Mit tegyünk, ha táppénz alatt fantommá vált munkaadónk? Köteles-e a munkaadó étkezést biztosítani 12 órás munkarendben? Levonhatnak-e a munkabérből hibás bélyegzőhasználat miatt? Egyebek között ilyen munkajogi kérdések érkeztek szakértőnkhöz, Dr. Sipos Mártához az utóbbi két hétben. A legtanulságosabbakból készítettünk válogatást.

Felmondás, gyes, munkahelyi jogok

Munkáltatóm rendes felmondás esetén megszabhatja-e azt, hogy a felmentési időmet a felmondási időm mely napjain töltsem. Jelen esetben egy multi cégről van szó és folyamatos munkarendben dolgozom. Ezt az időszakot én határozhatom meg? Munkáltatóm állítása szerint erre nincs lehetőségem, mivel ezzel veszélyeztetném a folyamatos működést, és törvényi szabályozásra hivatkoznak. Én ezt nem találtam meg a Munka törvénykönyvében.


Dr. Sipos Márta: Ön tudja jól, vagyis a felmondási idő felére az Ön kérésére megfelelő időpontban kell mentesíteni a munkavégzés alól (mert Ön keresi a munkát).
(A munka törvénykönyvének vonatkozó része:
93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.
(2) A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.)


Közterület-felügyelői visszásságok


Közterület-felügyelő vagyok. Főnököm napi magas intézkedésszámra kötelez (a munkaköri leírásban ez nem szerepel), időnként utasít, hogy mekkora összegre büntessek (ezt személyes jogom lenne eldönteni). Kihez fordulhatok, ha jogsértőnek találom?


Dr. Sipos Márta: A munkaügyi bíróság illetékes az ilyen ügyekben. (De előtte egyeztethet a "főnök" felettesével is....)


Rossz bélyegző: levonhatnak a munkabérből?


Jogos-e az üzletvezető azon döntése, hogy levonja a béremből az elrontott számlák összegét. Több bélyegző is van, amit használunk és véletlenül rosszat nyomtam rá.
Most ő ezeknek az ellenértékét szeretné rajtam behajtani.


Dr. Sipos Márta: Nem valószínű, kérje a munkaügyi felügyelet eljárását.


Kirúgás élelmiszercseréért - arányos?


Adómentes juttatásként kaptam cégemtől 1 zsák élelmiszercsomagot (7 ezer forint értékben, több nem lehetett). Ebből a csomagból én kivettem 2 kg árut, és beraktam helyette 2 kg lejárt szavatosságú terméket. Ezután elvittem a cégtől, de utólag valaki "feldobott", és ez alapján engem kirúgtak a cégtől. A kérdésem az lenne, hogy:
- jogos volt a kirúgásom?
- lehet ezt lopásként,vagyis jogosulatlan árukivitelként értelmezni?
- kár érte a céget a lejárt szavatosságú termék elvitele okán?


Dr. Sipos Márta: A jogviszonyt megszüntető határozat indokolásában foglaltak valódiságát és okszerűségét a bíróság előtt a munkáltatónak kell bizonyítani, Önnek pedig azt, hogy vagy nem igaz, amit okként feltüntettek, vagy aránytalan az elkövetett cselekmény súlyához képest. Dönteni a Munkaügyi Bíróság dönthet !- a bizonyítás eredményétől függően.


Próbaidő alatt elküldték


Támogatott munkavállalóként dolgozom egy szervezetnél. 3 hónapos próbaidőn vagyok, és a munkáltató felmondott most nekem a próbaidő legvégén, arra hivatkozva, hogy nincsen a cégnek pénze. Azt mondta, hogy a próbaidő végéig még ki tud fizetni tovább nem. A munkaügy és a munkahelyem közötti szerződésben az áll, hogy a támogatásom időtartama fél év (még 3 hónap van hátra belőle), illetve, hogy a támogatás időtartamáig foglalkoztat, valamint munkaviszonyomat működéssel összefüggő okokból, rendes felmondással nem szünteti meg. Kérdésem az lenne, hogy a munkáltató jogosan mondott-e fel nekem?


Dr. Sipos Márta: A próbaidő alatt a másik fél indokolás nélkül megszüntetheti a jogviszonyt, a további esetekben a munkaügyi bíróság dönthet arról, megáll-e a jogviszony megszüntetésének indoka.


Jár-e étkezés vagy csak étkezési szünet?


Egy szállodában dolgozom recepciósként start kártyával. Amiről szeretnék többet megtudni, az a munkahelyi étkeztetés. 12 órás folyamatos műszakban egy déli menüt biztosít nekünk a szálloda kedvezményesen, és semmi többet. A műszak reggel 8-tól és este 8-ig tart. A szállodában étterem is található, ahol a kedvezményt érvényesíthetjük. Szeretném megtudni, hogy valóban egy étkezés jár-e, vagy egyáltalán nem is jár kötelezően, csak adható?


Dr. Sipos Márta: A munkáltató étkezési szüntetet köteles biztosítani, 6 óra után 20 percet, majd minden 3 óra után ugyanennyit. Tehát szünetet és nem étkezést! Minden munkaidő-munkaközi szünet problémával javasolom, hogy keressék a munkaügyi felügyelőséget.


Fantommá vált munkaadó


A férjem üzemi balesetet szenvedett. Felépülése alatt a cége egyszerűen eltűnt, vagy átalakult, nem tudni... Most szereztünk tudomást az OEP-en keresztül, hogy a férjem egy másik, ismeretlen céghez van átjelentve. Egy hét múlva hova tud ő visszamenni dolgozni? Vagy ki és hogyan szünteti meg a munkaviszonyát? Ki fogja visszaadni az előző cége által kiadott rendes felmondással megszüntetett munkaügyi anyagait? Kitől fog kapni munkaviszonyt megszüntető határozatot, hogy legalább munkanélküli segélyre irányuló kérelmet be tudjon adni, amíg nem talál munkát? Hogyan lehet az, hogy az új cégtől semmilyen értesítést nem kapott?


Dr. Sipos Márta: A Céginformációs Szolgálattól az interneten megtudhatják, mi történt az előző - jelenlegi céggel. A munkaügyi felügyelet eljárását kérhetik, hogy a jogviszony megszüntetésével kapcsolatos iratokat adják ki és a késedelemért büntessék meg a munkáltatót. Minden más üggyel a munkavégzés helye szerint illetékes Munkaügyi Bíróságot kell felkeresni.


Dilemma gyes végén


Július végén jár le a gyesem. Jelenlegi munkahelyemre nem szeretnék visszamenni, mert időközben találtam új munkahelyet, ahol augusztus közepén kezdeném a munkát. Azt szeretném megtudni, hogy számomra mi lenne a legkedvezőbb megoldás? Mondjak fel a gyes utolsó napjaiban, vagy várjam meg a szabadság kezdetét? Ha a munkáltató nem akarja a közös megegyezést, milyen jogszerű lehetőségen van a munkaviszony megszüntetésére? Semmiképpen nem szeretném, ha jelenlegi munkáltatóm felmondási idő letöltésére kötelezne.


Dr. Sipos Márta: Vagy felmond, és akkor le kell dolgozni a felmondási időt; vagy bejelenti, hogy letelt a gyes, jön vissza dolgozni és reményei szerint a munkáltató felmond; vagy közös megegyezéssel megpróbálnak valami köztes megállapodást elérni.


Gyesen levőt köteles visszavenni a munkaadó?


Jelenleg gyeden vagyok, de szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni úgy, hogy a gyedről lemondok és gyest igényelek. Köteles-e a munkáltatóm visszavenni így, hogy még nincs 3 éves a gyermekem? A munkámat a kolléganőim között szétosztották nem vettek fel a helyemre senkit. Megteheti a cég, hogy azt mondja, hogy megszűnt a munkaköröm?


Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást.
Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta.TOVÁBB>>>

 

« Összes hírünk