Léhűtőtől a nagykövetig – 5+1 tuti sörgyári munkakör
2019. 01. 01.Gyárban dolgozni talán nem tűnik olyan nagy kihívásnak, de más a helyzet, ha sörgyárról van szó. Nem is hinnéd, hogy az arany nedű kedvelői milyen meglepő állásokra bukkanhatnak itt!
1. Sörkóstoló
Igazi álom meló annak, aki szereti a sört, lelkesedés mellett jó ízlelés és szaglás is kell hozzá. Hiszen miután majd egy éven át tanulja a szakma csínját-bínját – például, hogy a virágos, gyümölcsös ízek a komlóból, a pörkölt, kávés, karamelles ízek a malátából származnak – hetente kóstolja a sörgyár itthoni boltokból, illetve a környező országokból származó termékválogatásait, hogy megvizsgálja, mennyire egyeznek a sörök az előírt ízprofillal. A sörkóstoló az innovációs folyamatban is részt vesz, a termékfejlesztés során például végül ő választja ki azokat a legjobb főzeteket, amelyeket megmutatnak a fogyasztóknak tesztelésre. Természetesen, ha megjelenik egy új konkurens sör a piacon, azt is ő értékeli ki.
Álmaid állását keresed?
+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be
e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő, friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+
töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal
2. Fesztiválmenedzser
Szeretsz mindenféle sör-, gasztronómiai és zenei fesztiválon pörögni? Akkor ezt az állást neked találták ki, hiszen a sörgyári rendezvényszervező dolga, hogy minden fesztiválon ott legyen, ismerje azokat kívülről-belülről és persze gondoskodjon róla, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben folyjon a csapból a hideg sör, amit a sörpadon, napernyők alatt ülve kortyolhatnak a bulizók. Feladata még teljesebb, ha a sörgyárban áll a bál, azaz a sörgyárfesztiválra kerül sör, akarom mondani sor.
3. Sörnagykövet
Nemcsak imádsz a haverokkal kocsmázni és a társaság középpontja vagy, de profin csapolsz is, érdekel a sörfogyasztás kultúrája, a filmezés, fotózás, utazás? Akkor az Isten is sörnagykövetnek teremtett, aki nem egy nagybajúszú, pocakos úriember, sokkal inkább egy igazi, mai vagány arc, aki a sörözőket járva okítja a csaposokat. Emellett bemutatókon népszerűsíti világszerte a márkáját, filmeket, kiadványokat készít róla, sörtúrákat szervez, sőt mi több, olykor mint titkos vásárló teszteli a sörözőket.
4. Dolgozói pubvezető
Az csak nyilvánvaló, hogy a sörgyári dolgozók, menedzserek és igazgatók – szigorúan munka után – egy korsó sör mellett vezetik le a napi feszültséget, természetesen a vállalat költségére. Ehhez persze egy saját sörgyári pub is dukál, amelynek kocsmárosa valószínűleg a leginformáltabb személy az egész cégnél. A pub vezetője garantálja az összes belső rendezvényen is a tökéletes kiszolgálást.
5. Sörmester
A sörgyártás szíve-lelke, aki új maláta és komló kombinációkon töri a fejét, vagyis azokon az innovációkon, aminek a végén új söröket kóstolhat meg a nagyközönség. Kis mennyiségben lefőzi, laborvizsgálatok és a kóstolás során teszteli, majd nagymennyiségben való termelésre is alkalmassá teszi a receptúrákat. Ő felel azért is, hogy a piacon a sör minősége megfelelő legyen. Háttérismerete a technológiákról, alapanyag- és sörfajtákról, kémiai folyamatokról végtelen.
+1 Léhűtő
Fiam, ha így folyatod, belőled léhűtő lesz! – ez ma már legfeljebb egy atyai intés, de nem is olyan régen a léhűtő még egy valós, sörgyári foglalkozás volt. A forró, frissen főzött sörlét az erjesztés előtt ugyanis le kell hűteni, hogy az élesztőgombák ne pusztuljanak el a melegben. Ezt egykor széles, lapos kádakban, jól szellőző helyeken tették, a léhűtő dolga pedig az volt, hogy a meleg folyadékot hosszú nyelű lapátokkal kavargatva segítse a folyamatot, illetve a léhűtő padlások ablakain lévő lamellákat állítgassa, a terem lehető legjobb szellőzését biztosítva. Talán mert a nagy melegben, gőzben gyakran megálltak pihenni a munkások, ezért vált az évszázadok során a léhűtő a semmirekellő ember szinonimájává.