Érzékelhetően lassul a toborzás-kiválasztás folyamata az év utolsó másfél hetére. A HR-osztályok nagy része szabadságon és már az álláskeresők is az ajándékokon és az ünnepi lakomán morfondíroznak. Mi a jó taktika a következő másfél hétre?

Álláskeresési taktika a következő másfél hétre

A két ünnep között is lehet pályázni


A cég egyébként most is aktívan keresi 30 nyitott pozíciójára a lehetséges jelölteket, többek közt szoftver, - és hardverfejlesztői, tesztmérnöki, minőségbiztosítási mérnöki, továbbá projektvezető pozíciókra. Így aztán annak ellenére, hogy munkatársai a két ünnep között szabadságon lesznek, is bíztatják az álláskeresőket a jelentkezésre. ”Az online hirdetések természetesen a két ünnep között is futnak. Érdemes tehát jelentkezni rájuk - a tanácsadóknak is ideális, ha már január elején visszatérve rögtön ígéretes pályázati anyagokat találnak az e-mailjeik között. Ezáltal a karácsonyi szünetet ügyesen felhasználók előnyösebben is pozícionálhatják magukat, mert a HR így előbb találkozik az anyagaikkal, mint a ”versenytársakéval” - fűzte hozzá a szakember. Így ha minden jól megy, a legszemfülesebb pályázók akár 2012. január végén már munkába is állhatnak. A toborzási referens szerint gyorsaságukat nem befolyásolja, hogy zömmel hiányszakmák képviselőire vadásznak - adott esetben ugyanis épp ennyire sürgős lehet egy kolléga felvétele más szakmákban, munkakörökben - például titkárságra, adminisztrációs munkákra is.


Lesz idő az álláskínálat feltérképezésére


Hasonló álláskeresői stratégiát javasolt jövőbeni pályázóinak a Nestlé Magyarország is. A karácsony és a szilveszter közötti időszak ugyanis remek alkalom lehet a pályázások átgondolására - így az épp elérhető álláskínálat átfutására, az önéletrajzok rendbetételére és végső soron a pályázásra is. Ez még akkor is igaz, ha az év egyéb szakában aktívabb cégek most alacsonyabb fordulatszámon pörögnek. ”Az év végi szabadságolások függvényében a hátralévő néhány napban érzékelhetően háttérbe szorul a toborzás és a kiválasztás - gyakorlatilag közel felére csökken a terület aktivitása. A HR-osztályon a jelenleg dolgozó kollégák is inkább a háttérmunkákra, az adminisztratív feladatokra koncentrálnak. Személyes állásinterjúk így idén már nem is várhatók”- összegzett Fekete Balázs, a cég toborzási és kiválasztási specialistája. A néhány napos üresjáratot ezzel szemben épp az álláskeresőknek találták ki. Nem kell kapkodni, sietni és több idő is jut az álláskínálat áttekintésére. Jelentkezni most is lehet a meghirdetett állásokra, igaz, a visszajelzéseket legkorábban január elejére-közepére várhatják a pályázók a cégtől.


„Kevesebb ilyenkor a pályázat”


Ugyanakkor az érezhetően lassabb álláspiac ellenére is meglep némelyeket, hogy az álláskeresők a közelgő ünnepekre tekintettel máris visszavonulót fújtak. ”Három pályakezdő pozíciót hirdettünk meg, de egyelőre sokkal kevesebben jelentkeztek rá, mint vártuk. És általában is kevesebb ilyenkor a pályázat”- számolt be legfrissebb tapasztalatairól Tóthpál-Demeter Andrea, a Mars Magyarország HR-vezetője. A szakember szerint-annak ellenére, hogy a HR pihen, és év végén, valamint a két ünnep között a munkatársak zöme szabadságon lesz - álláskeresőként mégsem tanácsos sutba dobni a klaviatúrát és abbahagyni a hirdetések böngészését. Egyértelműen lépéselőnybe kerülhet a többiekkel szemben az az álláskereső, aki már az ünnepek alatt előkészíti magának a terepet, és küldi a CV- t a célszemélyeknek.


Lelassul az anyagok feldolgozása


A Decathlon Magyarország számára a december számít a kereskedelmi szempontból leginkább zsúfolt időszaknak - már csak a téli sportok szerelmesei és az ajándékba valamilyen sporteszközt várók miatt is. ”A jelentkezések feldolgozása természetesen ilyenkor is zajlik - így pályázni is lehet, bár kissé lelassul és háttérbe is szorul a pályázati anyagok feldolgozása”- tájékoztatott Dobi Panna HR-koordinátor.


Takács Gabriella, 2011. december 21.

 

« Összes hírünk