Bármennyire is jó vagy a szakmádban, egy kis figyelmetlenség és elvághatod magad a munkaadó előtt vagy hátrányos helyzetbe kerülsz. Mely aknamezőket kerüld ki? Tanulj pórul járt munkavállalók eseteiből!

A 10 legnagyobb hiba a munkahelyen

2. A szóbeli megegyezésre építeni
Csak azt gondold biztosnak, amiről aláírt papírod van. Hiába jelzi a munkaadó állásinterjún, hogy megkapod az állást, valamilyen szándéknyilatkozathoz ragaszkodj, ha az új álláshoz fel kell mondanod jelenlegi munkahelyeden. Máskülönben a két szék közül a pad alá esel.


3. A vezetőt a háta mögött szidni
Ha kollégáid teli szájjal szidják főnöködet, akkor sem érdemes beszállni a kórusba. Ha nem ismered alaposan a cégen belüli viszonyokat, ez egy aknamező. Nem tudhatod, ki, mely pillanatban dörgöli a vezető orra alá, hogy te mit mondtál róla.


4. A Facebookon a cégre bíráló megjegyzéseket tenni
Amennyire könnyíti a kommunikációt a Facebook, a Linkedin, a Twitter, annyira veszélyes is egyben. Számtalan történetet lehet olvasni a világhálón a „Facebook áldozatairól”, akik meggondolatlan bejegyzések miatt kerültek az utcára. Ugyan lehet úgy beállítani a posztokat, hogy csak barátaid láthassák, ám ha barátaid között szerepelnek a kollégák, akkor ez mit sem ér. Ha itt szidod a főnököt, akkor a fentiekkel ellentétben, itt már látható nyoma marad megjegyzésednek.


5. A fizetésről nyíltan beszélni
Magyarországon a munkahelyen a fizetés tabu. Sok vezető titoktartási nyilatkozatot is aláírattat a munkatársakkal, hogy béradataikat harmadik félnek nem adhatják ki. Éppen ezért tartsd magad ehhez, fizetésemelési kérés esetén ne hivatkozz a munkatársad bérére.


6. Csapatépítő tréningen, céges partin szalonképtelenül viselkedni
Év végi munkahelyi partik és csapatépítő tréningek gyakori buktatója ez. Bármilyen céges rendezvényre invitálnak, ne privát eseményként tekints rá, inkább félhivatalosként. Még ha szabad is a pálya, óvatosan az itallal és a flörtölést is hagyd privát bulijaidra.


7. Privát emaileket küldeni a munkahelyről
Ha a munkaadó kifejezetten tiltja a munkahelyi privát célú internethasználatot, akkor tartsd magad ehhez. Inkább nézd meg az emaileket, a híreket az okostelefonodról vagy munka előtt / után otthonról. A szabályok megszegése támadási felület, amit könnyen dokumentál a cég rendszergazdája.


8. Indulatból felmondani
„Elegem van az egészből, azonnal felmondok.” Ki az, akiben legalább egyszer nem merült fel ez a gondolat? A többség valószínűleg aludt rá egyet, és lenyugodva folytatta a munkát. Aki viszont berontott a főnökhöz és közölte, hogy ennyi volt, sok esetben megbánta lépését. Nem tanácsos ugyanis indulatból cselekedni. Jobb úgy új állás után nézni, hogy van munkánk, bevételünk és nincs rajtunk az azonnali állásszerzés nyomasztó érzése.


9. Munkaidőben állást keresni
Az állások keresése, a pályázati anyag összeállítása időigényes. Csábító lehet munkaidőben ezzel foglalkozni és a szabadidőt meghagyni pihenésre. Ne tedd. Még akkor sem, ha az irodában megengedett a nem munka célú nethasználat.


10. Vészmadárként viselkedni
Ha hullámvölgybe kerül egy vállalat, akkor természetes, hogy megjelennek a pesszimista hangok a folyosón. „Úgyis csődbe megyünk”, „Már csak egy-két hónap lehet hátra”, „Na, mikor jönnek a kirúgások”, „Kezdjen el mindenki állást keresni”. A negatív hangulatkeltőket egy vezető sem szereti. Ha rossz gondolataink is vannak, tartsuk magunkban. Nem fair a munkaadó helyzetét tovább rontani. A többi munkatárs megélhetése miatt sem.


Karácsony Zoltán, 2013. október 28.

 

« Összes hírünk