Mi az, amit feltétlenül ki kell hagyni az önéletrajzokból a sikeres pályázáshoz és később a személyes állásinterjúkon is.

10 mondat, amit ne írj bele az álláspályázatba

Egy állás megpályázásánál jelenleg csak egyetlen dolgot vehet a pályázó biztosra: mégpedig azt, hogy pályázási szándékával nem lesz egyedül… Ma már álláskeresési tréningeken is bevett gyakorlatnak számít a hallgatóságot 4-500 db A4-es papírlapból álló irattömbbel riogatni szemléltetésként: többnyire nagyjából ilyen álláskeresői tömeg CV- i és motivációs levelei közül kellene kiemelnie magát a pályázóknak. Elkoptatott közhelyekkel és lerágott csontnak számító töltelékszavakkal viszont egy szempillantás alatt hullhat ki a rostán az önéletrajz és veszhetnek vele együtt kárba a csinosítgatásával eltöltött órák. Íme, ami keveset árul el a pályázóról és nem is tűnik hitelesnek.


"Szeretek emberekkel foglalkozni/dolgozni"


Ez a megállapítás valóban értékes jellemvonásokról és szimpatikus egyéniségről tanúskodhat. A gond csak az, hogy a kifejezést gyakori használata mára banális közhellyé koptatta - ráadásul a gyorséttermi dolgozótól az ügyfélszolgálati vezetőig gyakorlatilag mindenkire igaz lehet. Tanácsos helyette inkább arra utalni, hogyan simítottunk el különböző problémákat vagy győztük meg egy kollégánkat egy probléma másfajta megoldásáról.


"Motivált vagyok"


Ez részben rendben is lenne, mert senki nem dolgozik szívesen egy motiválatlan, láblógató munkatárssal, aki már délben az óráját lesi és alig várja, hogy mihamarabb távozhasson az irodából - de önmagában még sajnos közhelyes és kevés. A legjobb, ha a motiváltságot eredményekben, számszerűsítve is prezentáljuk a CV- ben: ha például leírjuk, munkánk hány milliós profitot termelt az előző munkahelyen vagy hány százalékkal javítottunk az ügyfélszolgálat hatékonyságán, mindjárt beszédesebb az eredmény.


"Csapatjátékos vagyok"


Ez a toborzással - kiválasztással foglalkozók számára az egyik legrettegettebb közhely, ami csak létezik: mert túl sokat akar sugallni, miközben semmi konkrétumot nem mond. Így aztán a további információk hiányában nehéz kitalálni, hogy a pályázó a "csapatjátékosság" alatt az iroda mókamesterét, a készséges, mindenkinek kávét hozó gentlemant érti-e, vagy azt a lelkiismeretes szakembert, aki kérés nélkül siet a feladataikban nyakig merülő, éppen túlórázó kollégái segítségére.


"Nagyon kreatív vagyok"


Ez az önjellemzés is leginkább "vörös posztó" kategória a munkavállalókra vadászók szemében. Az utóbbi néhány évben ezt is rongyosra koptatták - ráadásul sok személyzeti tanácsadó ezt hallva attól is tart, hogy a pályázó egyből inkább a "maga útját" szeretné járni és választani a cég által meghatározott keretek helyett. A kreativitás szemléltetésénél is inkább a korábbi rázós helyzetekre adott, találékony válaszok felelevenítése lehet a célravezető.


"Kiváló a problémamegoldó képességem"


CV írás


A "problémamegoldókat" mindenki nagyon szereti - ennek köszönhetően vált ez a kifejezés az egyik legsablonosabb és legsemmitmondóbb álláskeresői frázissá az elmúlt években. Ha nem szeretnénk, hogy a CV- nk gyűrött papírgombócként landoljon a szemétkosárban, állásvadászként ez a kifejezés is jobb, ha inkább indexre kerül.


"Dolgozni tudó szakember vagyok"


Szintén gyakran meggyőzőnek vélt, mégis inkább visszatetszést keltő frázis ez is. Az eredményességet ugyanis egyáltalán nem sugallja, holott a cégek a terhelhetőség és a szorgalom mellett épp ezt keresnék leginkább. Ráadásul "valamennyire" mindenki tud dolgozni - az elvégzett munka eredményessége és színvonala inkább kulcskérdés a munkaerőt keresők számára.


"Kvalifikált szakember vagyok"


Újabb, felkészültséget és igényességet sugallni akaró, mégis inkább a levegőben lógó töltelék-kifejezés. A képzettség tényét felesleges ennyire hangsúlyozni, mert ez az önéletrajzban felsorolt iskolákból, képzésekből, szakmai tréningekből úgyis egyértelműen kiderül.


"Rugalmas munkaerő vagyok"


Ez is gyakori fordulat az álláskeresők bemutatkozásánál: csakhogy a cégek nem légtornászokat, artistákat vagy élsportolókat keresnek. Olyanokat viszont igen, akik nem ijednek meg egy-egy váratlan feladattól vagy hirtelen jött eseménytől. Frázisok helyett itt is inkább idézzünk fel a közelmúltból ilyen konkrét helyzeteket!


"Szeretem a kihívásokat"


Dicséretes az ambiciózus, sikerorientált hozzáállás, de konkrét információ híján ez is csak egy a levegőben lógó, a HR-t méltán bőszítő megállapítások közül. És az igazat megvallva, az emberek döntő többsége nem is a váratlanul a feje fölé tornyosuló problémahalmazokat - sokkal inkább az ezekre adott csattanós válaszokat és eredményes megoldásokat szereti.


"Nagyon ambiciózus vagyok"


Ez a megállapítás is sántít, mégpedig a behatárolhatatlansága és a megfoghatatlansága okán. A fogalom ugyanis egyénenként mást és mást jelenthet: míg egyeseknél az előrelépést a vállalati hierarchia újabb és újabb fokaira, másoknál ez lehet épp egy újabb nyelv megtanulása, további szakmák elsajátítása vagy komoly sporteredmények elérése. A kb. 20 másodperc alatt átfutott CV és motivációs levél villámértékelésekor viszont nincs ideje a HR-nek a háttérben megbúvó motivációk felmérésére, kiváltképp, ha a jelző hátterére a pályázó sem veszteget túl sok szót.


Tanulság: a fenti klisék alapvetően pozitív tulajdonságokat hordoznak, de tömeges használatuk miatt az utóbbi időkben közhelyekké váltak. Személyes állásinterjún célszerű mindig kézzelfogható, konkrét, az életből vett munkahelyi példákkal, történetekkel, számadatokkal alátámasztani az elhangzottak hitelességét.


Takács Gabriella, 2013. szeptember 2.

 

« Összes hírünk