Az üres állások jelentős részét nem hirdetik meg, hanem személyes ajánlásokkal töltik be. Mi kell ahhoz, hogy önt javasolják egy-egy új munkára. Hát persze, hogy egy erős kapcsolatrendszer. És ehhez hogyan juthat el? Tíz tippünk.

10 tipp, hogy önt ajánlják az állásra

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon ›


1. Építse szakmai kapcsolatait.


Próbálja meg folyamatosan bővíteni ismeretségi körét. Ha úgy érzi, hogy évek óta ugyanazokkal az emberekkel beszél, vagy a szakmában kevesen ismerik, akkor itt az ideje a változtatásra.


2. Keresse a kapcsolatot a fejvadászokkal, töltse fel önéletrajzás a monster.hu oldalra


Regisztráljon be az adatbázisukba, kérjen lehetőséget egy személyes bemutatkozásra. Minél töb fejvadász tudomást szerez önről, annál nagyobb valószínűséggel ajánlják (megfelelő végzettség és tapasztalat esetén). A moster.hu oldalra feltöltött önéletrajzokra a munkaadók rá tudnak keresni, kár lenne kihagyni a lehetőséget, hogy a munkáltatók önre találjanak.


3. Látogasson szakmai rendezvényeket.


Nézzen utána, hogy szakmájában milyen rendezvényeket tartanak. Jelentkezzen be, járjon el bizonyos időközönként ezekre az eseményekre.


4. Ápolja kapcsolatait.


Rendszeresen tartsa a kapcsolatot ismerőseivel. Ez lehet egy rövid kávézás, üdvözlet küldése karácsony alkalmából, egy érdekes cikk megosztása. A lényeg, hogy megmaradjon az ismeretség.


5. Építse kapcsolatait a közösségi médiában is.


Adja hozzá ismerőseit közösségi médiás kapcsolataihoz. Üzleti szempontból a LinkedIn számít mértékadónak, de a Facebook is alkalmas lehet. Arra azonban ügyeljen, hogy a kapcsolatépítléshez személyes találkozás is kell.


6. Segítsen, ha kérik.


Ha valaki segítséget kér, ne utasítsa el, próbáljon valamit tenni érte. Ha érdemben nem is tud segítségére lenni, legalább javasoljon valakit, aki tudna segíteni. Nem tudhatja, önnek mikor lesz szüksége a másik félre.


7. Legyen őszinte és egyenes.


Mondja meg direktben, ha valamit szeretne kérni. A körmönfontan megfogalmazott kéréseknek rossz a hatása.


8. Mutassa meg magát a nyilvánosság előtt.


Személyes blog, kommentárok szakmai oldalakon, felszólalások konferenciákon. Bármilyen írás, megjegyzés segít abban, hogy a szakmabeliek komolyan vegyék, tisztában legyenek erősségeivel.


9. Azonos módon kezelje minden ismerősét.


Senkivel se éreztesse, hogy nem igazán fontos önnek az ismeretség. Nem lehet tudni, hogy melyik kapcsolat tud önnek igazán segíteni.


10. Legyen türelmes.


Egy valóban jó kapcsolatrendszer felépítése évekig is eltarthat. Ne sajnálja az ebbe fektetett energiát.


Hogyan keress állást?


+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,     friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

 

« Összes hírünk