Pécsett nőtt fel, három éve a Ferencváros kapusa, és már bemutatkozott a magyar labdarúgó-válogatottban is. Dibusz Dénesről kevesen tudják, hogy a Pécsi Tudományegyetemen közgazdász diplomát szerzett marketing és kereskedelem szakon. A HVG Állásbörzén egyebek mellett elmondta, a nagy célok nála csak úgy valósíthatóak meg, ha mindig a következő lépcsőfokra koncentrál. A Fradiba illeszkedéshez pedig az is kellett neki, hogy használja az angolt.

„A szüleim azt mondták, a tanulás minden előtt” – Dibusz Dénes karrierje

Marketing diplomát szerzett Pécsett


 ”Sportpályafutásomat a Pécsi Mecsek FC utánpótlás-csapatában kezdtem. Amikor egyetemre mentem - a PTE közgazdaságtudományi karán diplomáztam kereskedelem-marketing szakon - az iskolaválasztást is úgy szerveztem le, hogy egyszerre lehessek tanulás, - és foci közelben. Ebben neveltetésem is szerepet játszott, mert a szüleim úgy tartották helyesnek: a tanulás, az egyetem minden előtt. A sportvilág ugyanis bizonytalan, kiszámíthatatlan terep. Ahol egyik pillanatról a másikra bármi megtörténhet.”


Még legalább 10 évig akar védeni


2009-2010 között a Barcson szerepelt kölcsönben, ahol 20 meccset  játszott. 2011-ben a bajnokságot már NB1-ben kezdte, a Pécs színeiben. A Ferencváros 2014-ben igazolta le: a válogatottba is innen került. Ami további jó hír a futball szerelmeseinek: a 26 éves kapus nem tervez egyhamar szakítani a sporttal. ”Még legalább 10 év profi futball-pályafutást tervezek.”


Élet az élsport után: a körvonalak már megvannak


Majd a futball alatt felhalmozott kapcsolatrendszerében bízik, és abban, hogy a profi sportkarrier egy későbbi állásinterjún is jó ajánlólevél lesz. Dénes nem rejti véka alá: később, civilben leginkább a diplomájával harmonizálható, sportszakmai területen végezhető munkában gondolkodna. És e téren sem passzív. Aktív futballistaként sem. ”Most is rendszeresen követem a civil szakmám híreit. Szerintem fontos ezekben is képben lenni.”


Mindenki látja a teljesítményedet


Azt sem tagadja: ez a távoli jövő, hiszen pillanatnyilag egész más mederben folyik az élete. Ami az élet napos oldala mellett számtalan kihívást rejt. ”Ismeretlen emberként, hétköznapi munkát végezve is nap mint nap teljesíteni kell az elvárásokat, topon kell lenni, ez senki számára nem kérdés. Sportolóként viszont a külvilág, a közönség előtt, a rád irányuló rengeteg figyelem mellett kell tudni megmutatni, hogy te sem vetted a dolgodat lazán, hanem kőkeményen odatetted magad az edzések alatt az eredményéért.” Amit optimális esetben a meccs végeredménye is visszaigazol.


Ha időnként mégsem, akkor se szabad leereszteni.”Ha kudarc éri a csapatot, akkor se jó megengedni magunknak, hogy tartósan beleragadjunk ebbe az állapotba. Azt tapasztaltam, hogy az edzés az egyik leghatékonyabb eszköz a kudarcok feldolgozására: ha átbeszéljük, hol, min kell javítani és lelkesen belevetjük magunkat, hamar túltesszük magunkat rajtuk.” Ám ha külső vagy belső motivációból kell erőt merítenie, inkább az utóbbi vált be nála.


A következő lépcsőfokra kell koncentrálni


”Nálam a belső motiváció az egyik legerőteljesebb drive. Ami a leginkább úgy néz ki, hogy sose először valami nagyot álmodok, hanem mindig a következő lépcsőfokra - például a soron következő mérkőzésre - összpontosítok, hogy ott mit szeretnék majd elérni. Apránként nagy célok is könnyebben megvalósíthatók.”  


Szorgalom és szakmai alázat kellett a csapatba illeszkedéshez


Dénes számára az élsportban alapérték a szakmai alázat. Nem csupán a csapat, hanem fiatal kora miatt is. ”Pécsről Ferencvárosba igazolni nemcsak a szakmai presztízs, hanem a csapatösszetétel, a többiek életkora, a nemzetközi környezet és a kimagasló egyéniségek miatt is elég komoly kihívást jelentett. Megvannak a rangidősök, a nemzetközi sztárok és többen közülük külföldiek. Így amellett, hogy angol terén is rendesen ott kellett lennem, lényegében egyetlen járható út maradt előttem. Mégpedig az, ha szorgalmas munkával és teljesítménnyel állítom a csapatot magam mellé.”


Hogyan keress állást?


+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,     friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

 

« Összes hírünk