Javulóban az álláspiaci adatok, optimistábban nyilatkoznak a cégek létszámterveikről a héten napvilágra került felmérések szerint. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint csökkent az álláskeresők száma, egy éves viszonylatban 7400 fővel kevesebben vannak. Munkaadói oldalon - a Manpower kutatása szerint - 13-ról 4 százalékra esett vissza a leépítést tervező cégek száma. A munkaerő-kereslet és a kínálat azonban nincs összhangban. Legalább 18 ezer olyan munkakör van a multinacionális szférában, amelyet megfelelő szakmai képzettséggel, nyelvtudással és tapasztalattal akár holnap be lehetne tölteni. Álláspiaci helyzetkép.

Álláspiaci trendek: óvatos optimizmus

Álláskeresői kilátások: hol jó, hol rossz?


"Az álláskeresők kilátásai pillanatnyilag a gyártás és termelés, a pénzügy és az üzleti szolgáltató szektorok területén a legkedvezőbbek" - fűzte hozzá Kiss Judit, a Manpower ügyvezetője. Legkevésbé a kommunikáció, a logisztika, a szállítmányozás és a mezőgazdaság terén teremhet babér az álláskeresőknek. Ezekben a szektorokban inkább stagnálással és létszámleépítéssel lehet számolni. Mérsékelt optimizmussal várják az elkövetkezendő időszakot a vendéglátás, továbbá a nagy- és kiskereskedelem területei az előző negyedévhez képest. A derűlátás oka többek közt a hamarosan esedékes szezonmunkák piacélénkítő szerepében is keresendő.


Regionális vonatkozásban is van helye az optimizmusnak. A 8 magyar régió közül 6-ban kedvezőbben látják a helyzetet, mint az előző negyedévben. Észak-Alföld térségében 18 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási hajlandóság az előző év azonos időszakához képest.


Üres állások márpedig vannak


Az álláspiacon örök probléma, hogy a kereslet és a kínálat nem fedi egymást. Miközben 556 ezer regisztrált álláskeresőt jelentettek a munkaügyi kirendeltségek májusban, az újonnan meghirdetett állások száma 40 ezer, a multinacionális szférában pedig 18 ezer álláshelyre nem találnak megfelelő pályázót, a Monsteren pedig 3700 állásajánlat található.


Nincs tökéletes munkaerő


"A helyzet az, hogy a munkaadóknak és az álláskeresőknek egyaránt szemléletváltásra van szükségük. A cégeknek be kell látniuk, hogy nem létezik tökéletes, legfeljebb a tökéletest megközelítő munkaerő. Emellett nem csupán követelményeket kell támasztaniuk a munkavállalókkal szemben, hanem megfelelő feltételeket is kell biztosítaniuk. Például nem elég csak a hazai szakképzés színvonaltalanságára hivatkozni, amikor az iskolapadból kikerülő hegesztő és szerszámkészítő fiatal nem találja a helyét a gyárban, nem ismeri az éppen aktuális, helyi eljárásokat, technológiákat. A szakképzettek szakmai fejlesztésére áldozni kell - a rendelkezésre álló szakképzési alapon túl is. Szerencsére vannak már jó kezdeményezések. A FAG Magyarország Ipari Kft. például saját tanműhelyében is képzi a szakképzésben részt vevő fiatalokat"- magyarázza Szekeres Katalin, a Manpower toborzási vezetője.


Nyelvtanulás, nyelvtanulás, nyelvtanulás


A munkavállalóknak, álláskeresőknek pedig továbbra is nagy hangsúlyt kell(ene) fordítaniuk a nyelvtudás fejlesztésére. "Egy energiaipari nagyvállalat minden évben tehetségkutatót rendez mérnökhallgatóknak. Egy 12 fős hazai team például olyan autót alkotott egy ilyen megmérettetésen, ami minimális üzemanyaggal 2500 km megtételére volt képes. A tehetséges fiataloknak a szakmai feladat tehát nem jelentett problémát - ehelyett azon izgultak, hogy a nemzetközi vetélkedőben vajon meg tudják-e majd tartani a fejlesztésüket bemutató prezentációt angolul"- fűzte hozzá Kiss Judit.


A tíz legnehezebben betölthető munkakör (a Manpower felmérése szerint):


1. Szakmunkások
2. Értékesítők
3. Technikusok
4. Mérnökök és pénzügyi tanácsadók
5. Könyvelők és pénzügyes munkatársak
6. Operátorok, gyártósori betanított munkások
7. Adminisztratív munkatársak és irodai asszisztensek
8. Cégvezetők
9. Sofőrök
10. Segédmunkások


Takács Gabriella, 2010. június 11.

 

« Összes hírünk