Mit tehet a dolgozó, ha munkaadója őt alacsonyabb pozícióba akarja helyezni kevesebb pénzért? Mit tehet egy takarító, ha főnöke nem ad fizetést? Módosítható egyoldalúan a munkarend? Egyebek mellett ezeket kérdezték olvasóink Dr. Sipos Márta munkajogi szakértőnktől az utóbbi két hétben. Néhány érdekes kérdést és választ gyűjtöttünk össze.

A munkajogász válaszolt

Építőiparban dolgozom 6 hónapos munkaidő-keretben. Az lenne kérdésem, hogy hány napot dolgozhatom maxumum folyamatosan, ha napi 8 órát vagy 12 órát kell dolgozni és hány pihenőnap jár a ledolgozott napjaim után?


Dr. Sipos Márta: A munkaidő-keretben dolgozóknál a pihenőnapokat összevontan is kiadhatják. De a keret átlagában a heti kettő pihenőnap kiadása kötelező. A munkaidő-keret átlagában a napi 8 óra munkaidő is kötelező, és ha a munkáltató nem tartja be a munkaidő szabályokat, azt a munkaügyi felügyelet hivatalból köteles vizsgálni.(Mt.119.-125.§) Megjegyzés: nehezebb az ellenőrzés, ha a munkavállaló aláírja a tényleges munkavégzéstől eltérő időket tartalmazó jelenléti ívet.


Ha nem fizet a munkaadó...


Mit lehet tenni, ha a munkaadóm nem fizet? Egy takarító cége van, nyolcan dolgozunk nála, ebből hárman vagyunk bejelentve.


Dr. Sipos Márta: A munkaügyi felügyelet és vagy a munkaügyi bíróság a javasolt eljárás indításának a helye. Keresse a „Nép ügyvédje” szolgáltatást, amely a Központi Igazságügyi Hivatal keretein belül működik.


„Alacsonyabb pozícióba akarnak helyezni”


Munkahelyemen megszűnt az eddigi munkaköröm és új pozícióba kerültem (sajnos alacsonyabba mint eddig de nem az én hibámból). Valószínűleg a napokban fogok is erről a pozícióváltásról egy papírt is aláírni. Ezzel kapcsolatosan tennék fel néhány kérdést:
- A munkáltatóm csökkentheti az alapbéremet?
- Mi történik, ha csökkenteni akarja a béremet és én nem írom alá az erről szóló papírt? Kirúghat munkamegtagadás vagy egyéb jogcím alatt?
Azért is kérdezem ezeket a dolgokat, mert már hatodik éve dolgozom itt, és nem szeretnék elesni a végkielégítéstől valamint ha úgy alakulna, a munkanélküli járadéktól sem.


Dr. Sipos Márta: A munkaszerződés módosítása (jellemzően a munkakör, munkabér és a munkavégzési hely változtatása) a felek közös akaratából jöhet létre, vagyis ha nem akarja azt, nem kell aláírnia. Ez esetben a munkáltató nem tudja a szerződést betartani, és fel kell mondania. A munkáltató felmondása esetén jár a felmondási idő (egyik felére fel kell menteni a munkavállalót a munkavégzés alól, erre az időre átlagkeresete jár) és a végkielégítés.


Jár-e végkielégítés?


Közalkalmazottként dolgozom 12 éve idősek otthonában.Jövő évtől nagy valószínűséggel egy vállalkozó veszi át az otthont. Számítani lehet létszámleépítésre. Jár-e végkielégítés abban az esetben, ha a közalkalmazotti besorolásom ennél az otthonnál csak 2 éve van? A 10 évet másik otthonban dolgoztam, de a 12 év megszakítás nélkül van meg. Ha jár a végkielégítés kell-e az előző munkahelyemről valami igazolás,dokumentáció? Továbbá,ha elbocsátanak köteles-e a munkáltató biztosítani részemre a felmondási időt,vagy egyik napról a másikra elküldhet?


Dr. Sipos Márta: A munkaviszonyban csak az adott munkáltatónál eltöltött idő számít a felmondási idő, végkielégítés alapjául, de az új munkáltató belépése nem lehet ok a felmondásra. A munkaviszony a jogutódlás miatt is folyamatos lesz.


Ha nem tetszik a munkaszerződés-módosítási ajánlat


Én egy nagy cégnél dolgozom, ahol a munkarend megváltozása miatt szerződést akarnak módosítani. A mai nap folyamán kaptunk egy tájékoztató nyilatkozatot, amely március 5-én kelt és 8-án lépet életbe. Ha a nyilatkozatot aláírjuk, azzal elfogadjuk a változtatásokat. Ha majd elkészül a módosított munkaszerződés és azt nem írjuk alá, akkor a munkáltató közös megegyezéssel felmondja a szerződést. De mi van akkor ha nem írom alá a közös megegyezést sem? Ha egyoldalúan szünteti meg a munkaviszonyomat, nem jár végkielégítés? Tudomásom szerint a önmagában a módosító ajánlat visszautasítása semmiképpen sem lehet felmondási ok.


Dr. Sipos Márta: Önmagában a munkaidő beosztása nem munkaszerződés-módosítást igénylő munkáltatói intézkedés. Ha valamilyen változtatást nem fogad el, ami miatt munkaszerződés módosítást ajánl a munkáltató, a munkáltatónak kell felmondani és jár a felmondási idő felére a felmentés és a végkielégítés.


Munkajogi kérdéseiket a [email protected] címre várjuk.


2010. április 14.

 

« Összes hírünk