Lázas tervezgetés és bizonytalanság. Talán e két meghatározás illik leginkább a felsőoktatási felvételire készülő fiatalokra. Ennyi újdonsággal, mint ami az utóbbi három hétben rájuk zúdult, még nem találkozhattak. Kevesebb államilag támogatott hely, több százeres tandíjak, új diákhitel, tanulmányi szerződés. Ez volt a kerete az idei Educatio kiállításnak. Mi is ott jártunk.

Felvételizők pácban - életképek az Educatio kiállításról

Marcona biztonsági őrök felügyelete mellett zajlik a beléptetés. Amikor a várakozók egy-egy újabb hulláma előtt megnyitják a kapukat, akkora üdvrivalgás tör ki, mintha valamelyik ismert világsztár nagykoncertjére szórnák marokszám a tömegbe az ingyenjegyeket.


A flaszteren eközben kosárra dobálnak az unatkozó fiatalok az aréna előtt felállított palánkokra, megy az eszmecsere, és ingyen teát is osztogatnak. A háttérben felállított hangszórókból Adele egyik szerelmi bánatát feldolgozó balladája szól. Neki persze könnyű – Amy Winehouse halála óta jóformán konkurenciája sincs. A jövő egyetemistáinak viszont már lesz - mint ahogy a tervezett tandíjak miatt is számos kihívás vár rájuk, úgyhogy a várakozók már a sportcsarnok előtt ácsorogva elkezdték az ötletbörzét.


Mit gondolnak a fiatalok? - két stratégia


”Könyvelő szeretnék lenni, de sajnos a szakomon is csökkenni fog az államilag támogatott keretszám – ezért most úgy tervezem, hogy munkát vállalok valahol és a levelező tagozatot választom egy elérhetőbb áron oktató budapesti főiskolán, ahol várhatóan 180 ezer forint körül alakul majd a féléves tandíj”- magyarázza stratégiáját az érettségi előtt álló Brigitta. Közgazdásznak készülő osztálytársa már az egyetemi továbbtanulásban sem biztos - így egyelőre lehet, hogy elnapolja a felsőoktatási részvételt és inkább valamilyen kétéves szaktanfolyamon próbál szerencsét. "Valószínűleg keresek valamilyen, a gazdasághoz kapcsolódó OKJ-s képzést - aztán meglátom, később hogy alakul"- számolt be elképzeléseiről a szintén érettségi előtt álló Melinda.


A nehézkes bejutás után az arénában már valamivel oldottabb a hangulat. Azt már a nyitásra érkezők mesélik, hogy Princzinger Pétert, az Oktatási Hivatal elnökét néhány tucatnyi fiatal kifütyülte. A hangulatra inkább a tervezgetés és az esélylatolgatás jellemző. ”Turizmus és vendéglátás szakra készülök - szerencsére a szüleim együttműködően állnak a terveimhez és anyagilag is támogatni fognak mindenben. Csak azt nem értem, miért jó az államnak, ha mindenki elhúz a végzés után külföldre, mert ennek garantáltan ez lesz a vége ”- magyarázza egy babzsák fotelen ücsörögve Sára, aki egy vidéki egyetemen tervezi a továbbtanulást.


Irány külföld? - nem volt hiány csábításból


A kiállításon egyébként körülbelül húsz kiállító – köztük üzleti iskolák, egyetemek, szakképzési szolgáltatók, nyelvi utaztató cégek – csábították külföldre a fiatalokat. Például Ausztriába, Svájcba, Hollandiába, Dániába, az Egyesült Királyságba vagy a nagyon távolra vágyókat Ausztráliába. Élénk érdeklődést tapasztaltunk a CSE Australia standjánál. ”Az országnak külön preferencialistája van a hiányszakmákból - ezek zömében a műszaki diplomához kapcsolódnak és kétkezi foglalkozásokat ölelnek fel” – vázolta röviden a helyzetet a standnál a cég munkatársa.Mindeközben a Budapesti Gazdasági Főiskola standjánál a kiállításban rejlő reklámlehetőségeket is igyekeznek kiaknázni – az intézmény hallgatói látványos performance keretében hangot is adnak annak, hogy várhatóan jól járnak majd a gazdasági pályára készülők. A standok közti keskeny kis folyosót egy szempillantás alatt egyenpólós táncosok lepik el - csapatba rendeződnek és villámgyorsan táncra is perdülnek.


Nem aggódik, aki erős matekból és fizikából


A természettudományos tárgyakat szeretők kevéssé aggódnak. ”Mindig a reáltudományokban voltam igazán otthon - matek, fizika és biológia az igazi erősségeim. Mérnök szakra készülök - remélem, fel is vesznek”- magyarázza Márton. Nem tart a nehézségektől a fizika szakra készülő Gábor sem. ”Szerencsém van ezzel a szakkal - egyrészt a fizika régóta nagy kedvencem, másrészt általában olyan kevesen jelentkeznek rá, hogy szinte garantált a bejutás. Végzés után kutató fizikus szeretnék lenni.” A diákévek alatti munkavállalást a fiatalember egyelőre nem tervezi. ”Nem szeretnék az egyetem alatt dolgozni - szerintem a fizika szak mellett nem is nagyon lehet”- indokolja a döntését.


Megvannak a „tandíjak”


A felvi.hu oldalra péntek délelőtt került fel a tandíj (képzési önköltségként hívják) összege szakonként és intézményenként. Itt tekinthető meg. Mivel a keretösszegeket a minisztérium korábban közölte, nem okozott meglepetést, hogy a szakok többségén 150-250 ezer forintos féléves díjat kell fizetniük az állami támogatásból kimaradóknak. Igaz, orvosi szakokon 900 ezer-1 millió forint is előfordul.


Mit tehet, akinek fizetnie kell? Az eddigi (szabad felhasználású) diákhitel mellett felvehet egy újabbat, amely kötött, közvetlenül az iskolához érkezik és két százalékos kamatot kell utána fizetni. Lesz tehát fedezet a tanuláshoz, a kérdés már csak az, hogy az ingatlanhitelek miatt javarészt eladósodott szülők mennyire tartják majd jó ötletnek az újabb hitelterhet…


Köthető biztosítás sikertelen felvételire


Érdekes biztosítási konstrukcióra bukkantunk a Közlekedési Biztosító Egyesület standjánál, ahol sikertelen felvételire lehet biztosítást kötni. A biztosítás díja 1995 forint és az idén érettségiző, először felvételiző diákok köthetik meg a társasággal. ”30 ezer forintot fizetünk a károsultnak, amennyiben az általa elsőként megjelölt helyre 90 százalék feletti teljesítménnyel sem nyer felvételt, továbbá ha más, általa megjelölt helyre vagy pótfelvételi eljárás keretében sem nyer felvételt ”- tájékoztattak a standnál. Így legalább a 2. helyen megjelölt tanulmányokhoz kaphatnak némi támogatást a fiatalok. Hogy mennyien éltek ezzel a lehetőséggel? Nem tudtuk meg, mivel üzleti titokra hivatkozva nem közölték a standnál.


A konstrukció első hallásra csábító, ám valószínűleg keveseket érint. Aki ugyanis kedvelt szakját 10 százalék híján nem éri el, kicsi eséllyel nem jut be a második, a harmadik vagy akár a hatodik helyen megjelölt helyre. Főleg, ha ezekből valamelyik önköltséges képzés.


A fiataloknak február 15-ig maradt idejük eldönteni, mely intézmény mely szakát célozzák meg. Utána már csak a jelentkezési sorrenden módosíthatnak.


Takács Gabriella. 2012. január 23.

 

« Összes hírünk