Minden hatodik munkavállaló feketén dolgozik - tájékoztatott Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke. A legfiatalabb illegálisan foglalkoztatott mindössze 11 éves volt, a színlelt szerződések többségét önként számolták fel a munkáltatók. Az OMMF idén 23 ezer cégre szabott ki 4,3 milliárdos bírságot munkaügyi vétségek miatt.

Feketemunka, gyerekmunka: kirívó foglalkoztatói vétségek

Az OMMF 2006-ban január-október között közel 23 ezer cégnél tartott munkaügyi ellenőrzést. A "szokásosnak" mondható munkaügyi szabálytalanságok mellett az illegális foglakoztatás egészen extrém példáival is találkoztak a munkaügyi felügyelők.


Mezőgazdasági munka 11 évesen



A kirívó jogsértések zömét kiskorúak sérelmére követték el a munkáltatók. Az ellenőrzések során horogra akadt olyan vendéglátós, aki fiatalkorú alkalmazottját délelőtt 11 órától másnap hajnali 2 óráig dolgoztatta. Arra is akadt példa, hogy a többségében 16-17 éves, ózdi és miskolci fiatalokat Vas megyébe szállíttatott a munkáltató: itt óránként 390 forintért csomagoltak paprikát és más zöldségféléket. Az idén talált legfiatalabb, mezőgazdasági feketemunkás mindössze 11 éves volt. A munkaügyi ellenőrzések során a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban találkoztak leggyakrabban fiatalok foglakoztatásával.


Minden hatodik munkavállaló feketén dolgozik



Az első 10 hónap adatai alapján minden hatodik alkalmazottat írásba foglalt munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztattak. A csaknem 37 000 feketemunkás közül minden másodikat az építőiparban csípték fülön. A feldolgozóiparban, a vendéglátás és a mezőgazdaság területén közel azonos volt a szabálytalanul foglalkoztatottak aránya. A helyszíneken szerzett tapasztalatok szerint a vizsgált 220 ezer munkavállaló majdnem 60 százalékát munkaügyi jogszabályok figyelmen kívül hagyásával foglalkoztatták. A felügyelet egyébként a munkáltatók 70 százalékánál tárt fel különféle jogsértéseket - 30 százalékkal többnél, mint tavaly.


Színlelt szerződések: nagy részét önként számolták fel



A rekordmennyiségű bejelentés nélküli foglakoztatás mellett 23 ezer fő esetében a munkaidő nyilvántartással, további 17 ezernél a munkaidőre vonatkozó szabályok megsértésével kapcsolatban fordultak elő jogsértések. Az OMMF ugyanakkor a pozitívumok között említi: idén az ellenőrzött vállalkozások többsége önként számolta fel a színlelt szerződéseket és a kétes foglalkoztatási formákat.


Összesen 4, 3 milliárd forint bírság szabálytalanul foglalkoztatóknak



2006. január elsejével változott a munkaügyi bírságok kiszabásának rendszere. Az új szabályozás szerint az alsó határ 30 000, a felső határ pedig 20 millió forint is lehet. Az OMMF a büntetési tételek megállapításánál azt is vizsgálja: első alkalommal lepleztek le jogsértést, vagy többszörösen visszaeső foglalkoztatókról volt szó, hány alkalmazottat foglalkoztat a cég és hány munkavállaló jogait sértették a szabálytalanságok. Az OMMF idén 4, 3 milliárd forintnyi bírságot szabott ki, az összeg mintegy 70-80 százalékát fekete foglalkoztatásért.

 

« Összes hírünk