A munkáltatók sokszor a fiatal pályázókat részesítik előnybe a korosabbakkal szemben. Még akkor is, ha ezzel esetleg egy tapasztalatlanabb munkaerőhöz jutnak. Ennek részben anyagi okai is vannak, de számtalanszor emberi tényezők is szerepet játszanak. A legrosszabb helyzetben az 50 év felettiek vannak, akik fiatalok a nyugdíjhoz, de már elég idősek ahhoz, hogy ne kapkodjanak utánuk a munkaerőpiacon. Milyen technikákkal szerezhet ez a korosztály munkalehetőséget?Élnek negatív előítéletek az 50 feletti pályázókkal szemben a céges világban – fogalmazza meg tapasztalatait Vidéki Klára, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó ProfiPower tanácsadója. „Még nekünk, személyzeti tanácsadóknak is sokszor nehéz meggyőzni egy céget arról, hogy egy idősebb jelölt is lehet olyan jó, mint egy fiatalabb. Nem vezetői pozícióba nem könnyű „eladni” az 50 felettieket a cégeknek és ennek elsősorban nem anyagi okai vannak. Előfordul, hogy szó esik arról, hogy az idősebb munkavállaló többe kerül, de jellemzően ne

Álláskeresés 50 éven túl

Érdemes kivárni az igazit


Herczku Mónika karrier-tanácsadó azt javasolja az 50 felettieknek, hogy ha tehetik ne kapkodják el az álláskeresést. „Ha az illetőnek vannak tartalékai, akkor mindenképpen érdemes kivárnia mire végzettségének és tapasztalatának megfelelő állást kap, ehhez azonban nem árt bevetni az ismeretségi kört is, ugyanis enélkül ennek a korosztálynak igen nehéz érvényesülnie. Rengeteg türelem és lelkierő kell ahhoz, hogy sokadik visszautasítás után se adják fel a céljaikat, és lejjebb az elvárásaikat. Egy 50 feletti hölgy ügyfelem munkáltatója kivonulása miatt kényszerült álláskeresésre, a munkaszerződése megszűnése előtt két hónappal állt neki a pályázásnak. Mivel még volt munkája megtehette, hogy ne kapkodjon, hanem olyan állást keressen, amely a képzettségének megfelelő, és ahol megbecsülik majd. Körülbelül százötven önéletrajzot küldött ki, ebből összesen huszonötször hívták be interjúra, de végül egy négykörös beszélgetés után őt választották ki egy nagy cég egyik felsővezetője mellé titkárságvezetőnek.”


Néhány tanács az 50 felettieknek


Az egyik legjellemzőbb sztereotípia az idősebb korosztállyal szemben, hogy hadilábon állnak a számítástechnikával, valamint a modern kor kommunikációs eszközeivel. Ha sikeresen szeretnének pályázni, akkor az egyik legfontosabb feladatuk, hogy valóban naprakészek legyenek a fontosabb programokból, mint például excel, word, outlook, powerpoint, stb. Éppen az 50 felettiekkel szembeni előítéletek miatt a felvételiztető valószínűleg fokozottan lesz kíváncsi az ilyen jellegű ismeretekre. Érdemes ezekre tudatosan, apróbb megjegyzésekkel is rácáfolni. Például ha a telefonálásról kerül szó, akkor oda lehet szúrni, hogy a mobiltelefon helyett inkább a Skype-ot preferálja, ezzel is kiemelve, hogy nyitott az újdonságokra és nem ismeretlenek számára az interneten elérhető szolgáltatások sem.


Különösen a kisebb cégek számára jelenthet komoly értéket egy idősebb munkavállaló szakmai kapcsolatrendszere, amelyet korábbi munkahelyein alakított ki. Ezt érdemes kihangsúlyozni már az önéletrajzban és a motivációs levélben is, majd erre terelni a témát az állásinterjún, akár konkrétumok megemlítésével.


Öt tipp szenior álláskeresőknek:


Ne várjunk azonnali sikert, legyünk türelmesek
Álláshirdetésre pályázás helyett vagy mellett inkább építsünk a kapcsolatrendszerünkre, használjuk a közösségi médiát is
Nagy multi céghez csak multi háttérrel vagy vezetői posztra pályázzunk
Az önéletrajzban hangsúlyosan jelezzük a nyelvtudást és az informatikai ismereteket
Próbáljunk ki álláskeresői klubokat (a helyi munkaügyi központok működtetik), ugyanis csoportosan, egymástól és szakértőtől tanulva könnyen átlendülhetünk a holtpontokon.


Dorofejev Tamara, 2010. november 11.

 

« Összes hírünk