Szinte minden állásinterjún előjönnek kritikus, kellemetlen kérdések. Hogyan lehet ezekre frappánsan reagálni? Egy képzelt interjún mutatunk példákat.

10 nyerő válasz állásinterjún

Azt írja kísérőlevelében, hogy új kihívásokat keres. Nem találta meg eddigi munkahelyén?


Dehogyisnem. Az utóbbi években sok kihívásban volt részem, sokat fejlődtem. Ahogyan önéletrajzomból is kiderül kezdő szintről vezető tanácsadóvá neveztek ki. Több ügyféllel foglalkoztam, nőtt az általuk generált forgalom. Eljött azonban az az idő, amikor úgy érzem, váltanom kell, és cégen kívül megtalálni az új kihívásokat.


Eddig Győrben élt és dolgozott. Valóban komolyan gondolja, hogy otthagy mindent és 130 kilométert költözik egy új állásért?


Egyedülálló vagyok, nem kell másokhoz alkalmazkodnom. Elsősorban a munka érdekel, de a környezetváltozás sem utolsó szempont. Egyetemi éveim alatt is többször költöztem, voltam ösztöndíjas Angliában. Szeretem Győrt, de nem hiszem, hogy a Budapestre költözés nagy megrázkódtatás lenne.


Ahogyan látom, eddig nem dolgozott vezetői munkakörben. Miért gondolja úgy, hogy nálunk alkalmas lesz vezetői munkára?


Formálisan valóban nem dolgoztam vezetőként, azonban sok olyan projektben részt vettem, amelyben egy-egy részfeladat menedzselését rám bízták, és ebben koordinálnom kellett a munkát, irányítanom a csapattagokat. Szerintem ez jó kiindulópont, amire lehet építkezni. Ezen kívül több olyan céges képzésen részt vettem – például prezentációs, motivációs, kommunikációs tréningek, ahol sok olyat tanultunk, amelyet vezetőként használni lehet.


Mit jelent az, hogy „középfokú némettudása fejlesztésre szorul”? Akkor mégsem beszél németül?


Két évvel ezelőtt középfokú nyelvvizsgát tettem. Azóta viszont nem használtam a munkában, nálunk az angol a hivatalos céges nyelv, ezért valószínűleg megkopott. Néhány hét mindenképpen kell, hogy behozzam a lemaradást. Mivel azonban már voltam ezen a szinten, menni fog. Az angol viszont naprakész, felsőfokú szinten áll.


Egy másik vállalati kultúrából érkezik. Hogy tud majd beilleszkedni cégünkhöz?


Igen, angol hátterű cégnél dolgoztam, ám sok olyan közös elem van, ami megkönnyíti a beilleszkedést. Árbevételben, alkalmazotti létszámban is hasonló vállalatokról van szó, és a weboldalukon felsorolt értékek – a stratégiai gondolkodás, az innováció, az ügyfélorientáció – nálunk is elsőbbséget élvezett. Eddigi munkahelyeimen nem volt gond a beilleszkedéssel. Megvan bennem a cég és a kollégák iránti tisztelet, a munka iránti alázat.


Azt hallottam, hogy cégük Kínában terjeszkedik. Igaz ez?


Sajnos belső ügyekről nem beszélhetek, köt a titoktartás. Minden lojális voltam a munkaadóimhoz, korrektül viselkedtem. Kérem, megértését.


A sorok között olvasva úgy tűnik nekem, nem érezte jól magát a munkahelyén. Nem bántak fair módon önnel?


Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. Mindig jó munkakapcsolatban voltam a főnökömmel és a munkatársaimmal. Ha voltak is szakmai nézeteltérések, azokat mindig megbeszéltük.


Mi a garancia arra, hogy nem ugródeszkának tekinti ezt a munkát, és fél év múlva, ha beletanul a vezetésbe, akkor nem máshol kamatoztatja tudását?


Motiválnak a feladatok, a vezetői poszt, cégük bővülési stratégiája. Szerintem ez nagyszerű alap egy hosszú távú együttműködésre. Nagyon örülnék neki, ha csatlakozhatnék önökhöz.


Felvenném, de fizetési igénye nem passzol bele elképzeléseinkbe. 15-20 százalékkal kevesebbet tudunk csak ajánlani.


Az álláshirdetésben kérték a fizetési igény megjelölését. Mivel pontosan nem tudtam a feladatokat, a bér összetételét, ezért tárgyalási alapnak adtam meg ezt az összeget. Természetesen nyitott vagyok a kompromisszumra. Szívesen átbeszélném még egyszer az egyes elemeket. Szóba jöhetnek adómentes béren kívüli juttatások is.


Tudna egy hét múlva kezdeni?


Legszívesebben már holnap kezdenék, de sajnos csak egy hónap múlva tudnék. Vannak kötelezettségeim a munkáltatóm felé, szeretnék korrekt módon elválni. Valószínűleg a felmondási időt végig le kell dolgoznom és ha igénylik, segítek az új kolléga betanításában is. Ha megállapopodunk a részletekben és írásban kapok ígéretet öntől az állásra, akkor másnap közlöm a felmondást főnökömmel.


Kövesd tippjeinket, híreinket és szólj hozzá facebook-oldalunkon ›

 

« Összes hírünk