "kiini" a munkaadót a vagyonából. A mértékletesség nemcsak alkoholfogyasztásban, hanem evésben is fontos erény.


5. Vigyázat a flörtöléssel. Ne most kezdjünk el kollégáinkkal flörtölni, főleg ne a felettessel. Gondoljuk át azt is, mennyit osztunk meg magánéletünkből a kollégákkal. A túlzott kitárulkozás veszélyes lehet.


6. Máskor kérjünk béremelést. Nagyot hibázunk, ha ilyenkor próbálunk meg a vezetőből fizetésemelést kicsikarni. Ez az ünneplésről szól, nem teljesítményértékelő beszélgetés.


7. Vezetőként mondjunk rövid beszédet, méghozzá pozitívat. A karácsonyi parti szerves része a cégvezető megnyitója, amelyben lehet érintheti az évben történt sikereket, mérföldköveket. Legyen mindenkihez egy-két jó szava. Ugyan lehet érinteni a nehézségeket, ám ez nem a siránkozás, sem a "fejmosás" időpontja.


2012. december 17.

 

« Összes hírünk