Átadta a Hewitt humán tanácsadó cég a Legjobb munkahely felmérés legjobbjainak járó elismeréseket. A díjátadón elhangzott, a dolgozók többségét szorongással tölti el a válság. Nőtt a cég iránti ragaszkodás, azonban ez inkább egzisztenciális félelmekre vezethető vissza. Aggodalmuk nem alaptalan, ugyanis a felmérésben résztvevő cégvezetők fele leépítéssel számol a következő három évben.

Félelem és ragaszkodás a munkahelyen

Az 1000 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok első helyezettje idén az Ericsson Magyarország Kft lett. A 250-1000 főt valamint a 250 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cég kategóriájában az FGSZ Földszállító ZRT valamint a Kulcs - Soft NYRT. vihették haza az első díjat.


Nagyobb lojalitás


"Az idei évben a munkavállalók nagy része kényszerült bizonytalanságot átélni a válság miatt. Ebből adódóan viszont a cégek iránt is nagyobb lojalitást mutatnak, mint korábban. Ugyanakkor még a válság ellenére is a legfontosabb tényezők közé tartozik a karrierlehetőség nyújtása, a dolgozók elismerése és az emberközpontú vezetés"- vázolta fel röviden a felmérés legfontosabb tanulságait Veres Rita, a Hewitt elkötelezettséget vizsgáló üzletágának vezetője.


15 százalék bízik csak gazdasági javulásban


A bizonytalanság a számokban is tetten érhető. A dolgozók bő felének meggyőződése szerint a hazai gazdaság egyelőre még nem a válságból kivezető út felé halad - így mindössze 15 százalékuk bizakodó valamelyest a javulást illetően. Nyilván a válsággal összefüggésben saját maguk és családjuk egzisztenciális biztonságát illetően is megoszlanak a dolgozók véleményei. Pillanatnyilag egyharmaduk tartozik a bizakodók táborába, eközben minden nyolcadik megkérdezett határozottan tart a jövőtől...


A csapatszellemet nem javította a válság


A munkavállalók bizonytalanságérzete abban is mérhető, hogy elbocsátásuk esetén mennyi időre taksálják egy új állás megszerzését. Míg 2008-ban 70 százalékuk legfeljebb néhány hónapos munkanélküliséget tartott elképzelhetőnek, idén év végén már alig felük vélte ugyanúgy, hogy mindössze pár hónapos állástalansággal vészelhetik át az "aszályos" időket. Mindössze a megkérdezettek 16 százaléka bízott a gyors és gördülékeny elhelyezkedésben.
Nem véletlen tehát, hogy minden ötödik munkavállaló tart az állásvesztéstől. Eközben legalább ugyanennyien aggódnak az álláskeresés nehézségei miatt is. A dolgozók emellett a válság okozta bizonytalanság csapatszellemre gyakorolt jótékony hatásairól sincsenek egyértelműen meggyőződve. Alig 34 százalékuk érzékeli, hogy a válság megerősítette volna a csapatösszetartást az irodában...


Kételkednek a hiteles vezetői tájékoztatásban


Mindemellett meglehetősen vegyes képet mutat a dolgozók vezetőik felé való viszonya. Bár kétharmaduk jelenleg is úgy érzi, probléma esetén nyugodt szívvel kereshetik fel őket kérdéseikkel, úgy tűnik, még bőven vannak kommunikációs hiányosságok a felek között. A megkérdezett dolgozók kevesebb, mint fele véli úgy, a felsővezetők minden szempontból nyílt és hiteles tájékoztatást adnak a krízisről, a cég tervezett lépéseiről és a várható fejleményekről. Nem nyilatkoztak túl hízelgően a fizetésemelésekről és a bérekről sem a dolgozók. Csupán 27 százalékuk érzékelte, hogy fizetésük valóban arányban áll az elvégzett munkával és annak színvonalával - eközben nagyjából ugyanennyien vélik úgy, hogy cégüknél az elért eredmények arányában díjazzák a munkavállalókat. A fizetéssel így csupán 40 százalékuk volt elégedett: ugyanakkor több mint egyharmaduk sérelmezte az előrelépési lehetőségek hiányát az adott vállalatnál.


Cégvezetők: a sikerben bíznak, de leépítéssel számolnak


A legtöbb helyen azért a körülményekhez képest a vállalatvezetés mégis bizakodónak tűnik. A felsővezetők háromnegyede és a középvezetők kétharmada úgy értékeli, vállalatuk sikeresnek fog bizonyulni a válságkezelésben. Emellett viszont üröm az örömben, hogy minden második megkérdezett felsővezető jelentős mértékű leépítéssel is kénytelen számolni az elkövetkezendő három évben. Ráadásul 70 százalékuk szinte biztos abban, hogy a rendelkezésükre álló költségkeretet is kénytelenek lesznek leszűkíteni. A vállalatok csaknem 60 százalékánál létszámstop várható, 40 százalékuk pedig még csak most tervezi átalakítani a céges javadalmazási rendszert.


A "Legjobb Munkahelyek" 2009:


1000 fő feletti vállalatok
1. Ericsson Magyarország Kft.
2. Mátrai Erőmű Zrt.
3. Magyar Telekom Csoport 250-1000 fő közötti vállalatok


250-1000 fő közötti vállalatok
1. FGSZ Földgázszállító Zrt.
2. BÁCSVÍZ (Észak-Bács-Kiskun Megyei Víz -és Csatornaművek)
3. Mavir Zrt.


250 fő alatti vállalatok
1. Kulcs-Soft Nyrt.
2. SSL-Magyarország Kft.
3. Mars Magyarország Értékesítő Bt.


Iparági győztesek
IT/Telekom iparág: Kulcs-Soft Nyrt
Energia szektor: FGSZ Földgázszállító Zrt.
Reklám/Média: Mediaedge:cia Hungary Kft.
Pénzügyi szolgáltatók iparág: Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
Közmű szektor: Bácsvíz
Termelő vállalatok: Kunplast Karsai Zrt.


Takács Gabriella, 2009. november 18.

 

« Összes hírünk