A magyar munkaadók 77 százaléka nem tervez létszámváltozást, 11 százalék elbocsát és csak 9 százalék bővül - derül ki a Manpower munkaerőközvetítő friss felméréséből. 750 munkaadó nyilatkozott arról, mit tervez 2013 első negyedévében.

Felvétel vagy elbocsátás? - ezt tervezik a cégek

Nem fest túl biztató képet a hazai álláspiacról a Manpower friss előrejelzése. Éves összevetésben a mutató azért valamelyest javult (-14-ről -2-re) tavalyhoz képest, ám még mindig több cég számol elbocsátással, mint felvétellel. "Az adatokból úgy tűnik, hogy a cégek mostanra kezdenek valamennyire felocsúdni a korábban őket ért gazdasági nehézségek sokkjaiból. Az egyébként most is érzékelhető, hogy jóval átgondoltabb, megfontoltabb, "kivárósabb" az új munkatársak kiválasztása, a toborzások menete. Ez abból is jól látható, hogy hosszadalmasabb - egyes esetekben akár több hónapos kiválasztással - és a szokásosnál több interjúkörrel számolhatnak a pályázók" - magyarázza Szekeres Kata, a Manpower toborzási és marketing vezetője.


A pénzügy optimista, az építőipar pesszimista


Az iparágak közül egyelőre a pénzügy, a biztosítás, az ingatlanipari és üzleti szolgáltatások szektorában a leginkább derűlátóak: ők így egyelőre 4 százalékpontos pozitív mutatóval tekintenek a közeljövőbe és csekély mértékű munkaerő-felvétel is várható. Hasonlóan optimista várakozás érzékelhető még a nagy, - és kiskereskedelemi szektorokban: igaz, ebben az ünnepek időszakában várható növekedés, a szezonalitás miatt növekvő foglalkoztatási kedv is jócskán szerepet játszik. Nem osztják viszont ugyanezt a lelkesedést a mezőgazdasági (vad, erdő és halgazdálkodási szektor), továbbá az építőipari szektor résztvevői. Az előbbiek mínusz 13 és mínusz 5 százalékpontos eredményt produkáltak a mostani negyedéves felmérésben, habár náluk épp a téli időszakban nem végezhető szezonális munkák kiesése is nagyban hozzájárul ehhez az eredményhez.


Az energiaszektorban sem számítanak nagy toborzóakciókra


Mindemellett az építőiparban további elbocsátásokkal is számolhatnak az érintettek. A termelés és gyártás területén is jelentős, mintegy 6 százalékos visszaesést lehetett tapasztalni. Ugyancsak negatív várakozásokkal néz a jövő elé az energiaipari szektor is (-9 százalékpont), nagyrészt az iparágat sújtó tervezett különadók miatt, amelyek egyéb területeken - (beruházások, munkaerő-felvételi kedv) - vethetik vissza a szektorban korábban tervezett fejlesztéseket. Így az összességében vizsgált 9 iparágból mintegy hatban romlottak a mutatók az elmúlt negyedévben. Ezzel szemben az éves összehasonlításban mégis javuló trendekről lehet beszámolni a munkaerő-felvételi hajlandóság kapcsán: az építőiparban például 22 százalékponttal, a nagy, - és kiskereskedelem területén 21, míg a vendéglátóiparban 18 százalékponttal változtak a mutatók. Pozitív elmozdulás tehát azért van, de a helyzet még korántsem ideális.


Régiós összevetés


A fentiek tükrében a hazai 8 régióból mintegy ötben terveznek kisebb-nagyobb létszámcsökkentést a cégek. Ezzel párhuzamosan a munkaerő-felvételi kedv is csökken. A munkaerő-felvételi kedv a Dél-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon a legalacsonyabb. Ezzel szemben Közép-Magyarországon és az észak-alföldi régióban valamivel nagyobb az optimizmus, itt még kismértékű munkaerő-felvétellel is számolnak a munkaadók.


Mérnök, informatikus: továbbra is kapós


Természetesen a piaci mutatók mellett az álláspiacon mozgók kelendősége is nagyban meghatározza az elhelyezkedés, a karrierépítés és az előrelépés eredményességét. "Rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy a legpiacképesebb szakmák képviselőinek - nyelveket jól beszélő mérnökök, informatikusok - most sem okoz különösebb gondot az elhelyezkedés. Ők épp az adott projektektől függően hetek vagy akár napok alatt is könnyedén találhatnak maguknak új állást, ha a helyzet épp úgy hozza"- vázolta röviden a trendet Szekeres Kata. A szakember azt is hozzátette, hogy várhatóan még tovább nyílik a munkavállalók között a már korábban is érzékelhető, virtuális karrierolló a sikeres, piacképes szakmai tapasztalatokkal rendelkezők és a kevésbé szerencsés helyzetű munkavállalók között - az előbbiek javára.


Mobilabbnak kell lennünk


"Az előbbiek nagyobb hatásfokkal alakíthatják a karrierüket, hamarabb léphetnek előrébb és adott esetben még a feltételeket is diktálhatják"- magyarázza. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ideje leszámolni az álmodozások korával, mert a válság előtti stabilitás aligha tér már vissza a munkavállalók életébe. "Ideje felkészülni egyfajta szemléletváltásra, kríziskezelésre és a nagyobb munkavállalói mobilitásra is"- tette hozzá.


Takács Gabriella, 2012. december 12.

 

« Összes hírünk