A diák a legolcsóbb munkaerő, aki ráadásul olyan munkát is elvállal, amit egy egzisztenciájáért küzdő középkorú felnőtt nem. Ezzel sok munkaadó él vagy inkább visszaél, és időnként extrém feladatokkal bombázza a diákmunkások közvetítését végző iskolaszövetkezeteket. Szórólapozás autók között, gyümölcsszüret éhbérért, jelmezbe - például almának - öltözve sétálni a kánikulában egy promóciós rendezvényen. Furcsa és kellemetlen ajánlatokról kérdeztünk közvetítőirodákat.

A legrosszabb diákmunkák

Szórólapozás útkereszteződésben


Mindig előfordul, ám szabálytalan és életveszélyes, útkereszteződésekben cégek szórólapjait osztogatni. Hasonló a helyzet a veszélyes, de védőöltözet és felszerelés nélküli, építkezéseken vállalt feketemunkával. Amire sajnos még mindig tudnak fiatalokat toborozni - persze nem hivatalos úton...


Gyümölcsszüret 300 forintos óradíjért?


Egyre gyakrabban kénytelenek az iskolaszövetkezetek a mezőgazdasági idénymunkákkal kapcsolatos megkereséseket is elhárítani. Nemrégiben például cseresznyeszedéssel keresték fel az egyik diákmunkát kínáló céget. A tulajdonos azonban folyamatosan mellébeszélt, hárított, nem akarta egyértelműen körülírni, sem a munkafeltételeket, sem pedig a munkavégzés helyszínét és tervezett időtartamát. A tárgyalásból végül csak annyit sikerült megtudni, hogy nevetségesen alacsony, 300 forintos órabérért dolgoztatták volna a fiatalokat.


Alkoholfutár céges bulikra


A sofőr és a futár munka keverékét szerette volna kínálni egy másik cég. A feladatra kiszemelt diáknak a céges buli alkoholkészletét kellett volna folyamatosan biztosítani - méghozzá a legkülönfélébb italok házhoz szállításával, a buli egész időtartama alatt. Azt már csak mi tesszük hozzá, elképzelhető, hogy nemcsak alkohol, hanem más bódító szerek szállítása is a munka része lett volna... A vegyes érzéseket kiváltó diákmunkák közé tartozik zöldséget, gyümölcsöt, rajzfilmfigurát vagy cégemblémát ábrázoló jelmezben, nyakig begombolkozva grasszálni valamilyen tömegrendezvényen, mindezt a nyári kánikulában. A nyilvános megszégyenüléstől az esetek többségében mindössze az menti meg a diákot, hogy legalább a munkavállaló kilétét jótékonyan takarják a jelmezek.


Pornófilm-tesztnézés kérdőívvel


Meghökkentő feladattal állt elő az egyik filmgyártó - számolt be egy diákszövetkezet munkatársa. A cég diákmunkaként pornófilm-tesztnézést szeretett volna 18 évnél idősebb diákokkal. A munka 4-5 film megtekintése, véleményezése majd a filmekkel kapcsolatos, 20 pontból álló kérdőív kitöltése lett volna. Az iskolaszövetkezet munkatársai egy darabig ugyan tanakodtak - végül mégis elhárították a munkaajánlatot.


Értékesítés tisztán jutalékos rendszerben


Sem az iskolaszövetkezetek, sem maguk a diákok nem lelkesednek egyöntetűen azokért az értékesítői munkákért, amiért csak siker esetén fizetnek jutalékot. Ebbe a csoportba tartozik a hideghívással dolgozó, telefon marketinges munkák zöme. Mivel a diákok többsége rutintalanul áll neki a feladatnak, alapos képzést sem kap, ezért a siker esélye minimális. Az iskolaszövetkezetek sem tartják e munkákat ígéretesnek. A képlet rendkívül egyszerű: ha a diák nem teljesít elég hatékonyan, a cég az iskolaszövetkezetnek sem fizet. Így a végére mindenki hoppon marad. Épp erre tekintettel utasítják vissza egyre gyakrabban a cégek az ilyen és ehhez hasonló munkaajánlatokat.


Szintén nem tartozik az élménydús munkák közé filléres giccseket - műanyag tűzijátékot, szobaszökőkutat, kerti törpét és zenélő, fluoreszkáló falfestményeket - árusító standon lelkes eladóként ténykedni. Méghozzá délelőtt 9 órától 19 óráig, csekély 400 forintos órabérért. Mindezt megspékelve a tulajdonos azon elvárásával, hogy a nyilvánvalóan ízlés elleni merénylettel egyenértékű portékák szépségét folyamatosan dicsérni is kell a vevőjelölteknek.


Takács Gabriella, 2010. június 4.

 

« Összes hírünk