Stagnál az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ma kiadott, júliusra vonatkozó statisztikája szerint. A munkaügyi központoknál 554 ezer munkakeresőt tartottak nyilván, miközben a munkaadók a hónap folyamán 41 ezer új álláshelyet jelentettek be. A 41 ezer új állás 13 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest, viszont 36 százalékos növekedés az előző év azonos időszakával összevetve. Igaz, az új lehetőségek többsége alacsony képzettséggel betölthető pozíció. Friss munkaügyi statisztika.

Félmillió álláskereső, 41 ezer új munkahely

Ha a nem támogatott új állásokat vesszük nagyító alá, akkor mutatkozik meg, hogy a versenyszféra hol teremtett valójában munkahelyeket. Budapest vezet 2100 új munkahellyel, majd két nagy autóipari beruházás helyszíne következik: Győr-Moson-Sopron (1600) és Bács-Kiskun megye (1200).


Foglalkozások szerint a legtöbb nem támogatott munkaerő-igény segédmunkások, gyártósori összeszerelő illetve eladó szakmákban kínálták. Míg a támogatott állások esetében segédmunkás, takarító szakmákban érkezett a legtöbb bejelentés (ez a két szakma a támogatott állások 59,2 százalékát adta ki).


A hónap folyamán összesen 88,2 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez ebből a zárónapon 38,3 ezer állás maradt betöltetlen.


Több a női és a diplomás álláskereső


Egy hónap alatt a férfiak, valamint a szakképzettséggel nem rendelkező álláskeresők száma csökkent. Ez megegyezik a korábbi években tapasztaltakkal, hiszen a nyári szezonális munkákban nagyobb arányban vesznek részt a férfiak, a közfoglalkoztatási munkák pedig elsősorban a szakképzettséggel nem rendelkezők számára biztosítanak munkalehetőséget. A nők és a diplomás álláskeresők csoportjában az elmúlt hónapokban megfigyelt csökkenő tendencia júliusban növekedésbe fordult.


Álláskeresési járadékra 99,9 ezren, álláskeresési segélyre 48,8 ezren voltak jogosultak és 169,8 ezren kaptak bérpótló juttatást.


Győrben jobb a helyzet, mint Budapesten


Az NFSZ adataiból kiderül, a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 12,5 százalék. A legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg (24,8%), Borsod-Abaúj-Zemplén (22,5%) és Nógrád (21,9%) megyékben. A legjobb Moson-Sopron megyében (5,1) A nyugat-dunántúli megye áprilisban vette át a vezető helyet az évekig éllovas Budapesttől (6,1).


Pályakezdés munkanélküliként: északkeleten jellemző


Az iskolaév befejezésével emelkedett a nyilvántartásba beáramló pályakezdő álláskeresők száma. 10 százalékuk legfeljebb általános iskolai, 30 százalékuk szakközépiskolai, 26 százalékuk szakmunkás/szakiskolai, 19 százalékuk gimnáziumi, 9 százalékuk felsőfokú végzettségű. A legtöbb pályakezdő álláskeresőt továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartják nyilván. E két megye az összes pályakezdő állományának közel harmadát adta.


Csoportos létszámleépítés: a fele Budapesten


Júliusban 1315 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be a munkaadók (főként a feldolgozóiparból és a személyi szolgáltatásokból), ami 738 fővel kevesebb, mint az előző hónapban és 500 fővel több, mint az előző év azonos időszakában. A leépítések fele Budapesten történt (679 fő), míg például a Nyugat-Dunántúl három megyéjében (Győr, Vas, Zala) egyetlen munkavállalótól sem váltak meg ezzel az eszközzel.


2011. augusztus 12.

 

« Összes hírünk