Októberben több olyan állásbörze is, amelyen külföldi állásokra vadászhatnak az álláskeresők. Október 5-én ausztriai szezonális munkákra toboroznak Budapesten, Szombathelyen, Veszprémben és Siófokon, míg október 16-án nemzetközi állásfórumot tartanak Budapesten. Kiket keresnek, milyen feltételekkel? Mekkora fizetést ajánlanak?

Állásbörzék külföldre - kiket keresnek, mennyiért?

Nyugaton többet fizetnek


A nemzetközi referens hozzátette, kifejezetten diplomával betölthető állások nem lesznek. Felsőfokú végzettséggel recepciós, felszolgáló, szobaasszonyi munkakörökre lehet jelentkezni. Két éves szakmai gyakorlat viszont nekik is kell a pályázáshoz. "Nyelvtudásban a recepciósoknál a legmagasabb az elvárás, a német mellett még angolul, franciául, vagy spanyolul is magas szinten kell tudni. A felszolgálóknál jó németnyelv-tudás a feltétel, a szobalányok és szakácsok esetében az alapfok is elegendő" - sorolja Pap Ildikó.


Hogy zajlik a toborzás Vorarlbergbe? Fontos megjegyezni: nem közvetlenül a munkaadók végzik a budapesti állásinterjúkat, hanem az osztrák állami munkaügyi központ (AMS) munkatársai. Ők szűrik ki az esélyeseket, akiknek pályázati anyagait az ausztriai munkaadóknak ajánlják. "Két munkatárs érkezik az ausztriai munkaügyi szervezettől, akik bevezetésként előadást tartanak a helyi munkaerőpiacról, a munkafeltételekről és a munkáltatók követelményeiről. Ezután kezdik el majd érkezési sorrendben lebonyolítani az interjúkat. Remélhetőleg nem kell majd senkinek sokat várakoznia, a két kolléga gyorsan ki fogja tudni szűrni, hogy ki felel meg a feltételeknek" - mondja Papp Ildikó. Mit hozzon magával a pályázó? "Német nyelvű önéletrajzot, referencialevelet korábbi munkahelyéről - akár német nyelvterületről, a szakképesítést igazoló dokumentumot és egy fénymásolatot az útlevélről. Ezek azért fontosak, mert a toborzáson jelenlévő közvetítők ezek alapján tudják majd bemutatni a jelentkezőket a munkáltatóknak."


Havi 1500 euró kereshető szakácsként


A tiroli toborzás menete valamelyest eltér a voralbergitől, ide ugyanis csak előzetes regisztráció útján lehet majd bekerülni és már megtelt a létszám - tudtuk meg Szatmári Józseftől, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nemzetközi osztályának vezetőjétől. "A szervezés annyiból különleges, hogy a Veszprém-, illetve a Somogy megyei kirendeltségek is együttműködnek, tehát ugyanazon a napon Veszprémben és Siófokon is lesz toborzás Tirolba."


Szatmári József elmondta, hogy Tirolba most főleg szakácsokat, felszolgálókat és szobalányokat keresnek. "Van néhány hely recepciósoknak, cukrászoknak és sommeliereknek is, de ezek száma elenyésző a felszolgálói, szakács és szobalány állásajánlatokhoz képest." A bérek ausztriai viszonylatban jónak számítanak. Igaz Nyugat-Ausztriában az élet is drágább, mint a magyar határ menti Burgenlandban. "A szobaasszonyok nettó 1100-1200, a felszolgálók 1300-1400, a szakácsok pedig 1400-1600 eurós fizetésre számíthatnak. Ezért a tartományi kollektív szerződéseknek megfelelően heti 48-54 órát kell dolgozni. A szerződések többnyire a téli szezonra szólnak, de ha valakivel nagyon meg vannak elégedve és az adott szálloda a nyári szezonban is üzemel, akkor elképzelhető, hogy folytathatja a munkát a magyar munkavállaló akár hosszabb távon is."


"A toborzást követően az osztrák kollégák, elküldik az esélyes jelentkezők anyagát az osztrák munkáltatóknak, majd azok ezt követően felveszik a kapcsolatot a kiválasztott jelöltekkel. Küldenek számukra egy előszerződést, amellyel a jelölt elindíthatja pályázatát a munkavállalási engedélyért. A várható munkakezdés ideje december elejére, illetve közepére tehető."


Újra nemzetközi állásbörze október közepén


Aki lemarad az osztrák börzékről, annak még mindig lehet esélye az október 16-án megrendezendő Nemzetközi Információs- és Állásbörzén, ahol elvileg az EU összes tagállamából érkeznek munkáltatók vagy EURES-tanácsadók. Lengyelné Varga Nóra, az esemény egyik főszervezője szerint a legtöbb ország esetében főleg az utóbbira számíthatunk. "Mostanáig kilenc cég jelentkezett be a börzére, négy osztrák, négy német és egy holland, az előbbi kettőből várható a legtöbb ajánlat a börzén. Ennek egyik oka, hogy 2011 május 1-től szabad lesz a munkavállalás a magyarok számára Ausztriában és Németországban is, és már most érezhető, hogy az eddiginél is nagyobb az érdeklődés a magyar munkavállalók iránt ezekben az országokban. Ezen kívül a többi tagországból is érkeznek EURES tanácsadók, akik az adott ország életmódjára és munkakörülményeire vonatkozó információkon kívül állásajánlatokkal is készülnek."


Főleg a vendéglátó-iparba és az egészségügybe keresnek szakképzett munkaerőt. "Felszolgálókat, konyhai kisegítőket, szakácsokat, szobaasszonyokat, recepciósokat és diplomás ápolókat toboroznak a külföldi - többségében német és osztrák - cégek, de lesznek ajánlatok varrónők, és Hollandiába építőipari dolgozók számára is. A diplomások is több ágazatban találhatnak megfelelő állásajánlatokat." A főszervező elmondása szerint az eseményen résztvevő cégek jó eséllyel már a helyszínen elkezdik interjúztatni a jelentkezőket. "A tavalyi börzére, több mint négyezren látogattak ki, nyilvánvalóan nem lehet mindenkit azonnal meghallgatni. Azzal fognak helyben interjúzni, akinek már az önéletrajzából látják, hogy nagyon esélyes lehet. Ennek megfelelően önéletrajzot érdemes a pályázóknak magukkal hozniuk a börzére, ezen kívül csak a tudásukra lesz szükségük. A nyelvtudásról papírt nagy valószínűséggel sehol nem fognak kérni, az illető nyelvi felkészültségét minden bizonnyal a helyszínen ellenőrzik majd" - tudtuk meg Lengyelné Varga Nórától.


Dorofejev Tamara, 2010. szeptember 30.

 

« Összes hírünk