A szellemi- és ülőmunkát végzőknek figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az egész napos igénybevételt kompenzálják - állítják HR szakemberek. Erre az egyik leghatékonyabb mód a fitness. A termekben lehetőség nyílik ugyanis olyan órákon részt venni, amelyek karbantartják az ülőmunka hatására elhasználódott testrészeket, izmokat, idegeket."A rossz testtartás hatására a gerinc elferdülhet, illetve a napi nyolc óra ülőmunka hatására előbb-utóbb elkezd fájni a nyak, a váll, a derék és a láb is" - mondta el Szabó Brigitta, személyi edző, a Buda Fitness szakmai vezetője.

Fitness munka után-hogy javuljon a teljesítmény
"Emellett a nap folyamán felgyülemlett stresszt is ajánlott valamilyen módon levezetni. Ellenkező esetben ugyanis előbb-utóbb különböző testi és lelki problémák léphetnek fel: álmatlanság, kiégés, depresszió, gyomorfekély, különböző szív- és érrendszeri megbetegedések" - tette hozzá.


Szobabicikli helyett fitnessteremEzen problémák elkerülésére a leghatékonyabb módszer a rendszeres testmozgás - állítják a szakértők. Sokan épp ezért eljárnak futni, teniszezni, fallabdázni, a többség azonban csak az elhatározásig jut. "Az emberek zöme szeretne rendszeres testmozgást végezni, ennek érdekében meg is veszik a szobabiciklit, súlyzókat. Nagy részük azonban csak néhány hétig használja ezen eszközöket, ezt követően pedig abbahagyják a sportolást. Számukra ajánlott a fitness-terembe való lejárás, és a személyi edző. Aki amellett, hogy megtanítja a gyakorlatok helyes elvégzésére, arra is sarkallja: ne hagyja abba a rendszeres testmozgást" - állítja Szabó Brigitta.


Háterősítés, testtartás-javításA konditerem azonban nemcsak emiatt optimális az ülőmunkát végzők számára. "A termekben különböző gépekkel és súlyzókkal tudnak olyan gyakorlatokat végezni, ami a hátunk erősítésére szolgál. Ott lehetőség nyílik emellett részt venniük preventív, testtartást javító tornákon is" - sorolta az előnyöket a személyi edző."A fenti két típusú edzés mellett egyébként ajánlott úgynevezett kardiogyakorlatokat is végezni (biciklizés, futás). Ideális az, ha vegyesen, mindhárom típusú edzést elvégzi a dolgozó" - tanácsolja Szabó Brigitta.


Népszerű a boxaerobic, a step, és az alakformáló edzés"Az edzőterembe járó munkavállalók egy része egyébként a boxaerobic, step órákat részesíti előnyben - ahol ki tudják adni magukból a nap folyamán felgyülemlett feszültséget. Mások pedig - akik kevésbé szeretnek ugrálni - az alakformáló edzést" - avatott be.


Gyakorlatok, melyek a munkahelyen is elvégezhetők"A termet egyébként heti minimum kétszer érdemes meglátogatni, heti háromszor 1-1,5 óra számít hatékonynak. A testi-lelki egészség karbantartásához emellett a munkahelyen is ajánlott végezni egy kis fejkörzést, vállkörzéseket előre-hátra - ez ugyanis jót tesz a nyakunknak, vállunknak. A hátunkat sem árt megmozgatni napközben. Erre tökéletesek a még a középiskolából jól ismert gimnasztikai gyakorlatok, karhúzások. A lábunkat pedig guggolással, esetleg különböző nyújtógyakorlatokkal frissíthetjük fel" - avatott be a szakmai vezető.A sportolás szükségességét és hatékonyságát a cégek is felismerték, így egyre többen ajánlanak fitnessbérletet dolgozóiknak. De van olyan vállalat is, aki saját edzőteremmel áll a dolgozók rendelkezésére.


Saját konditeremmel, fitnessbérlettel az egészségértIlyen az Atel-Csepel vállalatcsoport is. "A cég megalakulását követően dolgozói kezdeményezésre döntöttünk a terem felállítása mellett. A vezetés úgy gondolta, hogy ez az ötlet egybevág a munkaegészségügy területén kitűzött céljaink elérésével: az egészséges életmódra való neveléssel, az egészség megőrzésével" - mondta el Hajdú Kriszta, az Atel-Csepel vállalatcsoport HR-vezetője."A gépek kiválasztásában a munkatársak javaslatait - és a meghatározott pénzügyi kereteket - vettük figyelembe. A teremben futópad, több funkciós súlyzógép, bokszzsák, fekvenyomó-pad illetve egy asztalitenisz asztal áll a dolgozók rendelkezésére" - tájékoztatott a HR-vezető.


Frissebbek, kiegyensúlyozottabbak a kondizókA Kürt Rt.-nél bár nincs konditerem, ugyanakkor azoknak sem kell mellőzniük - vagy maguknak finanszírozniuk - a sportolást, akik erősítő edzésre vágynak. A cég a számukra ugyanis fitnessbérletet biztosít. "Költségeink legnagyobb részét az élőmunka képezi, így az ő "karbantartásuk" minden lehetséges formája, és a velük való foglalkozás az egyik legfontosabb értékmegőrző szempont a humánpolitikánkban" - indokolta a döntést Gergácz Lili, a cég HR vezetője.A befektetés úgy tűnik, meg is térül. A megkérdezettek mindegyike ugyanis arról számolt be: a fitness-terembe járó munkatársaknak nagyobb az állóképességük, frissebbek, hatékonyabbak és kiegyensúlyozottabbak is, mint a testmozgást nem végző kollégák.

 

« Összes hírünk