Lehet-e munkaidőn kívül munkahelyi gyűlésre berendelni a dolgozót? Jogszerű nyári leállásra hivatkozva fizetés nélküli szabadságra küldeni a munkavállalókat? Többek között ilyen kérdések érkeztek az utóbbi két hétben Dr. Sipos Márta munkajogi szakértőnkhöz. Válogatásunk néhány tanulságos esetből.

Felmondási idő, nyári szabadság – friss munkajogi válaszok

Július végéig próbaidőn vagyok, május elején kezdtem el dolgozni mostani munkahelyemen. Mennyi szabadság jár nekem erre az évre? 34 éves vagyok.


Dr. Sipos Márta: A munkaszerződés mellett köteles a munkáltató egy tájékoztatót is kiadni, abban benne kell lennie a szabadságra vonatkozó szabálynak is. Az Mt. 131.§ szerint Önnek 24 nap jár időarányosan, vagyis az adott munkaviszonyban eltöltött hónapok alapján 8 hónap után 16 nap az idei szabadsága.


Harc a felszámolóval - megéri?


Érdemes-e egy felszámolás alatt álló céggel pereskedni? Ugyanis ahogy a munkahelyemen kiderült, hogy terhes vagyok, rendkívülivel ki akar rúgni a felszámoló. Mit tegyek?


Dr. Sipos Márta: A felszámolási eljárás alatt védett, felmondani nem lehet. Ha azonban a felszámolás befejeződik, úgy fog megszűnni a jogviszonya, hogy az nem jár felmondási idővel, és nem biztos, hogy lesz, aki a végkielégítést vagy esetleg nem lesz miből - kifizesse. Egyeztessen a felszámolóval és próbáljon meg közös megegyezést elérni.


Jár-e segély, ha közös megegyezéssel rúgnak ki?


Jár-e munkanélküli járadék akkor is, ha közös megegyezéssel (a munkáltató kezdeményezésére) kell elmennem a munkahelyemről, vagy csak akkor, ha a munkáltató mond fel rendes felmondással?


Dr. Sipos Márta: Először álláskeresési juttatás jár, akkor, ha Ön próbál munkahelyet találni és ezt igazolja is. Azt követően természetesen a jogviszony hosszától függően jár a munkanélküli ellátás.


Főállású anyaság - fel kell mondanom?


Jelenleg 3. gyermekemmel vagyok otthon gyesen. Ha kihasználnám a főállású anyaság intézményét, akkor fel kell-e mondanom, vagy ezen idő alatt lehetek a munkahelyemen fizetés nélküli szabadságon.


Dr. Sipos Márta: A névből következően nem lehet jogviszonyban, ha főállású anyaként akar juttatásban részesülni.


Megúszni a felmondási időt...


Van egy közalkalmazotti állásom 8 órában már 2,5 éve, határozott idejű szerződéssel. Kaptam egy nagyon jó álláslehetőséget, ahol megszabták hogy mondjuk augusztus 1-tõl kezdjek ott. Hogy intézhetném el ezt hogy ne kelljen a felmondási időt a 30 napot ledolgozni? Kötelezhet rá a munkáltató?


Dr. Sipos Márta: A törvény kötelezi arra, hogy ha nem tud közös megegyezéssel távozni, Ön mondjon le és a lemondási időt le kell dolgozni.


Veszélyes munkahelyen - jár a pótlék?


Fertőzésveszélyes munkahelyen dolgozunk, elhullott állatok begyűjtésével (szállítás, átrakás, tárolás) foglalkozunk. Kérdésem: veszélyességi pótlék jár-e? Milyen jogszabályra hivatkozzam?


Dr. Sipos Márta: A munkavédelmi törvény és a munka törvénykönyvének 145. paragrafusa a hivatkozás alap, de a munkavédelmi felügyelet minden részletre kiterjedően tud vizsgálatot folytatni és intézkedni.


Nyári leállás: fizetés nélküli szabadságra küldenek


A cégnél úgy néz ki, hogy 5 hét leálláson gondolkoznak, és azt akarják, akinek szabadsága van, most vegye ki. Akinek nincs annyi, fizetés nélküli szabadságra küldenék. Akinek nem tetszik, felmondhat ez a válasz. Kérdezem Öntől, mi a jogi álláspont ebben a helyzetben?


Dr. Sipos Márta: A szabadság kiadásáról előzőleg legalább egy hónappal előbb kell értesíteni a munkavállalót, különben szabálytalan a kiadása (kivéve, ha Önök kérik a kiadását). A munka törvénykönyve az állásidőre juttatást ír elő, vagyis a fizetés nélküli szabadság e helyett szabálytalan, rendeltetésellenesnek minősítheti a bíróság vagy a munkaügyi felügyelet.


Gyűlés munkaidőn kívül - szabályos?


Munkáltatóm rendszeresen, munkaidőn kívül tart meg minden gyűlést, balesetvédelmi oktatást. Ezt ad hoc szerint hirdetik ki. Például holnap a délutános műszaknak 12 órára be kell jönnie, a megjelenés mindenki számára kötelező. Kihangsúlyozzák hogy aki nem jelenik meg, annak fegyelmivel honorálják a távollétét. Ez jogos-e, hogy munkaidőn kívül köteleznek ilyenekre bennünk?


Dr. Sipos Márta: A munkaidő-beosztás szabályait az Mt. (munkaidő fogalmát az Mt. 117.§-a ) 119.-121.§ tartalmazza. Más okból kötelező megjelenést elrendelni nem lehet és főleg nem ilyen módon. Kérjék a munkaügyi felügyelet eljárását...


Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást.
Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta.TOVÁBB>>>


2010. július 23.

 

« Összes hírünk