A bruttó átlagkereset 2009 első négy hónapjában 1,1 százalékkal, a nettó pedig 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A reálkereset azonban 2,2 százalékkal maradt el az előző évitől. Nagy a különbség a versenyszféra és a költségvetési szektor adatai között. Míg a versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett; a költségvetési szférában - döntően a 13. havi juttatás kifizetésének változása miatt – 8,6 százalékkal csökkent a reálkereset - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli jelentésében.

121 ezer forint a nettó átlagbér

Energiaipar: 12,9%-kal magasabb bérek


Jelentősen felülmúlták az előző év azonos időszaki kifizetéseket az energiaipar (12,9 százalék), az ingatlanügyletek (7,4), valamint az építőipar (6,1) január-április keresetei. A tavaly februári kiemelkedően magas jutalmak kifizetése miatt viszont mintegy 4 százalékkal maradt el attól a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágé.


Nettó fizetés: 121 ezer forint


A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első három hónapjában átlagosan 4,6 százalékkal haladta meg az előző év január-márciusit, a versenyszférában dolgozók alapbére 5,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 2,1 százalékkal lett magasabb.


Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 121 200 forintnak felelt meg; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 200, a szellemi foglalkozásúaké 153 900 forint volt). A nettó kereset így átlagosan 0,8 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférában 3,5 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 5,8 százalékos csökkenés jelentkezett.


2009. június 19.


 

« Összes hírünk