Július utolsó napján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 497 ezer álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz képest nem változott, míg az előző év azonos hónapjához képest 5,8 százalékkal (30 ezer fővel) mérséklődött - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentéséből.

500 ezer munkanélküli, 50 ezer új munkahely - itt a friss statisztika

A legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találjuk, e két megye a teljes állomány 21,6 százalékát adta. A férfi álláskeresők száma a júliusi zárónapon 243,2 ezer fő volt, amely az összes álláskereső között 48,9%-os arányt jelentett.


Tízből négy munkanélküli legfeljebb általánost végzett


Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 198,0 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 39,8%-ot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 270,6 ezer (54,4%), felsőfokú végzettséggel pedig 28,6 ezer fő (5,8%) rendelkezett.


A tárgyhónapban 225,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek több mint egyötöd részük álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5%-os értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezik, emellett megemlíthető még Budapest és Vas megye is.


67 ezer pályakezdő állástalan


2013. júliusban a nyilvántartásban 66,9 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 13,5%-ot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a legalacsonyabb (10% alatti) a fővárosban és Pest megyében, míg a legmagasabb (16% feletti) Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében volt.


Kevesebb a tartós munkanélküli


A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz képest. A 163,9 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 33,0%-os aránnyal szerepelt júliusban. Júliusban a 25 éven aluli korosztályba 82,2 ezer álláskereső tartozott, az 50 éven felüli állástalanok száma 117,9 ezer fő volt. A fiatalabbak 16,5%-ot, az idősebbek, az 50 év felettiek pedig 23,7%-ot képviseltek az álláskeresők között. A legnagyobb arányban 25 év alatti álláskereső Tolna megyében, legkisebb arányban a fővárosban található.


Minden második állástalan szakképzetlen


A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 49,9%1 volt, az országos átlagtól alacsonyabb érték tizenkét megyében mutatkozott júliusban, a legmagasabb aránnyal Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megye rendelkezett.


Kik az új munkanélküliek?


A nyilvántartásba belépők száma a szokásos szezonális hatásoknak megfelelően továbbra is növekedést mutat, egy hónap alatt 9,8%-kal nőtt a beáramlók száma, míg előző évhez képest 7,2%-os csökkenés realizálódott. A 64,5 ezer fős állománynak több mint egynegyedét a pályakezdő fiatalok tették ki, hiszen szezonális jelenség, hogy az iskolaév/tanév befejeztével megemelkedik a nyilvántartásba belépő pályakezdő álláskeresők létszáma.


Közel 50 ezer új álláshely-bejelentés


Júliusban a foglalkoztatók összesen 48,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz és előző év azonos hónapjához viszonyítva is emelkedést mutatott. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, e két területi egység esetében megjelenő álláslehetőségek a teljes kínálat 23,6%-át tették ki. Összességében 2013. júliusban 88,7 ezer munkaerőigény állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 45,7 ezer állás maradt üres, betöltetlen.


10-ből 7 új állás közmunka


Az újonnan bejelentett munkaerőigények között továbbra is a támogatott álláshelyek domináltak (70,0%). Míg Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig Győr-Moson-Sopron és Vas megyében csupán kettő, emellett még a fővárosban, Zala és Komárom-Esztergom megyében is a nem támogatott állások domináltak.


Negyedével több a ’nem közmunka’


A tárgyhónapban bejelentett 14,6 ezer nem támogatott munkaerőigény az előző év júliusához viszonyítva jelentős, 26,7%-os növekedést mutatott. Ezer feletti ilyen jellegű munkaerőt Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében igényelték a foglalkoztatók. A nem támogatott munkaerőigények többsége a feldolgozóipar és a kereskedelem nemzetgazdasági ágból érkezett a tárgyhónapban. A feldolgozóiparon belül továbbra is az élelmiszer-, ital-, dohánytermék gyártás volt a nagyobb számosságú ágazat az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek vonatkozásában.


Csoportos létszámleépítés: még nincs benne a Dunaferr-hatás


Júliusban 16 cég 776 főt érintően tette meg létszámcsökkentési bejelentését az illetékes munkaügyi kirendeltségen. 2012. júliushoz viszonyítva 496 fővel csökkent a csoportos létszámcsökkentéssel elbocsátottak száma. Megjegyezzük: az augusztusi statisztika a Dunaferr 1500 főt érintő leépítése miatt ennél sokkal rosszabb lesz.


2013. augusztus 16.

 

« Összes hírünk