Nyelvészként és pedagógusként vitte sikerre férjével közös vállalkozásukat. Startupper - ekkel közösen fejlesztett és ingyenes Drops nyelvoktató-applikációjuk Magyarországon még a Pokémon Go-t is lekörözte idén nyáron. Néhány éve a Love English Awards - on a BBC Learning English oldalát utasították maguk mögé. Jelenleg az 5Perc Angol print magazin főszerkesztő-tulajdonosa. A HelloKarrier bemutatja Szalai Nórát.

5Perc Angol: családi vállalkozás napi 24 órában

18 éves korára két felsőfokú nyelvvizsga


"Eleinte sokan csodálkoztak, honnan a nyelvek, a tanítás iránti szenvedélyem, hiszen a szüleim zenészként teljesen más pályán mozogtak. Csakhogy 14 évesen bekerültem a kéttannyelvű Berzsenyi Dániel Gimnázium angol-olasz tagozatára. Ahol tényleg vérbeli, profi pedagógusok tanítottak. Akiknek nemcsak a szuper külföldi cserediák-programokat, a már érettségire letett felsőfokú nyelvvizsgákat, hanem a szakmaszeretetet is köszönhetem. Így - amellett, hogy a továbbtanuláskor egyértelmű volt a nyelvészet-szak - lényegében 18 éves koromtól kezdve tanítottam. "


Rendhagyó állásinterjú: munkát keresett de társat is talált


Nóra aztán 22 évesen, még egyetemistaként jelentkezett egy nyelviskola tanári állására. Ahol a munka mellett egyből szerelemre, társra is talált. "Eredetileg egy szimpla állásinterjúra mentem. De itt megismerkedtem Péterrel, akivel pillanatok alatt annyira egy hullámhosszra kerültünk, hogy nagyon rövid időn belül párként, majd házaspárként folytattuk tovább."Szalai Nóra: Szórakozva és a személyes érdeklődést szem előtt tartva könnyebb a nyelvtanulás


A pár ezután saját vállalkozásba kezdett. "A közös élet kezdetén új vállalkozást alapítottunk. Mindenképp olyan, a szokásos módszereken túlmutató nyelviskolát szerettünk volna létrehozni, ahol a diákok inkább élvezetként, jó mókaként, mintsem kötelező nyűgként tekintenek a nyelvtanulásra. Fontosnak tartottuk például, hogy az órák megalkotásánál a diákok személyes érdeklődését is figyelembe vegyük: ha például valaki gasztro-rajongó, az rendszeresen kapjon ilyen témájú angol olvasmányokat, recepteket.”


Magazin: eleinte hírlevél volt nyelviskolásoknak


A vállalkozás az első ingyenes, napi 5 perces nyelvleckéket 2003-ban "gyártotta le". Ezek még a nyelviskola diákjainak szóltak, akik e-mail-ben kapták meg és továbbították másoknak is idővel a napi "adagokat." A nyelvleckék iránti igény folyamatosan nőtt: 2005-ben és 2007-ben két könyvük is megjelent a leckék alapján. "A témaválasztást próbáltuk mindig olyan aktualitásokhoz kötni, amit a diákok egyébként is elolvasnának -  de itt, angolul megtéve ugyanezt legalább az igeidőket és az új szavakat is elsajátíthatják." Nóra és férje a havi több százezres letöltések nyomán végül 2009-ben látta elérkezettnek az időt az 5perc Angol print magazin elindítására. "Mindenképp olyat szerettünk volna, ami oktató jellegű is, szórakoztató is, ám egyben színvonalas magazin is, aktuális tartalommal."


Élethosszig tanulás: sikeres vállalkozóként is örökérvényű


Nóra üzletasszonyként jelenleg 12 fős csapatot irányít. Ebből a magazint 10 fő készíti, de van, hogy a cikkek 80%-át ő maga írja. Ugyanakkor azt is vallja: egy vállalkozónak mindig a fejlődés útján kell járnia, hiszen vannak feladatok, amelyeket nem szívesen szervez ki külsős munkatársaknak. Ráadásul a maximalizmusra is hajlamos. "Sokszor tanulunk újat, mert tényleg mindenből a legjobbat akarjuk nyújtani. Új kihívásként például az újságírással kellett megismerkednem. A férjem pedig elsajátította a grafikus-feladatokat és a tördelést, mert egy angol magazinban minden apró részlet nagy jelentőséggel bír. Nem biztos, hogy egy angol nyelven nem perfekt tördelő jól oldaná meg a mondatok tagolását."


”Csak azt lehet jól csinálni, amit szeretsz”


Amikor pedig új kollégákat keres, a szorgalom és a sokoldalúság mellett a szakmaszeretetre és az elkötelezettségre is odafigyel. "Folyamatosan fejlődni kell annak, aki tényleg jó akar lenni a szakmájában. Ez viszont nem megy, ha az illető nem szereti, amit csinál, mert lelkesedés nélkül nem lehet haladni." A gyakori munkahelyváltás is könnyen szemet szúrhat. "Számomra intő jel, ha valaki rövid időn belül többször is munkahelyet változtat. Mert az óhatatlanul is azt súgja: a pályázó nem biztos, hogy szakmájában a helyén van,  hogy jól érzi magát."

 

« Összes hírünk