Egyre égetőbb a munkaerőpiacon a mérnökök és a természettudományos területeken dolgozók hiánya: csak IT-sból legalább 10 ezer hiányzik... A kapuit április 23-án megnyitó Lányok Napja épp ezen a piaci trenden kíván változtatni. A középiskolás lányok csaknem 41 cég - köztük olyan húzónevek, mint például a Google és a Microsoft - hétköznapjaiba pillanthatnak be. A pályaválasztás előtt álló lányok április 13-a éjfélig még jelentkezhetnek a programra.

Több lányt az informatikába - április 13-ig lehet jelentkezni

#article .body, #article .body a { font-size: 10pt; line-height: 150%; }

A hölgyeket már fiatalon a reáltudományok felé terelgető program nem tegnap kezdődött. Az USA-ban 1993-ban rendezték az első Lányok Napját. Németország 2000-ben csatlakozott a kezdeményezéshez: az azóta eltelt időszak alatt pedig már közel 1 millió fiatal fordult meg ezeken a rendezvényeken. Azóta a programban résztvevő országok szintén 23-ára időzítve, egyszerre tartják majd a Lányok Napját. Magyarország egyébként idén negyedszerre, a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében kapcsolódik be a programba.Előadások helyett interaktív programok, gyárbejárások"Ami nagyon lényeges: itt sosem egyoldalú, száraz, kilúgozott tantermi előadásokon, hanem a legkülönfélébb interaktív programokon - így céglátogatásokon, gyárbejárásokon pillanthatnak be a diákok a kulisszák mögé és tehetik fel kérdéseiket. A választott helyszíneken élményszerűen tájékozódhatnak a szakmákról: bepillanthatnak például a robotirányításba vagy az épp zajló programozási feladatokba, de a karrier-kilátásokról is bátran kérdezhetnek" - mondta el Szoboszlai Beáta, a program sajtóreferense. A diák-látogatásra "kiadó", mintegy kétezer hely már most is szépen apad. "Az eddigi évek tapasztalatai alapján a diákok körében rendkívül népszerű "slágercégek" - például a Microsoft, a Google vagy épp a tehetséggondozásra specializálódott Milestone Intézet - programjaira mindig hamar lecsapnak az érdeklődők és villámgyorsan betelnek a helyek."


Miért jönnek a középiskolások?A programban résztvevők a szervezők tapasztalatai alapján egyébként két csoportra bonthatók. "A céglátogatások lehetőségével élő fiatalok egy része - akár 30-40 százalékuk is - már ifjú karriertervezőként érkezik a cégekhez és meglepően tudatosan, a korához képest kiforrottan tervezi a mérnöki, az IT-s vagy épp a tudományos pályát. A többi, 60-70 százalékuk már inkább külső környezeti hatásra -így egy-egy példaképnek tartott tanár, az osztálytársak, a barátok vagy épp a média - ösztönzése miatt jön el a Lányok Napjára"-fűzte hozzá Szoboszlai Beáta. Ha eghy nő elkezdi az iskolát...A sajtóreferens emellett azt is külön hangsúlyozta: nem megalapozott az előítélet, amely nem tartja "a nőknek valónak" ezeket a pályákat. A statisztikák ugyanis nagyon csalókák. "Arányaiban valóban sokkal kevesebb nő választ egyetemi/főiskolai szakként valamilyen mérnöki vagy IT-s képzést. Jelenleg 10 százaléknál alacsonyabb a női részvétel az informatikai és 5 százaléknál is alacsonyabb például a villamosmérnöki képzéseken. Csakhogy az ő körükben a fluktuáció gyakorlatilag nulla azokon a karokon, ahonnan máskülönben rengetegen hullanak ki menet közben. A mérnöknek, informatikusnak tanuló hölgyek - még a gátló környezeti tényezők ellenére is - nagyon állhatatosak. Ha egyszer elhatározták magukat, akkor belevágnak, véghezviszik, megcsinálják, amit elterveztek." Gátló környezeti tényezők alatt nem is kell valami nagyon elviselhetetlen mértékű diszkriminációra gondolni. Ehhez néha már annyi is elég, hogy már az általános iskolától kezdve másként tekintenek egy fiúra, mint egy lányra, ha történetesen mind a kettő jó a reáltárgyakból. "Matematikában, fizikában egyformán tehetséges fiú és lány esetén gyakran fel se merül, hogy a lányt is lehetne országos versenyre vagy épp tehetséggondozó programokra küldeni"-teszi hozzá. Jó tesznek a cégnek a női informatikusokPedig a cégek termelékenységére és hatékonyságára is bizonyítottan jó hatással vannak a természettudományos területen munkát vállaló nők. "Vállalatunknál a munkatársak 34%-a és a menedzsment 31%-a nő - így tapasztalatból ismerjük a nemek szerint kiegyenlített összetételű csoportok működéséből származó előnyöket. Ugyanakkor világszerte tapasztalható, hogy a lassan változó társadalmi normák miatt még mindig aránytalanul kevés pályaválasztás előtt álló fiatal lány választja a mérnöki és tudományos életpályákat"-mondta el Kárai Attila, a Lányok Napja programban már 2013 óta rendszeresen résztvevő National Instruments kommunikációs vezetője. A programokra április 13-ig itt lehet jelentkezni.Takács Gabriella, 2015. április 9.

Közel ezer mérnöki és műszaki állás a Monsteren ITT!

 

« Összes hírünk